Πόλεμος για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Οι γιατροί ένα συνέδριο στην Καλαμάτα και οι «ύποπτες συναντήσεις»

  • Iatropedia
Σκληρή διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών αλλά και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με αφορμή ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα όπου συζητήθηκε η ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και η δημιουργία της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τι δηλώνουν οι γιατροί και τι απαντά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και τι κρύβεται πίσω από τις "γραμμές"

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ένα σκηνικό με αιχμές, υπονοούμενα αλλά και υπόγειες κόντρες έχει στηθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον νέο ΕΟΠΥΥ αλλά κυρίως για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου θα απευθύνονται αρχικά οι ασθενείς πριν πάνε σε νοσοκομείο.

Φωτιά στο σκηνικό έβαλε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Καλαμάτα με βασικό θέμα τον νέο ΕΟΠΥΥ και όπου παρέστησαν εκπρόσωποι του τομέα της υγείας αλλά και παράγοντες της αγοράς καθώς και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδηε αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός.

Οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) μίλησαν για τον ύποπτο ρόλο κάποιων που συζητούν πίσω από την πλάτη των ασθενών για τις αλλαγές ενώ αφήνουν αιχμές για τον τρόπο που διοργανώθηκε το συνέδριο. Ο ΠΙΣ ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να δώσουν εξηγήσεις για την παρουσία τους δεδομένου ότι η συνάντηση ήταν με περιορισμένη συμμετοχή κατά τον ΠΙΣ.

«O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αισθάνεται την υποχρέωση να ανακοινώσει με ιδιαίτερη

ανησυχία και έντονο αίσθημα ευθύνης έναντι της ελληνικής κοινωνίας ότι το κλειστό φόρουμ

που έγινε στην Καλαμάτα, από άγνωστη στον Σύλλογο οργανωτική επιτροπή για να

συζητήσουν «το μέλλον και την κρίση στον ΕΟΠΥΥ», δείχνει την μυστικοπάθεια και τον

ύποπτο ρόλο κάποιων, οι οποίοι δεν αντέχουν τον λόγο σε ανοιχτό περιβάλλον, στην

διαφάνεια και στην καθαρότητα του φωτός» σημείωνε χαρακτηριστικά ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του.

Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα διά στόματος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού ο οποίος περνά στην αντεπίθεση λέγοντας ότι η συγκεκριμένη συνάντηση στην Καλαμάτα «προκάλεσε την ατυχή αντίδραση του Γραφείου Τύπου του Π.Ι.Σ. που βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα» εξηγώντας ότι στο συγκεκριμένο φόρουμ που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια κατά καιρούς παρίστανται όλοι οι παράγοντες της αγοράς, υπουργοί, πρόεδροι ταμείων αλλά και γιατροί.

«Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το Forum είναι ένα ελεύθερο βήμα διαλόγου για την Υγεία με πολυετή, διαφανή και δημιουργική παρουσία» σημειώνει στην απάντησή του ο κ.Κοντός προσθέτοντας: «Ο Π.Ι.Σ., ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η Υγεία του Ελληνικού Λαού δεν κινδυνεύουν από το διάλογο και την διακίνηση ιδεών και απόψεων.

Σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, η ελευθερία του διαλόγου και η διακίνηση ιδεών αποτελούν, αφ’ ενός δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα, αφετέρου αξίες κοινά αποδεκτές και σεβαστές από όλους».

Βέβαια η αλήθεια κρύβεται συνήθως πίσω από τις γραμμές καθώς βασική αιτία της κόντρας δεν είναι το συνέδριο στην Καλαμάτα αλλά ποιος ουσιαστικά θα παίζει τον πρώτο ρόλο στο νέο ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Άλλωστε οι απόψεις είναι πολύ διαφορετικές.

Από τη μία υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι στο νέο σύστημα θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο οικογενειακός γιατρός ως πρώτο βασικό βήμα πριν από την παραπομπή σε κάθε άλλη μονάδα υγείας ή νοσοκομείο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έδινε την εξουσία σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών όπως γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ.

Από την άλλη υπάρχουν εκείνες οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι το σύστημα θα πρέπει να είναι ελεύθερο και οι ασθενείς να επιλέγουν να επισκέπτονται όποιον γιατρό και όποια ειδικότητα επιθυμούν.

Το ζήτημα τώρα είναι ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης και σε ποιον θα δώσει την …εξουσία της υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται μπλόκα και μηνύσεις των ιδιωτικών κλινικών κατά ΕΟΠΥΥ!

Αλλάζουν όλα στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στον νέο ΕΟΠΥΥ! Τι προτείνει η ειδική επιτροπή στον Άδωνι

Νέος γιατρός του μνημονίου το …ίντερνετ! Στην αυτοδιάγνωση οι Έλληνες λόγω φτώχιας

Έρχονται μπλόκα και μηνύσεις των ιδιωτικών κλινικών κατά ΕΟΠΥΥ!