Ποια φάρμακα θα έχουν υψηλότερο ΦΠΑ… Νέες «καμπάνες» για ασθενείς και φαρμακοποιούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η αύξηση του ΦΠΑ από 6% σε 13% για οκτώ κατηγορίες φαρμάκων και σε 23% για άλλες δύο κατηγορίες δημιουργεί -όπως ήταν αναμενόμενο- νέα αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά και φόβους ότι μαζί με το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε όλους μας το νέο έτος...

Η αύξηση στις τιμές όχι μόνο θα αυξήσει τις τιμές σε κάποια φάρμακα αλλά θα ανεβάσει και τις συμμετοχές των ασθενών και τις πληρωμές των φαρμακοποιών… Με το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων εφαρμόστηκε η ψηθισθείσα το περασμένο καλοκαίρι αύξηση του ΦΠΑ που αυξάνει τις τιμές σε 194 σκευάσματα, για τα οποία οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους.

Ο ΕΟΦ κατάρτισε τις λίστες με τις νέες τιμές, τις οποίες έστειλε στις ενδιαφερόμενες εταιρίες προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια προϊόντα μεταφέρονται από το ΦΠΑ 6% και πηγαίνουν είτε στο 13% είτε στο 23% ΦΠΑ.

Στην κατηγορία του ΦΠΑ 13% υπάγονται:
1.    Η ηπαρίνη και τα άλατά της.
2.    Εκχυλίσματα αδένων ή άλλων οργάνων για θεραπευτικούς ή προφυλακτικούς σκοπούς.
3.    Παράγωγα αίματος, όπως κλάσματα ή αλβουμίνη αίματος.
4.    Αντιοροί και ανοσολογικά προϊόντα.
5.    Καλλιέργειες μικροοργανισμών.
6.    Τοξίνες για τη θεραπεία ασθενειών.
7.    Σκιαγραφικά.
8.    Αντισυλληπτικά με βάση τις ορμόνες ή σπερματοκτόνα.

Στην κατηγορία του ΦΠΑ 23% εντάσσονται τα διαγνωστικά αντιδραστήρια και ο κολλοειδής άργυρος που κατατάσσεται στην δασμολογική κλάση 2843.