Πως να νικήσετε τη μελαγχολία μετά τις διακοπές;

  • Iatropedia
Το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στην καθημερινότητα προκαλεί κατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 25% του πληθυσμού πάσχει από μελαγχολία μετά από διακοπές! Υπάρχουν τρόποι να νικήσετε τημεταχριστουγεννιάτικη μελαγχολία; Πως μπορεί να μειωθεί η ένταση του φαινομένου; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Εμμανουήλ Πολυζόπουλου Ψυχίατρου – Ψυχοθεραπευτή

Ο Elvis Presley τραγούδησε το κλασικό τραγούδι, «Blue Christmas» όπου περιγράφει πόσο θλιβερή είναι η περίοδος των Χριστουγέννων χωρίς την αγάπη από το κορίτσι του και με την μοναξιά αμείλικτη.

Όμως και οι μέρες μετά τα Χριστούγεννα είναι για κάποιους εξίσου θλιβερές – συγκεκριμένα το 25% του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη μετά από διακοπές ένας συγκεκριμένος όρος στην Ψυχιατρική που αποδίδει αυτήν ακριβώς την κατάσταση.

Οι ημέρες που οδηγούν στα Χριστούγεννα είναι συνήθως επιφορτισμένες με διάφορες δραστηριότητες και είναι συναισθηματικά φορτισμένες. Προσπαθούμε να περάσουμε τις διακοπές μας όσο το δυνατόν καλύτερα για τους εαυτούς μας και την οικογένειά μας. Σχεδιάζουμε, ψωνίζουμε, κάνουμε επισκέψεις σε φίλους, αποδράσεις με εκδρομές, και γενικά είναι περίοδος υψηλών προσδοκιών ειδικά για το Νέο Έτος που ανατέλλει.

Σε αυτό το κλίμα συντελούν η Χριστουγεννιάτικη μουσική, οι Χριστουγεννιάτικες ταινίες, η διακόσμηση στα σπίτια μας, στους δρόμους, στα καταστήματα, τα εορταστικά προγράμματα σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και γενικά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι έντονα θετικά συναισθηματικά φορτισμένη.

Στη συνέχεια, σε μια περίοδο ελάχιστων ημερών, τα πάντα ανατρέπονται. Τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα επιστρέφουν στην συνηθισμένη τους ρουτίνα, η πόλη, τα μαγαζιά και τα σπίτια μας επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση, μετά από βδομάδες αλλαγών στην διακόσμηση τους, όλα είναι μονότονα ή στρεσσογόνα όπως πριν. Η μεταχριστουγεννιάτικη μελαγχολία είναι προ των πυλών!….

Υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε τη μεταχριστουγεννιάτικη μελαγχολία; Βεβαίως, και μπορείτε να εφαρμόσετε μια σειρά από διάφορους τρόπους, ώστε να μειωθεί η ένταση του φαινομένου:

1. Προγραμματίστε μια συγκέντρωση σπίτι σας, αμέσως μετά τις διακοπές, καλώντας φίλους ή μέλη της ευρύτερης οικογένειας σας.

2. Ελάτε σε επαφή με τους στενούς σας φίλους, που πιθανά έχετε απομακρυνθεί την περίοδο των εορτών. Μιλήστε τους για τα συναισθήματα σας και μπορεί να διαπιστώσετε ότι και αυτοί αισθάνονται περίπου τα ίδια. Φροντίστε να περάσετε καλά και να διασκεδάσετε μαζί τους. Επίσης, ανανεώστε παλιές σας γνωριμίες ή φροντίστε να κάνετε καινούργιες.

3. Κάντε έναν κατάλογο με πράγματα που δεν υλοποιήσατε την προηγούμενη χρονιά και θέστε τους νέους σας στόχους.

4. Περάστε χρόνο με την οικογένεια σας και κυρίως με τα παιδιά σας, που και αυτά ξαναγυρνούν στην συνηθισμένη τους ρουτίνα και σίγουρα αισθάνονται σαν εσάς. Βάλτε νέους στόχους και συμφωνείστε μαζί τους για αυτά που θα κάνετε μαζί τους.

5. Τις πρώτες μέρες που θα επιστρέψετε στην εργασία σας, ειδικά όταν εργάζεστε σε περιβάλλον με άλλους συναδέλφους, επιτρέψτε στον εαυτό σας μικρά διαλείμματα από την εργασία όπου θα επικοινωνήσετε τις εμπειρίες των διακοπών, θα δείξετε φωτογραφίες και θα ζητήσετε το ίδιο να κάνουν και αυτοί. Οι πρώτες μέρες θα περνούν δύσκολα μέχρι την εξάντληση του ωραρίου, αλλά σύντομα όμως θα προσαρμοστείτε ξανά στην προ εορτών πραγματικότητα.

6. Όσοι/ες είστε ήδη σε αντικαταθλιπτική ή αγχολυτική θεραπεία, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη χρονική περίοδος να την διακόψετε. Στην ψυχοθεραπεία σας συζητείστε με τον θεραπευτή σας αυτό το νέο συναίσθημα που σας απασχολεί και αναζητήστε μαζί του τρόπους για να το ξεπεράσετε το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

7. Προετοιμαστείτε για τις επόμενες εορτές. Οι απόκριες ή το Πάσχα ή ακόμα και οι καλοκαιρινές διακοπές, δεν είναι τόσο μακριά όσο φαντάζεστε. Στο μεταξύ και αν έχετε οικονομική δυνατότητα, προγραμματίστε κάποιες μικρές εκδρομές τα επόμενα σαββατοκύριακα.

Πολλές φορές αυτές οι μικρές φυγές είναι πιο αποτελεσματικές από μεγάλες περιόδους διακοπών. Αν πάλι τα οικονομικά σας δεν είναι καλά, πάντα υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες στο περιβάλλον και την πραγματικότητα που ζείτε. Μια βόλτα στην πόλη, επίσκεψη σε ένα Μουσείο, μια αθλητική δραστηριότητα ή ακόμα και συνεύρεση με φίλους, είναι καλές ιδέες.

Είναι σημαντικό να ξεχωρίζει η προηγούμενη από την επόμενη εβδομάδα, με κάτι ξεχωριστό κάθε φορά, ώστε να υπάρχει η καλή ανάμνηση της προηγούμενης εμπειρίας, αλλά και η προσμονή της επόμενης. Αυτό ισχύει για όλους, είτε εργάζονται, είτε όχι! Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην βυθιστούμε στην ρουτίνα και την μιζέρια της καθημερινότητας.

Εμμανουήλ Πολυζόπουλος

Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής

mail: polem@otenet.gr

www.psychomed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί μας ''χτυπά'' η κατάθλιψη τα Χριστούγεννα;

''Λουκέτο'' στα ψυχιατρεία: Στο δρόμο οι ασθενείς!

Ψυχικές παθήσεις: κληρονομικές ή επίκτητες

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η νευρογενής βουλιμία;