ΠΟΕΔΗΝ: Η ψυχική υγεία εκπέμπει SOS- Νέα επίθεση ασθενούς σε νοσηλεύτρια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως σχολιάζουν από την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Ψυχική Υγεία είναι εφιαλτική τόσο για τους νοσηλευόμενους όσο και για τους εργαζόμενους. Μετά την τελευταία επίθεση ψυχικά πάσχοντα κατά νοσηλεύτριας, οργανώνουν στο Δρομοκαϊτειο εκδήλωση διαμαρτυρίας τη προσεχή Δευτέρα 19/6/17, στις 8.00 πμ - 10.00 πμ, έξω από το χώρο του Εφημερίου.

Διαβάστε περισσότερα στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Εκτός της δραματικής υποχρηματοδότησης, της έλλειψης κλινών, της υποστελέχωσης, προκύπτει και η αντιμετώπιση της έντονης επιθετικότητας, λόγω νόσου, έργω και λόγω, συχνά με βίαιο τρόπο εναντίον των εργαζομένων και κυρίως των νοσηλευτών, που έρχεται να συμπληρώσει τις βάρδιες-Οδύσσεια του προσωπικού.

Την 12/6/17 μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού σε τμήμα οξέων περιστατικών του Νοσοκομείου, δέχτηκε επίθεση από νοσηλευόμενο με συνέπεια τον τραυματισμό της και την μεταφορά της σε κλινική γενικού νοσοκομείου για την παροχή ιατρικής φροντίδας.

Η εμπειρία της εργαζόμενης, αλλά και η συνδρομή του ετέρου νοσηλευτή της βάρδιας αποσόβησαν τα χειρότερα και η συνάδελφος έλαβε εξιτήριο αποκομίζοντας διάσειση.

Αναρωτιόμαστε αν και στο επόμενο περιστατικό βίας θα είναι οι εργαζόμενοι τόσο «τυχεροί».            Αναρωτιόμαστε αν την επόμενη φορά θα υπάρχει κάποιος αρωγός για το επόμενο θύμα βίας.

Το νοσηλευτικό προσωπικό στις Δημόσιες Ψυχιατρικές δομές, σωματικά και ηθικά εξουθενωμένο, καλείται να προσφέρει νοσηλευτική φροντίδα σε νοσηλευόμενους με ακούσια νοσηλεία, τοξικομανείς, αλκοολικούς, άρθρο 69 του Π.Κ, κοινωνικών περιστατικών, χωρίς όμως η πολιτεία να έχει φροντίσει την αριθμητική επάρκεια όλων των ειδικοτήτων.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στη συνάδελφο και διαβεβαιώνουμε τους εργαζόμενους στο Ψ.Ν.Α «Δρομοκαϊτειο» πως θα αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε επάρκεια σε νοσηλευτικό προσωπικό, καλύτερες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας των ασθενών.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλοποίηση της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Ψυχική Υγεία.

Ήδη το Σωματείο Εργαζομένων έχει παρέμβει στην Διοίκηση του Νοσοκομείου με προτάσεις για την διαχείριση της εφημερίας και εισαγωγών των οξέων περιστατικών σε νοσηλευτική μονάδα που ενδείκνυται για τη νοσηλεία τους και όχι όπου υπάρχει κενή κλίνη. Επίσης προτείνουμε συν-εφημερία και με άλλα νοσοκομεία για την κάλυψη της συνεχούς ζήτησης σε κλίνες.