«Πόλεμος» για τα ΜΥΣΥΦΑ: Όλοι οι φαρμακοποιοί συμφωνούν ότι διαφωνούν με την κυβέρνηση

  • Iatropedia
"Τεράστια συμφέροντα πίσω από τα οποία σέρνεται η κυβέρνηση" ήταν ο χαρακτηρισμός του πρόεδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το θέμα που έχει ανακύψει με τα ΜΥΣΥΦΑ. Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΦΑΝΙΕ, κ. Μαίρη Λυβίζου σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "δεν είναι τυχαίο ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάστηκαν φαινόμενα υπερκατανάλωσης σε ορισμένες κατηγορίες ΜΥΣΥΦΑ. με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στο φαρμακείο".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Μιλώντας στο συνέδριο OTC’s and Cosmetics Conference, ο κ. Λουράντος είπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι χαρακτηρίζεται από ανακολουθία και υφαρπαγή ψήφου, τονίζοντας ότι εάν προχωρήσει το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και της διάθεσής τους από άλλα καταστήματα πλην των φαρμακείων, θα βρει τους φαρμακοποιούς απέναντί του…

«Κάνει το φάρμακο καταναλωτικό προϊόν, το βάζει στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Ποιος κερδίζει στην Ελλάδα από αυτή την κατάσταση;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας δήλωση του κ. Τσίπρα για την «ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών».

Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΦΣ επισήμανε ότι όπου απελευθερώθηκαν τα ΜΥΣΥΦΑ δεν μειώθηκε η τιμή τους, εκτιμώντας ότι ο μόνος λόγος που επιχειρείται να γίνει στην Ελλάδα είναι για να μειωθεί το κόστος του ΕΟΠΥΥ.

«Βάζουμε στο τραπέζι κάτι που δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας, απλά για να φύγει μια δαπάνη από την τσέπη του ΕΟΠΥΥ. Όλα γίνονται προς όφελος των συμφερόντων και του ανταγωνισμού», συμπλήρωσε.

ΦΑΝΙΕ

Στο ίδιο μήκος κύμματος και με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τo δίκτυο διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ.) η προέδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος κ. Μαίρη Λυβίζου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα περνάει κρίσιμες ώρες και χρειάζεται ψυχραιμία απ’ όλους μας. Είναι γεγονός ότι προκαλεί ανησυχία όταν από την μια πλευρά ο υπουργός Υγείας κ. Παν. Κουρουμπλής αναφέρει ότι “δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει ο χώρος πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ” κι από την άλλη μαθαίνουμε ότι υπάρχει γραπτή πρόταση περί ανοίγματος του δικτύου διανομής των ΜΥΣΥΦΑ., πρόταση μάλιστα που προηγείται της δήλωσης του Υπουργού. Το Φ.ΑΝ.Ι.Ε. θεωρεί ότι ο φυσικός χώρος πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ. είναι τα φαρμακεία διότι έτσι προστατεύεται ο Έλληνας πολίτης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάστηκαν φαινόμενα υπερκατανάλωσης σε ορισμένες κατηγορίες ΜΥΣΥΦΑ. με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στο φαρμακείο. Το Φ.ΑΝ.Ι.Ε., ωστόσο, πιστεύει ταυτόχρονα ότι όλοι πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και να περιμένουμε τα επίσημα δεδομένα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι γνωρίζουμε το συμφέρον του Έλληνα πολίτη και ότι κανείς δεν θα προβεί σε κινήσεις που να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του».