Πως να αποφύγετε το έγκαυμα από τον ήλιο

  • Iatropedia
Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ενηλίκων και το 70% των παιδιών παραδέχονται ότι έπαθαν έγκαυμα από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Να λοιπόν τι πρέπει να κάνετε για να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να περιποιηθείτε ένα έγκαυμα.

Προσοχή στην ώρα

Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι ανάμεσα στις 10π.μ. και τις 4μ.μ. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή εκείνη την περίοδο και προσπαθήστε να μένετε σε σκιερό μέρος. Αποφύγετε την εκτεταμένη ηλιοθεραπεία, ειδικά αυτές τις ώρες.

Φορέστε τα σωστά ρούχα

Όταν είστε σε εξωτερικό χώρο φορέστε ρούχα που να εμποδίζουν τον ήλιο από το να σας προκαλέσει κάποια ζημιά, όπως είναι το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και, αν κρίνετε ότι είναι απαραίτητο, ακόμα και κάποια μακρυμάνικα ρούχα.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Βάλτε αντηλιακό σε όλα τα μέρη του σώματός σας που δεν καλύπτονται από τα ρούχα σας. Πρέπει να έχει δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30 και να το χρησιμοποιείτε ακόμα και τις ημέρες που έχει σύννεφα, αφού οι ακτίνες UV μπορούν να τα διαπεράσουν με ευκολία. Βάλτε αντηλιακό τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βγείτε έξω και ανανεώνετέ το τουλάχιστον κάθε 2 ώρες, ή συχνότερα αν ιδρώνετε έντονα ή αν κολυμπάτε. Μη ξεχάσετε μέρη όπως πίσω από τα αυτιά και πίσω από τα γόνατα, όπου πολύ συχνά παραβλέπονται και καιγόμαστε.

Σε περίπτωση όμως που δεν ακολουθήσατε τις συμβουλές μας, να τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε ένα έγκαυμα από τον ήλιο.

www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε για το δέρμα που ξεφλουδίζει

Προσοχή: Ήλιος + λεμόνι = κίνδυνος για έγκαυμα!