Πώς ένα τεστ αίματος θα ανιχνεύει την επανεμφάνιση του καρκίνου

  • Iatropedia
Μια εξέταση αίματος θα μπορεί να είναι σε θέση να σώσει ζωές, εντοπίζοντας καρκίνους που έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι μετά από την θεραπεία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο βρήκαν ίχνη του καρκίνου του μαστού, οκτώ μήνες πιο νωρίς από ό,τι οι γιατροί με τις κλασικές μεθόδους εξέτασης θα μπορούσαν να εντοπίσουν.

Οι εμπειρογνώμονες είπαν, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος προτού το συγκεκριμένο τεστ αίματος θα μπορεί να εφαρμοστεί στα νοσοκομεία.

Η έγκαιρη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ενός όγκου πριν προλάβουν τα καρκινικά κύτταρα να επηρεάσουν άλλα σημεία στο σώμα (μετάσταση) είναι μία από τις βασικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Ένας όγκος ξεκινά από ένα μόνο καρκινικό κύτταρο. Αν μέρη του όγκου έχουν ήδη εξαπλωθεί σε ένα άλλο μέρος του σώματος ή αν ο χειρουργός δεν τα αφαιρέσει όλα, στη συνέχεια ο καρκίνος μπορεί να επιστρέψει.

Η νέα μέθοδος εξελίχθηκε μέσα από την μελέτη του DNA των μεταλλαγμένων κυττάρων (καρκινικά) και την ενδελεχή ανάλυση του αίματος του ατόμου για στοιχεία που να συνδέονται με τις μεταλλάξεις αυτές.

Η ανάλυση του αίματος είναι σχετικά φθηνή. Ωστόσο, η ανάλυση του DNA του όγκου για μεταλλάξεις είναι ακόμα μια πολύ ακριβή διαδικασία. Το κόστος συνεχώς μειώνεται καθώς το πεδίο της ιατρικής του καρκίνου κινείται από την επιτόπια θεραπεία όγκων σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, προς τα φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις στους όγκους.

http://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μοναδικό βίντεο: Δείτε πώς κάνει μετάσταση ο καρκίνος

Η σαλάτα που προστατεύει από καρκίνο και οστεοπόρωση και δεν το ξέρατε!