ΠΟΕΔΗΝ: Το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας χωρίς αντιδραστήρια για εξετάσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως καταγγέλλει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, "το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διαθέτει εδώ και επτά μήνες χρήματα να αγοράσει αντιδραστήρια στο ΚΕΔΥ για να ελέγχει τα νοσοκομειακά μικρόβια των Μονάδων τεχνητού Νεφρού.". Εξάλλου μεθαύριο παρασκευή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας.

Διαβάστε παρακάτω τι συγκεκριμένα εξηγούν από την ΠΟΕΔΗΝ:

Ο πρόχειρος τρόπος αντιμετώπισης των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων από την κυβέρνηση είναι ανεπίτρεπτος. Παρ’ ότι είναι μεγάλη η επικινδυνότητα για την Δημόσια Υγεία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ο φορέας ελέγχου και πρόληψης των Νοσοκομειακών μικροβίων αντιμετωπίζει το ζήτημα με περίεργη και εγκληματική χαλαρότητα.

Την στιγμή που διαθέτει 350.000 ευρώ το μήνα για την φύλαξη των ντουβαριών του ΚΕΕΛΠΝΟ σε Ιδιωτική Εταιρεία Φύλαξης, δεν διαθέτει χρήματα να αγοράσει αντιδραστήρια προκειμένου να εξοπλίσει το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) που διοικητικά υπάγεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εδρεύει στη Βάρη και έχει αποκλειστικά την ευθύνη να διενεργεί τους μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων, για την ανίχνευση πιθανών Παθογόνων Νοσοκομειακών μικροβίων.

Από τον Φεβρουάριο του 2017 δεν γίνονται έλεγχοι στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των Νοσοκομείων, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στο ΚΕΔΥ για τα ακόλουθα μικρόβια: ΨΕΥΔΟΜΟΝΑΔΑ, G-COLI, ΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΦΙΛΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ (ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ).
Επίσης δεν μπορεί να ελεγχθεί το νερό ύδρευσης των Νοσοκομείων για LEGIONELLA.
Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού συνδέονται με το δίκτυο ύδρευσης των Νοσοκομείων. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των Νοσοκομείων για την ύπαρξη Παθογόνων Νοσοκομειακών μικροβίων πρέπει να γίνεται κάθε 1 ½ μήνα και για legionella στο νερό ύδρευσης των Νοσοκομείων κάθε έξι μήνες.

Πολλά νοσοκομεία έχουν 1 χρόνο να κάνουν έλεγχο πράγμα πολύ επικίνδυνο δεδομένου ότι η legionella είναι το μικρόβιο που προκαλεί βαρύτατη αναπνευστική νόσο (νόσος των λεγεωναρίων). Θνησιμότητα σε ανοσοκατασταλτικούς ασθενείς 50%.
Επτά μήνες τώρα το ΚΕΔΥ δεν ελέγχει τα υγρά που χρησιμοποιούνται στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν γίνεται ο ενδεδειγμένος έλεγχος στις ΜΤΝ για πολύ συγκεκριμένα παθογόνα μικρόβια.

Με αυτό τον τρόπο αφού δεν γίνεται ο τακτικός υποχρεωτικός έλεγχος υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων στους ασθενείς, ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι υποχρεωμένοι ανά 2 ημέρες να κάνουν αιμοκάθαρση.

Ως εκ τούτω οι αιμοκαθαιρούμενοι ασθενείς που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν άμεσα.

Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό των θανόντων αιμοκαθαιρούμενων ασθενών από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, καθ’ ότι οι Νεφροπαθείς μετά την αιμοκάθαρση πάνε σπίτι τους.
Μπορεί λοιπόν το Νοσοκομειακό μικρόβιο να τους προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη όταν βρίσκονται στο σπίτι τους. Εισάγονται σε Νοσοκομείο και εάν καταλήξουν αιτία θανάτου δηλώνεται λοίμωξη, μικροβιαιμία ή άλλη αιτία. Όχι όμως Νοσοκομειακή Λοίμωξη.
Τα Νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα ούτε κατεύθυνση από Υπουργείο Υγείας να απευθύνονται σε Ιδιωτικά Εργαστήρια για ελέγχους των Νοσοκομειακών μικροβίων στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Εξάλλου το κόστος είναι τεράστιο. Το ζητούμενο είναι γιατί δεν προμηθεύεται αντιδραστήρια το ΚΕΔΥ, για να πραγματοποιεί στη κυριολεξία τους εν λόγω ελέγχους ζωής.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ όπως και των άλλων Νοσοκομείων για επτά μήνες δεν ελέχθησαν για την ύπαρξη σοβαρών Παθογόνων Νοσοκομειακών μικροβίων. Πώς είναι βέβαιοι ότι δεν υπήρξαν θύματα;

Γι’ αυτό θερίζουν οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις ……
Γιατί όμως το Υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν προμηθεύονται αντιδραστήρια;
Δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι.

Ο Αν. Υπουργός Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ θέλουν να κρύβουν θανάτους από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία. Γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις Νοσηλευόμενων ασθενών που χάνουν τη ζωή τους, δεν ελέχθησαν εργαστηριακά για Νοσοκομειακές Λοιμώξεις. Αιτία θανάτου δηλώνονται οι επιπλοκές (πνευμονία, λοιμώξεις κ.α.) και όχι Νοσοκομειακή Λοίμωξη.
Χάνουν το νόημα οι λέξεις. Ανικανότητα, σκοπιμότητα, πλήρης διάλυση.
Κρίμα για τους ασθενείς».

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί πορεία «σωτηρίας της δημόσιας υγείας» στην  ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη με την εξής μορφή δράσης:
-8ωρη Στάση Εργασίας 7 πμ έως 3 μμ για τα όμορα Νοσοκομεία
-4ωρη Στάση Εργασίας 8 πμ έως 12 μμ για τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8πμ στο Νοσοκομείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Η πορεία θα διέλθει από την πόλη και θα καταλήξει  στο γραφείο του Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης