Πως η κρίση αύξησε τις αυτοκτονίες στην χώρα μας! Παγκόσμια Ημέρα

  • Iatropedia
Δραματικά είναι ταστοιχεία για τις αυτοκτονίες στην χώρα μας. Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έρχεται πάλι στο προσκύνιο, το μείζον αυτό θέμα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη μάστιγα για την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, το 2012 καταγράφηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή 508 αυτοκτονίες, εκ των οποίων 417 αυτόχειρες ήταν άνδρες (82.08%) και 91 γυναίκες (17.91%). Σε ότι αφορά την οικογενειακή κατάσταση των αυτοχείρων, το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού ήταν έγγαμοι (42.32%) με μικρή διαφορά από τους άγαμους (41.14%).

Μπορεί επίσημα τα περιστατικά κατάθλιψης και αυτοκτονίας να μην καταγράφονται στα νοσοκομεία ωστόσο οι εκτιμήσεις μιλούν για δραματική αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Υγείας προωθηθεί δράσεις που προάγουν την πρόληψη των αυτοκτονιών, όπως το Κέντρο Ημέρας για την αυτοκτονία, την Τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης και το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία από την άλλη οι απόπειρες αυτοκτονίας από τον Μάιο του 2010 έως και το Δεκέμβριο του 2012 ανήλθαν σε 837.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι τελεσθείσες αυτοκτονίες και μαζί και οι απόπειρες ανήλθαν το διάστημα της κρίσης, από 1.1.2009 έως 23.08.2012, σε 3.124 σε όλη τη χώρα.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί σημαντικά και λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται την απομόνωση, βιώνοντας παράλληλα τον εξοβελισμό για πολλούς και διάφορους λόγους από τον κοινωνικό ιστό, είτε αυτό σχετίζεται με θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, είτε με πολιτική περιθωριοποίηση, είτε με τεχνητή οικονομική απομόνωση.

Πολλοί συμπολίτες μας λοιπόν δεν αργούν, λόγω αυτής ακριβώς της ασφυκτικής και ανελέητης κατάστασης, να βρεθούν στα όρια της αυτοκτονίας.

Την στιγμή εκείνη είναι βέβαια που χρειάζονται την ενεργό βοήθεια, που από την πλευρά του κράτους και των υπηρεσιών του είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχονται οι ΜΚΟ να καλύψουν το κενό, προσφέροντας βοήθεια και συμπαράσταση.

Μια από αυτές τις οργανώσεις είναι η Κλίμακα, που ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με δραστηριότητες που στοχεύουν τόσο στην διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Η Κλίμακα έχει αντιμετωπίσει από ετών περιπτώσεις αυτοκτονιών στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Δεδομένης της συχνότητας και της σοβαρότητας του προβλήματος και αξιοποιώντας την εμπειρία του, ο φορέας ξεκίνησε το Μάιο του 2007 μια προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και παρέμβασης για την πρόληψη των αυτοκτονιών στη βάση της οποίας λειτουργεί η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018.