ΠΟΕΔΗΝ: Ταφόπλακα για τη δημόσια υγεία η κατάργηση των ψυχιατρείων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση μπαίνουν σήμερα στο στόχαστρο της ΠΟΕΔΗΝ που ασκεί σκληρή κριτική.

Διαβάστε τι αναφέρουν από την ΠΟΕΔΗΝ:

Άλλη μία παράσταση αυτοαποθέωσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τις πολιτικές που ασκούν στη δημόσια ψυχική υγεία κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας την Δευτέρα 9/7/2018 με θέμα «παρουσίαση του τομεοποιημένου  σχεδιασμού ανάπτυξης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας».

Η πραγματικότητα είναι ότι εξελίσσονται σε αρχιτέκτονες παράδοσης της Ψυχικής Υγείας στις Μ.Κ.Ο., την ΑΕΜΥ και τον ιδιωτικό τομέα. Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου καθότι σήμερα δεν υφίσταται ούτε στο κατ’ ελάχιστο τομεοποιημένο δίκτυο υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες σε συγκεκριμένες  πληθυσμιακές ομάδες αναφοράς. Ποτέ δεν υπήρξε και κάθε ημέρα χειροτερεύουν τα πράγματα αφού κλείνουν δραστηριότητες και μονάδες και ταυτόχρονα αυξάνεται η ζήτηση σε υπηρεσίες.

Ούτε κατά διάνοια δεν λειτουργεί σήμερα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Πρωτοβάθμιων, Εισαγωγών, Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης) ανά συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.

Αυτό το επιβεβαιώνει το πλήθος των εισαγωγών οξέων περιστατικών, με εισαγγελική παραγγελία στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τις Ψυχιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων, που ανέρχεται στο 60% των συνολικών εισαγωγών.

Το μαρτυρούν οι υπεράριθμοι ασθενείς που εισάγονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τις Ψυχιατρικές Κλινικές που νοσηλεύονται σε ράντζα. Πολιτική Ψυχικής Υγείας κάνουν οι εισαγγελείς, οι οποίοι παραπέμπουν ασθενείς για εισαγωγή από τα σύνορα και τα νησιά της χώρας, στα δύο Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Δαφνί – Δρομοκαίτειο, αν και μεσολαβούν στην διαδρομή πολλές Ψυχιατρικές Κλινικές οξέων περιστατικών Γενικών Νοσοκομείων.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα τρία εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία είναι στο 80% των συνολικών εισαγωγών (10.000 κατ’ έτος).

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στηρίζεται κυρίως στα έκτακτα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δύο Ψυχιατρικών  Νοσοκομείων. 100.000 περιστατικά εξετάζονται κατ’ έτος.

Ξεπερνούν τους 150.000 οι Ασθενείς που εξετάζονται συνολικά στις Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες των δύο Νοσοκομείων (90.000 στο ΔΑΦΝΙ και 60.000 στο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ).

Την ανυπαρξία του δικτύου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, το επιβεβαιώνει το ποσοστό των εισαγγελικών εντολών, ο μεγάλος αριθμός επανεισαγωγών  χρονίων πασχόντων, ο αριθμός των αυτοκτονιών, οι παραβατικές πράξεις των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα (βλέπε σχετική έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την Δημόσια Ψυχική Υγεία).

Δεν υφίσταται σήμερα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής επανένταξης των ψυχικά πασχόντων, καθότι δεν λαμβάνονται μέτρα από το Κράτος για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε μία θέση επιδοτούμενης εργασίας.

Οι ΚΟΙΣΠΕ όπου υπάρχουν προσφέρουν ένα χαρτζιλίκι στους ασθενείς. Μάλιστα καταργήσανε και το θεραπευτικό κίνητρο 160 ευρώ το μήνα για όσους ασθενείς συμμετέχουν σε εργασίες εντός των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Έτσι οι ξενώνες και τα διαμερίσματα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους φιλοξενούμενους, μετεξελίσσονται όμως σε μικρά άσυλα αφού οι φιλοξενούμενοι ασθενείς μετατρέπονται σε χρόνιοι.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία κρατούν όρθιο το σύστημα Ψυχικής Υγείας. Εισάγονται ασθενείς από όλη την χώρα οξέα περιστατικά. 10.000 ασθενείς κατ’ έτος εισάγονται από τις συνολικά 12.000 εισαγωγές που γίνονται στις Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Προσέρχονται δεμένοι με χειροπέδες από τους αστυνομικούς στην εφημερία και νοσηλεύονται τριάντα εξ’ αυτών από μία ή δύο Νοσηλεύτριες στη βάρδια σε κάθε τμήμα. Τραγικές είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Μεγάλη η επικινδυνότητα.

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις Ψυχιατρικές Κλινικές που άνοιξαν. Οι τρεις λειψές που άνοιξαν δείχνουν ακριβώς την ολιγωρία. Στα τρία χρόνια Κυβέρνησης Σύριζα- Ανέλ, άνοιξαν τρεις Ψυχιατρικές Κλινικές σε Γενικά Νοσοκομεία που η οργανική τους ένταξη και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης άνοιξε με 10 κλίνες η οποία όμως δεν θα εφημερεύει   για οξέα Ψυχιατρικά περιστατικά επί ένα χρόνο! Στη Κόρινθο 12 κλίνες και στα Γιαννιτσά 12 Κλίνες που εφημερεύουν.

Το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας μόνο για την αποσυμφόρηση των ασθενών και την κατάργηση των ράντζων που αναπτύσσονται στις Μονάδες οξέων περιστατικών, χρειάζεται τουλάχιστον 20 ακόμη Ψυχιατρικές κλίνες σε Γενικά Νοσοκομεία των 15 κλινών. Πανηγυρίζουν με τις τρεις εκ των οποίων η μία δεν θα εφημερεύει επί ένα έτος.

Η συρρίκνωση και η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων προωθείται για ξεφόρτωμα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό της Δαπάνης λειτουργίας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, στα πλαίσια της επίτευξης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων λόγω της λήξης των κοινοτικών προγραμμάτων για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει εκτός των άλλων και την εσωτερική αυτορρύθμιση του συστήματος. Την εξεύρεση λύσεων για την φροντίδα από τους ίδιους τους ασθενείς ή τις οικογένειές τους. Επειδή χρήματα δεν υπάρχουν λόγω των μακροχρόνιων νοσηλειών, θα γεμίσουν τα παγκάκια και οι στάσεις του μετρό με Ψυχικά ασθενείς. Θα αυξηθεί στο κατακόρυφο η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα.

Η Κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση των εναπομεινάντων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Μόνο που το κρύβει. Το σχέδιό της είναι καταστροφικό για τους Ψυχικά πάσχοντες.

Με βάση το σχέδιο που προωθείται προς ψήφιση και εφαρμογή, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας μεταφέρονται οργανικά, Διοικητικά, λειτουργικά στις ΥΠΕ. Θα έχουν την τύχη των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου που μεταφέρθηκαν στις ΥΠΕ. Λουκέτο.

Σήμερα η λειτουργία τους εξασφαλίζεται από το λειψό προσωπικό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων που μετακινήθηκαν αν και διαθέτουν ξεχωριστούς οργανισμούς. Το ίδιο και η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.

ΤΟΨΥ

Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, παρά τις δεσμεύσεις των υπουργών μέσω των περιφερειακών Διοικήσεων ΤοΨΥ που είναι ελεγχόμενες και διορισμένες από την Κυβέρνηση, θα περάσουν στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και ως εκ τούτω στην Υγειονομική Περιφέρεια. Φεύγουν από τα  Ψυχιατρικά και Γενικά Νοσοκομεία.

Το αποτέλεσμα θα είναι οι ξενώνες, τα οικοτροφεία, τα διαμερίσματα, οι επαγγελματικές δραστηριότητες, να κλείσουν ή θα δοθούν στις Μ.Κ.Ο., την ΑΕΜΥ Α.Ε. και θα λειτουργούν με το σημερινό λειψό προσωπικό που ανήκει οργανικά στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, το οποίο θα μετακινηθεί υποχρεωτικά. Ότι έγινε στη Σαντορίνη, που έκλεισε το Κέντρο Υγείας και το Προσωπικό μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο που λειτουργεί η ΑΕΜΥ Α.Ε.

Η ΑΕΜΥ Α.Ε. και οι Μ.Κ.Ο. θα αναλάβουν από εδώ και στο εξής την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Μ.Κ.Ο. λειτουργούν σήμερα ξενώνες, οικοτροφεία με παχυλές επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και αμφίβολο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Εισαγγελική παραγγελία

Στην παραμικρή υποτροπή της νόσου οι φιλοξενούμενοι ασθενείς των ξενώνων που ανήκουν σε Μ.Κ.Ο. προκαλούν εισαγγελική εντολή για εγκλεισμό και  εισάγονται για νοσηλεία στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία αν και απαγορεύεται από τον κανονισμό λειτουργίας των ξενώνων. Σε κάθε εφημερία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων 2-3 περιστατικά είναι εισαγωγές με εισαγγελική παραγγελία από ξενώνες των Μ.Κ.Ο.

Διαλύουν τους δύο πυλώνες της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας που είναι τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ΔΑΦΝΙ – ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ. Συρρικνώνουν τους οργανισμούς τους. Καταργούν στο κάθε ένα από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία  Δαφνί και Δρομοκαίτειο  100 κλίνες οξέων περιστατικών και στερούν τη νοσηλεία σε 5000 ασθενείς οξέων περιστατικών κατ’ έτος.

Υποθετικά μελλοντικά το σχέδιο προβλέπει ότι τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα αναπτύξουν άλλες δραστηριότητες οι οποίες όμως δεν θα αναπτυχθούν ποτέ λόγω της οικονομικής δυσπραγίας για την κατασκευή τους και των ελλείψεων Προσωπικού. Οι 2000 οργανικές θέσεις που προβλέπονται σήμερα στα δύο Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (1200 Δαφνί – 800 Δρομοκαίτειο), μειώνονται σε 600, (300 και 300). Ετοιμάζονται να βγάλουν και υπεράριθμο Προσωπικό μέσω της συρρίκνωσης.

Επικίνδυνη είναι η πρότασή τους για την στελέχωση των Ψυχιατρικών τμημάτων ενηλίκων.

Προτείνουν 13 Νοσηλευτές για κάθε Ψυχιατρικό τμήμα, όταν τώρα είναι 11-12 και λόγω των repo – αδειών (πάσης φύσεως)  είναι ένας Νοσηλευτής σε κάθε βάρδια. Επικαλούνται στρεβλά τα διεθνή στάνταρ.

Τα διεθνή στάνταρ ορίζουν για κάθε έναν ασθενή, έναν Νοσηλευτή σε Ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών. Η ενδεδειγμένη στελέχωση σε Νοσηλευτές στα Ψυχιατρικά τμήματα ενηλίκων οξέων περιστατικών θα πρέπει να είναι 25-30 (Νοσηλευτές στο καθένα).

Τα ψέματα που αναφέρονται στην έκθεση σχετικά με την σημερινή στελέχωση ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Γράφουν ότι σήμερα το κάθε τμήμα στελεχώνεται με 5 Ψυχιάτρους, 2 Ψυχολόγους, 1 Κοινωνικό Λειτουργό, 1 Διοικητή Υπάλληλο, 2 Τεχνικούς και λοιπό Προσωπικό. Σύνολο 23.

Που τους βρήκαν; Υπάρχει ένας επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας για δύο και τρία τμήματα. Στο ΔΑΦΝΙ υπηρετούν 1200 υπάλληλοι στις 2.500 οργανικές θέσεις με ανεπτυγμένες πάνω από 100 μονάδες και δραστηριότητες. Στο Δρομοκαϊτειο υπηρετούν 450 υπάλληλοι σε 1.450 οργανικές θέσεις με πάνω από 40 ανεπτυγμένες μονάδες και δραστηριότητες.

Η κάλυψη σε επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας πλην Νοσηλευτών είναι ένας για κάθε ειδικότητα σε δύο και τρία τμήματα στο Δαφνί και το Δρομοκαίτειο και σε  Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι ένας ή δύο Νοσηλευτές σε κάθε βάρδια σε τμήματα τριάντα ασθενών!!!

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ του ΔΑΦΝΙ & του ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ είναι η ταφόπλακα της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Δεν θα περάσει. Θα απαντήσουμε αγωνιστικά με Κινητοποιήσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ          ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ