Πώς μπορούμε να… «βραχυκυκλώσουμε» την πείνα μας!

  • Iatropedia
Το μυστικό για να μπορεί κανείς να μην πεινάει, το μαγικό μυστικό που θα ήθελε να γνωρίζει ο καθένας που προσπαθεί να κάνει δίαιτα αλλά το αδυνάτισμα αποδεικνύεται μαρτύριο, υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν δύο επιστήμονες του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Κι αυτό το μυστικό κρύβεται… στον εγκέφαλό μας.

Η μελέτη δημοσιεύεται διαδικτυακά στο Nature Neuroscience και τα αποτελέσματά της, μετά από πειράματα σε ποντίκια, δείχνουν ότι στον υποθάλαμο είναι εκεί που «κρύβονται» οι νευρώνες οι οποίοι λειτουργούν σαν φρένο στην πείνα. Είναι οι νευρώνες PVH-MC4R οι οποίοι αυτό που κάνουν είναι να εμποδίζουν αυτή την απαίσια αίσθηση που νιώθει κανείς όταν προσπαθεί να κάνει δίαιτα, δηλαδή το αίσθημα της πείνας ακόμα κι όταν δεν είναι νηστικός.

Οι καθηγητές Bradford Lowell από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ο Michael Krashes από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κατάφεραν να επέμβουν στους νευρώνες αυτούς του εγκεφάλου των ποντικών και το αποτέλεσμα ήταν τα ζώα να μην πεινούν και να μην αναζητούν τροφή όταν αυτοί οι νευρώνες ένιωθαν «ικανοποίηση» με τεχνητό τρόπο. Αυτό το «κύκλωμα» του εγκεφάλου, το MC4R, όπως εξηγούν οι δύο καθηγητές, λειτουργεί σαν ένα «σημείο επαφής» που ορίζει και ελέγχει την τάση και των ανθρώπων για φαγητό, άρα και την παχυσαρκία, καθώς αν μπορεί κανείς να το ελέγχει, μπορεί να κάνει δίαιτα χωρίς να του λείπει το επιπλέον φαγητό και να υποφέρει.