ΠΟΕΔΗΝ και ΙΣΑ καταγγέλλουν ανήκουστες αναμονές στις ακτινοθεραπείες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
κρούσματα
Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την "απαράδεκτη αναμονή στην έναρξη της ακτινοθεραπείας" των ογκολογικών ασθενών για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα και η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Την ίδια ώρα, ο διοικητής του "Αγίου Σάββα" έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις ακτινοθεραπείες στο ίδρυμα του οποίου ηγείται απαντώντας στα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες η ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά με το χρόνο αναμονής ασθενών για ακτινοθεραπεία και για την αποκατάσταση της αλήθειας, ο διοίκηση του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Γεώργιος Δενδραμής ενημέρωσε ότι:

Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία δεν ξεπερνά σήμερα τους 3 μήνες, από 7 που ήταν τον Ιούνιου του 2016, υπάρχει  πρόνοια και δίνεται προτεραιότητα σε περιστατικά που βιβλιογραφικά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Για τα περιστατικά αυτά αποφασίζει τριμελής επιτροπή από επιστήμονες της υγείας, που έχει συσταθεί προκειμένου να τηρηθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην επιλογή. Τα επείγοντα επίσης περιστατικά αντιμετωπίζονται αυθημερόν με τις ίδιες διαφανείς διαδικασίες.

Σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο 2016 έχουν τεθεί και οι δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές (ο ένας δωρεά της οικογένειας Αγγελόπουλου και ο άλλος μέσω ΕΣΠΑ), τα εγκαίνια των οποίων θα γίνουν πολύ σύντομα.

Με απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, τέθηκε εκτός λειτουργίας από την αρχή του έτους το ένα κοβάλτιο παλαιάς τεχνολογίας με πλήρως εξασθενημένη πηγή. Τα περιστατικά όλα καλύφθηκαν από τους νέους γραμμικούς επιταχυντές υψηλής τεχνολογίας οι οποίοι παρέχουν καλύτερη και ποιοτικότερη θεραπεία. Θα ακολουθήσει και η απόσυρση – πολύ σύντομα – ενός ακόμη κοβαλτίου παλαιάς τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, η Διοίκηση στα τέλη του 2016 υπέβαλε αίτημα για την προμήθεια ενός νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος μαζί με τους ήδη υπάρχοντες θα συμβάλλει σε περεταίρω αποκλιμάκωση της λίστας αναμονής, και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώνεται σύντομα.

Επίσης ένα ακόμη κοβάλτιο λειτουργεί στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος», το οποίο –πέραν των  συμβατικών  θεραπειών-  χρησιμοποιείται και για ολοσωματική θεραπεία στα πλαίσια της διαδικασίας μεταμόσχευσης μυελού, θεραπεία η οποία πραγματοποιείται σε 2 μόνο κέντρα (Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε όλη τη χώρα.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται προσπάθεια για ανεύρεση πόρων αλλά και για τη μεταφορά αδιάθετου γραμμικού επιταχυντή (η τοποθέτηση μπορεί να γίνει άμεσα αφού και ο χώρος είναι έτοιμος αλλά και το προσωπικό υπάρχει),  ο οποίος θα αντικαταστήσει,  τον γραμμικό επιταχυντή 25ετίας. Υπογραμμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος γραμμικός επιταχυντής είχε αγοραστεί για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισίας αλλά επειδή, υποδομές και προσωπικό δεν υπήρχαν, τοποθετήθηκε τότε στον ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ.  Επιδίωξή μας επίσης είναι στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ» να τοποθετηθεί ένας ακόμη υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής.

Στην επίτευξη της σημαντικότατης αυτής μείωσης του χρόνου αναμονής,  βασικός συντελεστής ήταν το προσωπικό Νοσοκομείου μας (Επιστήμονες υγείας – Διοικητικό -Τεχνικό), στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια. Γίνεται επίσης σαφές ότι το προσωπικό του νοσοκομείου λειτουργεί σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) και  είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει οποιοδήποτε νέο μηχάνημα ακτινοθεραπείας και να εφαρμόσει οποιαδήποτε νέα τεχνολογία (IMRT ή άλλη), αφού διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία αλλά και μεγάλη εμπειρία, μετά την πλήρη λειτουργία των νέων γραμμικών επιταχυντών, αλλά και του νέου σύγχρονου εξομοιωτή ο οποίος έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και είναι δωρεά ΑΝΩΝΥΜΟΥ.

Η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τους επόμενους μήνες, αν όχι τον επόμενο, θα δώσει την δική της απάντηση με την έγκριση προμήθειας του νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος θα αντικαταστήσει τα 2 κοβάλτια παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία και θα αποσυρθούν.

Τέλος στο νοσοκομείο μας λειτουργούν δύο σύγχρονες μονάδες διάλυσης φαρμάκων (μια στον κεντρικό κτίριο και μία στο Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος». Οι διαλύσεις γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Νοσοκομείου (Νοσηλευτές, βοηθούς φαρμακείου, παρασκευαστές κ.λ.π.), τηρουμένων των προβλεπόμενων κανόνων ασφάλειας. Την επιστημονική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι επιστήμονες υγείας (Φαρμακοποιοί)  .

 

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από την πλευρά του, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας , σχετικά με τις απαράδεκτες αναμονές στην έναρξη της ακτινοθεραπείας των  ογκολογικών ασθενών τονίζει για άλλη μια φορά τις  εγκληματικές  ευθύνες των αρμοδίων, για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών.

Ο  ΙΣΑ τα τελευταία χρόνια έχει κατά επανάληψη καταγγείλει την απαράδεκτη και εγκληματική (ενόψει της φύσης της νόσου) αναμονή ,στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες και έχει  ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάρει μέτρα.

Πρέπει να επισημανθεί  ότι  βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα μετά από αναφορά που κατέθεσε ο ΙΣΑ, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 26 Μαΐου 2016, ζητώντας να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ,για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση.

Σύμφωνα με πρόσφατη δε πληροφόρηση, η  σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 22 Ιουνίου 2017 ,δια του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδικότερα ο ΙΣΑ στις 24 Δεκεμβρίου 2014, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, με την οποία ζητούσε να ληφθούν  άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί, η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στην αναγκαία γι αυτούς θεραπεία.

Επανήλθε στο θέμα στις 28 Μαρτίου 2016, με νέα επιστολή στην οποία επεσήμανε την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητούσε από την πολιτική ηγεσία του  υπουργείου Υγείας να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα.

Στις 11 Μαΐου 2016, με αφορμή περιστατικό 55χρονου ασθενή που περίμενε 4 μήνες για να ξεκινήσει τη θεραπεία του, ο ΙΣΑ ζήτησε για άλλη μια φορά με επιστολή του, στο υπουργείο Υγείας να λάβει  άμεσα μέτρα για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Στη συνέχεια στις 26 Μαΐου 2016, κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία ,με την οποία ζητούσε να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών που έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ.Πατούλης επεσήμανε τα εξής:
«Ο  ΙΣΑ  έχει εκφράσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την αγωνία και την αγανάκτησή του, για τις απαράδεκτες αναμονές, στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασθενών και εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η άμεση και έγκαιρη υποβολή των ασθενών στη δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων ιατρών και πολιτείας».

Ο ΙΣΑ ζητά από  την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας,  να διευκρινίσει ποιος είναι ο χρόνος αναμονής, για την έναρξη ακτινοθεραπείας στη δημόσια νοσοκομεία και τι προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στη θεραπεία τους.

Ακόμη ο ΙΣΑ ζητά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο,- ο οποίος είναι υπεύθυνος βάση Βασιλικού Διατάγματος  για την επικοινωνία των Ιατρικών Συλλόγων με τους Φορείς – να  πάρει σαφή θέση για το θέμα διευκρινίζοντας ποιες σχετικές ενέργειες έχει κάνει τα τελευταία χρόνια καθώς και  να ζητήσει  άμεσα από την πολιτική ηγεσία του υπέργειου Υγείας  να αναλάβει τις ευθύνες της για την εγκληματική αυτή κατάσταση.