Πως δρούσε το κύκλωμα με τα παράνομα φάρμακα!

  • Iatropedia
Ελέγχους στην αγορά για να βρεθούν κυκλώματα που διακινούν παράνομα φάρμακα ή εξάγουν ελληνικά σκευάσματα στο εξωτερικό αφήνοντας τους Έλληνες ασθενείς χωρίς θεραπείες ξεκινά το υπουργείο Υγείας. Ήδη οι πρώτες συλλήψεις από την οικονομική αστυνομία είναι γεγονός. Πως δούσε το κύκλωμα Στο μεταξύ σχέδιο νόμου που θα κάνει πιο αυστηρές τις ποινές για όσους εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση φαρμάκων ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο υγείας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μετά την υπόθεση με το κύκλωμα στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται και φαρμακοποιοί, οι οποίοι εμφανίζονται να διακινούν φάρμακα από την Τουρκία για εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και να εξάγουν σκευάσματα για καρκινοπαθείς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα αυστηροποιεί τις ποινές.

Μάλιστα όπως με δέουσα προσοχή διαφημίζει, οι ποινές θα είναι τόσο αυστηρές που θα αποτρέπουν στο μέλλον τους επιτήδειους να προβούν σε ανάλογες δραστηριότητες. Όπως σημειώνει το υπουργείο Υγείας: “ κατατέθηκε στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης Σχέδιο Νόμου, που αφορά στην αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών, όλων όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία φαρμάκου.

Οι ποινές είναι τόσο αυστηρές που θα λειτουργήσουν και αποτρεπτικά από εδώ και στο εξής”.
Προαναγγέλλεται επίσης ότι οι έλεγχοι θα συνεχισθούν στην αγορά φαρμάκου ώστε να βρεθούν ανάλογα κυκλώματα.

Την ίδια στιγμή τεράστιες διαστάσεις παίρνει το θέμα της «μαφίας» των φαρμάκων αφού όλο και περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στη φόρα για το κύκλωμα που θησαύριζε πουλώντας φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης εισαγόμενα από την Τουρκία μη εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σοκ έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης της Θεσσαλονίκης που σχετίζεται με την εγκληματική οργάνωση, αγόραζαν ωάρια από γυναίκες που κατάγονταν από ανατολικές χώρες. Το κύκλωμα, αφού προσέγγιζε αυτές τις γυναίκες, τους έδινε αμοιβή ύψους 1.000 ευρώ με αντάλλαγμα αυτές να πάρουν τα εισαγόμενα από Τουρκία σκευάσματα και στη συνέχεια να δώσουν ωάρια τα οποία μετά χρησιμοποιούσαν σε εξωσωματικές γονιμοποιήσεις άλλων γυναικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 11 συλλήψεις μεταξύ των οποίων δυο γιατροί κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης της Θεσσαλονίκης, η γραμματέας τους, δυο ιδιοκτητες φαρμακευτικών εταιρειών, ένας ιδιοκτήτης φαρμακείου κι ένας αλλοδαπός από την Κομοτηνή, πρόσωπο «κλειδί», αφού φαίνεται πως αυτός έφερνε παράνομα τα συγκεκριμένα σκευάσματα από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις 12 Οκτωβρίου πάνω από 1.000 τέτοια μη εγκεκριμένα σκευάσματα έχουν διοχευτευθεί στη αγορά, ενώ ο συνολικός τζίρος σύμφωνα με το ΣΔΟΕ ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ! .

Το δεύτερο σκέλος της δράσης του είχε να κάνει με την παράνομη εξαγωγή τεράστων ποσοτήτων αντικαρκινικών φαρμάκων και άλλων ακριβών σκευασμάτων ευρείας χρήσης, όπως και Viagra, σε Γερμανία και Σουηδία.

Μέσω εταιρείας «μαϊμού», τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν μαζικά μεγάλες ποσότητες των ακριβών ελληνικών φαρμάκων, από φαρμακεία, προκαλώντας τεχνητή έλλειψη στην αγορά. Εν συνεχεία μέσω εταιρείας στη Βουλγαρία με πλαστά παραστατικά, τα εξήγαγαν σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως Γερμανία και Σουηδία, όπου τα συγκεκριμένα σκευάσματα πωλούνταν σε 5πλάσια τιμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γέμισε η αγορά με Τουρκικά μη εγκεκριμένα φάρμακα για εξωσωματικές

Προμηθευτές προς υπουργό Τουρισμού: Χωρίς ορθοπεδικά υλικά τα νοσοκομεία το καλοκαίρι!

Και η κρίση θέλει τα εμβόλια της! Πως θα χτυπήσετε τη μηνιγγίτιδα

Γέμισε η αγορά με Τουρκικά μη εγκεκριμένα φάρμακα για εξωσωματικές

Μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε πριν κάνουμε BOTOX

Η πρόκληση της κανέλας: Το παιχνίδι θανάτου που σαρώνει στους νέους. ΒΙΝΤΕΟ