Πόλεμος για τις μειώσεις τιμών στα φάρμακα

  • Iatropedia
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο υπουργός Υγείας με την αγορά με ηλεκτρονικές δημοπρασίες φαρμάκων στα νοσοκομεία που επέφεραν μεγάλες εκπτώσεις, καθώς ανοικτά πια οι σύνδεσμοι των φαρμακοβιομηχανιών αμφισβητούν την ποιότητα και την ασφάλεια των ουσιών που αγοράστηκαν.

Συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) που εκπροσωπεί τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις μιλά για «Δούρειο Ίππο» καθώς όπως εξηγεί πριν τους πανηγυρισμούς, «το υπουργείο θα έπρεπε να προβληματιστεί αφενός για τους λόγους για τους οποίους καμία μεγάλη ελληνική παραγωγική μονάδα δεν έχει κερδίσει διαγωνισμό και αφετέρου για το πώς είναι δυνατό να υπάρχει εταιρεία που δίνει τέτοιες εκπτώσεις χωρίς να πουλά χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής».

Η ΠΕΦ αμφισβητεί ανοικτά την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια αυτών των φαρμάκων που αγοράστηκαν τα οποία όπως υπαινίσσεται δε θα χρησιμοποιηθούν στα νοσοκομεία από τους γιατρούς (λόγω αμφίβολης ποιότητας) και θα υποκατασταθούν από άλλα ακριβότερα τα οποία και πάλι θα αυξήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε πως επετεύχθη αγορά φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία στα νοσοκομεία (αντιβιοτικά) με έκπτωση που έφθασε και το 92%.

Επιφυλακτικοί για την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια των φαρμάκων αυτών εμφανίστηκαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω δήλωσης του προέδρου της ΟΕΝΓΕ Δ.Βαρνάβα.