Πως να »φτιάξω» τη μύτη μου;

  • Iatropedia
Το όνειρο πολλών γυναικών και όχι μόνο είναι εκτός από τα σαρκώδη χείλια και μια γαλλική μύτη. Μετά από σκέψη πήρατε την μεγάλη απόφαση να υποβληθείτε σε επέμβαση ρινοπλαστικής. Ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες για ένα καλό αποτέλεσμα; Τι πρέπει να προσέξετε; Πως να επιλέξετε τον κατάλληλο γιατρό; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Βασίλη Μιχαλόπουλου

Πλαστικού Χειρουργού

Προσεγγίζοντας την απόφαση να υποβληθείτε σε μια επέμβαση ρινοπλαστικής πρέπει να έχετε υπ΄όψη τα πιο κάτω.

2 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Ένα μετεγχειρητικό αποτέλεσμα για να είναι αισθητικά και λειτουργικά σωστό πρέπει να ακολουθεί 2 βασικούς κανόνες:

σωστές (ζυγισμένες) αναλογίες

αυτό σημαίνει ότι:

ακόμη και μια μεγάλη μύτη με καλές όμως αναλογίες (σωστά ζυγισμένη) στα επί μέρους 3μοριά της θα είναι περισσότερο αισθητικά αποδεκτή μετεγχειρητικά από μια μικρή μύτη που έχει προκύψει μετά από μεγάλη χειρουργική μείωση του σκελετού της.

Είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του διορθωμένου ρινικού σκελετού και των μαλακών μορίων.

(Το δέρμα έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει μέχρι ένα ορισμένο όριο τη μείωση του σκελετού χωρίς να παρουσιασθούν απώτερα μετεγχειρητικά προβλήματα).

Οι αναλογίες αυτές καθορίζονται από σχεδόν γεωμετρικούς κανόνες που ο Πλαστικός Χειρουργός πρέπει να εφαρμόζει αξιολογώντας κάθε περιστατικό σα μοναδικό

ομαλές μεταπτώσειςαπό το ένα στοιχείο της επιφάνειας της μύτης στο άλλο.

Κάθε μεταβολή στα υποκείμενα ανατομικά στοιχεία έχει επιπτώσεις στην εξωτερική επιφάνεια η οποία για να είναι αισθητικά αρμονική και κομψή πρέπει να μην εμφανίζει απότομες προεξοχές και ασυμμετρίες.

Η αυστηρή τήρηση των παραμέτρων αυτών καθιστούν τη ρινοπλαστική

>

Είναι ένας συνδυασμός Επιστήμης & Τέχνης

Απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις , εμπειρία, αισθητική παιδεία και σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό, λειτουργικό και αισθητικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Η σύγχρονη ρινοπλαστική στη εξέλιξή της μεταβλήθηκε από μια καθαρά μειωτική επέμβαση ορισμένων ανατομικών στοιχείων σε μια επέμβαση με δυνατότητες αναθεώρησης και ανακατανομής της όλης σκελετικής υποδομής της μύτης.

Αυτό επιτυγχάνεται, όπου απαιτείται, με τη χρήση, αυτόλογων χόνδρινων μοσχευμάτων (από το ρινικό διάφραγμα, πτερύγιο του αυτιού κλπ) και κατάλληλα τοποθετημένων εσωτερικών ραμμάτων έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι λειτουργικά και αισθητικά άριστο για το συγκεκριμένο ασθενή

ΔΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πολλοί από τους ασθενείς που ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε επέμβαση Ρινοπλαστικής ή να επανορθώσουν ορισμένες ατέλειες που έχουν προκύψει από μια προηγούμενη επέμβαση έχοντας διαβάσει στο διαδίκτυο διάφορα δικαιολογημένα έχουν την απορία αν θα πρέπει να υποβληθούν σε κλειστή ή ανοικτή μέθοδο.

Έχω να επισημάνω τα εξής:

Κλειστή ή ανοικτή και οι μεταξύ των δυο διαβαθμισμένες εγχειρητικές τεχνικές (delivery, MORS Modified Open Rhinoplasty Scarless) κλπ. δεν είναι διαφορετικές εγχειρήσεις.

Η επέμβαση της Ρινοπλαστικής είναι μια και μόνο και σκοπό έχει να διορθώσει αισθητικά & λειτουργικά προβλήματα με σκοπό να επιτευχθεί το άριστο αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο ασθενή.

Για το λόγο αυτό ο χειρουργός θα πρέπει να έχει γνώση και εμπειρία όλων των τεχνικών.

Η κάθε τεχνική έχει τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα της.

Το ποια μέθοδος θα επιλεγεί έγκειται αποκλειστικά και μόνο στη κρίση και την εμπειρία του χειρουργού και εξαρτάται από το πως μπορεί να προσεγγίσει διεγχειρητικά καλύτερα τις προς διόρθωση ανατομικές περιοχές για το συγκεκριμένο περιστατικό και να επιλέξει τη πλέον κατάλληλη μέθοδο.

ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Για το σκοπό αυτό πολύτιμη ειναι η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η προσομοίωσης στον Η/Υ.

Στο στάδιο αυτό γίνεται η ανάλυση και η διευκρίνιση των μεταβολών που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε ο ασθενής να έχει σαφή εικόνα προεγχειρητικά.

Η προσομοίωση πρέπει να γίνεται προσωπικά απο το γιατρό παρουσία του ασθενούς. Σκοπός δεν είναι να παρουσιάσει μια ωραία μύτη αλλά το καλύτερο αποτέλεσμα που ο συγκεκριμένος ασθενής θα έχει με μια προσέγγιση 90%

Διαφωνώ απόλυτα με τη τακτική η προσομοίωση να γίνεται από άλλο άτομο. Κάτι τέτοιο το θεωρώ απαράδεκτο και επιπλέον δεν είναι αξιόπιστο διότι μόνο ο χειρουργός γνωρίζει αυτό που πραγματικά μπορεί να προσφέρει στο συγκεκριμένο ασθενή.

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία

Ωστόσο μερικές φορές όταν τα προβλήματα για διόρθωση είναι μικρά είναι δυνατόν να επέμβουμε με τοπική αναισθησία όπως πχ. όταν θέλουμε να διορθώσουμε ορισμένες πρωτογενείς ή δευτερογενείς ατέλειες του ακρορινίου ή της ράχης της μύτης τοποθετώντας ένα μικρό χόνδρινο μόσχευμα ή κάποιο διορθωτικό εσωτερικό ράμμα

ΧΡΗΣΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ (fillers)

Ένας ακόμη τρόπος διόρθωσης μικρών δυσμορφιών που πρέπει εδώ να αναφερθεί είναι και η χρήση ενέσιμου υαλουρονικού οξέος (fillers).

Είμαι αντίθετος ή πολύ επιφυλακτικός

σε αυτή τη πρακτική για τους πιο κάτω λόγους:

1.Έχει μόνο πρόσκαιρο αποτέλεσμα δεδομένου ότι πολύ γρήγορα το υλικό αυτό απορροφάται και κατά συνέπεια το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο.

2.Μερικές φορές ιδίως όταν χρησιμοποιείται στη περιοχή του ακρορινίου εμπεριέχει το κίνδυνο φλεγμονών με δυσάρεστες συνέπειες.

3.Οι αισθητικές ατέλειες που μπορούν πρόσκαιρα να διορθωθούν είναι περιορισμένου εύρους και δεν έχει καμία εφαρμογή στη βελτίωση της λειτουργίας της ρινικής αναπνοής

4.Το κόστος αγοράς του υλικού δεν είναι ευκαταφρόνητο.

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Είναι λυπηρό όταν μια τόσο όμορφη επέμβαση μερικές φορές καταλήγει σ´ενα αποτυχημένο αποτέλεσμα.

Φέρε πάλι στη μνήμη σου με πόσο στρες πήρες την απόφαση να υποβληθείς σε ρινοπλαστική, ποιες θυσίες ψυχολογικές και οικονομικές έκανες και τώρα το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα ήθελες ή που είχες φανταστεί.

Δικαιολογημένα αισθάνεσαι απογοήτευση και θυμό.

Σκέψου όμως ένα μέρος της ευθύνης αυτής της αποτυχίας οφείλεται και σε σένα για τις επιλογές που έκανες.

Όταν αγοράζεις μια ρινοπλαστική δυστυχώς δεν αγοράζεις ένα τελειωμένο προϊόν που το βλέπεις κι αν σου αρέσει το παίρνεις. Αγοράζεις μια υπηρεσία που η επιτυχία της ή όχι εξαρτάται από την εμπειρία και τις δυνατότητες αυτού ο οποίος στη παρέχει.

Έτσι λοιπόν λέω ότι έχεις μέρος της ευθύνης γιατί πιθανότατα ή επιλογή σου ήταν λάθος. Ίσως στην επιλογή σου αυτή δε χρησιμοποίησες σωστά και σοβαρά κριτήρια

Στο Ίντερνετ υπάρχουν και αυτοί που υπόσχονται ότι μπορούν να σε χειρουργήσουν και πάνω από τα ρούχα ή ότι κάνουν την επέμβαση μαγικά χωρίς χειρουργείο και αναισθησία. Αυτό βέβαια ακούγεται δελεαστικό αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τα όρια της αλήθειας. Κοινή λογική χρειάζεται.

Σαφώς η πολιτεία ορίζει κριτήρια για το ποιος γιατρός και με ποια εξειδίκευση είναι αδειοδοτημένος να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες αλλά δυστυχώς δε ζούμε σ´ενα κόσμο (όμορφο και αγγελικά πλασμένο).

Πρώτα απ´ολα κάνε μια συνάντηση με το γιατρό που χειρουργήθηκες και συζήτησε μαζί του ήρεμα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Μελέτησε τις αντιδράσεις του με κριτική σκέψη. Ρώτησε τον τι σκοπεύει να κάνει προκειμένου να διορθώσει κάποιο λάθος του.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μην απαιτήσεις εκβιαστικά να σε ξαναχειρουργήσει.

Ζήτησε του μια έκθεση με πλήρη και λεπτομερή περιγραφή της επέμβασης και των τεχνικών που έχει εφαρμόσει (είναι στα πλαίσια των δικαιωμάτων σου) Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά να εκτιμήσει τη κατάσταση ο γιατρός που θα επιλέξεις για να πάρεις μια δεύτερη γνώμη (από την έκθεση αυτή θα καταλάβει……..πολλά περισσότερα από όσα εσύ δικαιολογημένα καταλαβαίνεις)

Με τη προϋπόθεση πάντα ότι το δεύτερο γιατρό σου τον έχει επιλέξει με σωστά και σοβαρά κριτήρια ζήτησε του να σου εξηγήσει με τη σειρά του που βλέπει τα λάθη και τι προτίθεται να κάνει για να τα διορθώσει.

Όπως ήδη έχει αναφερθεί η ρινοπλαστική είναι (τεχνικά ) μια από τις πιο δύσκολες επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία, ειδική εκπαίδευση και αισθητική παιδεία του χειρουργού για να είναι σε θέση να φέρει με επιτυχία σε πέρας μια επέμβαση σαν κι αυτή. Πρέπει δε να έχεις υπόψη ότι κάθε επανεπέμβαση αυξάνει σημαντικά το βαθμό δυσκολίας της.

Δυστυχώς ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ρινοπλαστικών που γίνονται είναι δευτερογενούς τύπου δηλ. Ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί στο παρελθόν και έχουν προκύψει προβλήματα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Βρείτε το γιατρό σας

Σ αυτή την επιλογή γενικά αλλά ειδικότερα για την επέμβαση της ρινοπλαστικής

αποφύγετε να επιλέξετε με κριτήριο:- τη συχνότητα εμφάνισής στα ΜΜΕ TV, περιοδικό τύπο, εφημερίδες, ραδιόφωνο, internet, forums κλπ με άμεσες ή έμμεσες καταχωρήσεις.

(Συχνά η φήμη που δημιουργούν αυτά τα μέσα είναι αντιστρόφως ανάλογη με το γιατρό σαν άνθρωπο και τις χειρουργικές του ικανότητες.) μην εμπιστεύεστε τις παραπομπές από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο και δεν είναι της απολύτου εμπιστοσύνης σας

Σ' αυτή τη φάση της αναζήτησης εκμεταλλευτείτε κάθε έμπιστη και σοβαρή κοινωνική επαφή που έχετε, ιδίως άτομα που έχουν σχέση με ιατρικούς και παραϊατρικούς χώρους.

Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι η Πλαστική Χειρουργική είναι μια Ιατρική Ειδικότητα με σαφώς καθορισμένα από τους Νόμους και τη Πολιτεία κριτήρια ως προς το γνωστικό της αντικείμενο.

(Μέσος όρος και παρακλάδια της Επίσημης Ειδικότητας δεν υπάρχουν και πολλές φορές είναι και ύποπτα. )

Με το να έχετε πιστοποιήσει ότι ο γιατρός στον οποίον απευθύνεστε κατέχει επίσημα το τίτλο ειδικότητας της Πλαστικής Χειρουργικής δεν έχετε τελειώσει την αναζήτησή σας.

Έχετε κάθε δικαίωμα να επιλέξετε ανάμεσα στους πλαστικούς χειρουργούς αυτόν που σας εμπνέει εμπιστοσύνη και θεωρείτε καταλληλότερο για να πραγματοποιήσει την επέμβαση που σκοπεύετε να κάνετε.

Κάτι που επίσης θα πρέπει να έχετε υπ’όψη είναι το εξής:

Το γνωστικό αντικείμενο της Πλαστικής Χειρουργικής είναι τεράστιο. Η γνώμη μου είναι ότι ο ίδιος Πλαστικός Χειρουργός δε μπορεί να είναι άριστος σε όλες τις κατηγορίες και είδη επεμβάσεων. Σε κάποιες λόγω εμπειρίας και πρακτικής θα είναι καλύτερος και σε άλλες μετριότερος ως προς τα αποτελέσματά του.

Μη βασανίζετε τον εαυτό σας με προβληματισμούς που αφορούν την επέμβαση σας και που προκύπτουν ανεύθυνα ή και υστερόβουλα από πληροφορίες που προέρχονται από δεξιά και αριστερά πριν μιλήσετε με το γιατρό που έχετε επιλέξει και εμπιστευθεί μετά από σοβαρή και κριτική σκέψη.

Προβληματιστείτε γι’ αυτό αφού πρώτα έχετε συζητήσει το πρόβλημα σας μαζί του.

Αυτή η σειρά των πραγμάτων θα σας κάνει να σκεφτείτε με το σωστό τρόπο και να ταλαιπωρηθείτε λιγότερο στη πραγματοποίησης ή όχι της επιθυμία σας.

Βασίλης Μιχαλόπουλος Πλαστικός Χειρουργός

email:vmplast@gmail.com

www.drmichalopoulos.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως οι γυναίκες «σκοτώνουν» το σεξ των ανδρών!

Μάθετε να μετράτε το σφυγμό σας!

Να πάρω ή όχι κορτιζόνη;

Καθαρισμός προσώπου: Ποια είναι τα σωστά βήματα