ΠΟΕΔΗΝ: Έρανος εργαζομένων στα Κ.Υ. για να πλυθούν σεντόνια και η 6η ΥΠΕ ζητεί να λειτουργούν μέχρι τις 3 το μεσημέρι

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα Κέντρα Υγείας της Πρέβεζας εμφανίζουν ελλείψεις σε υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Συντηρούνται από δωρεές και παροχές των κατοίκων, των φορέων και των Δήμων. Μέχρι και δίσκους στις εκκλησίες βγάζουν για ενίσχυση των Κέντρων Υγείας... Τάδε έφη η ΠΟΕΔΗΝ!

Απερίγραπτη χαρακτηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ την κατάσταση στα Κέντρα υγείας Ν. Πρέβεζας και στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου που ανέδειξε σήμερα το πρωί το iatropedia.

Όπως αναφέρουν από την ΠΟΕΔΗΝ, «αν και ξεκίνησε η τουριστική περίοδος τα Κέντρα Υγείας Πρέβεζας κλειδώνουν το μεσημέρι, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Δεν λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου όπως είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν. Ούτε τράπεζες!!!

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ο νομός Πρέβεζας βουλιάζει το καλοκαίρι από τους τουρίστες αφού διαθέτει ακτογραμμή πάνω από 100 χιλιόμετρα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ
Σας κοινοποιούμε έγγραφο που υπογράφει ο Διευθυντής Συντονιστής του Κ.Υ. Θεσπρωτικού το οποίο κοινοποιεί στους φορείς της περιοχής και τον Εισαγγελέα Πρέβεζας. Επισημαίνει ότι οι εναπομείναντες Ιατροί αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού, λόγω πλήρους κάλυψης του ορίου των εφημεριών τους, καθότι μετακινήθηκαν Ιατροί του Κέντρου Υγείας προς το Νοσοκομείο Πρέβεζας και τα άλλα Κέντρα Υγείας Πρέβεζας. Γι’ αυτό και ενημερώνει ότι το Κέντρο Υγείας δεν θα εφημερεύει από 26/5/2017 έως 31/5/2017. Θα κλείνει 3 το μεσημέρι. Όποιος αρρωστήσει απόγευμα, νύκτα κινδυνεύει.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Λειτουργεί έως 3 το μεσημέρι. Εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού. Πριν 6 μήνες καρδιοπαθής σώθηκε επειδή οι Ιατροί και το προσωπικό από καθήκον αρνήθηκαν να κλείσουν 3 το μεσημέρι. Προσήλθε 3.30μμ με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Αντιμετωπίστηκε και διεκομίσθη συνοδεία Ιατρού σε Νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε. Θα είχε πεθάνει εάν έβρισκε κλειστό το Κέντρο Υγείας, όπως ο ίδιος παραδέχεται. Είχε υποτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Το Κέντρο Υγείας δεν βγάζει πια ακτινογραφίες. Η μοναδική Χειρίστρια – Εμφανιστήρια μετακινήθηκε με απόφαση του Διοικητής της 6ης ΥΠΕ στο Νοσοκομείο της Άρτας (σας κοινοποιούμε την Απόφαση). Που είναι οι προσλήψεις προσωπικού;

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ
Λόγω ελλείψεων ιατρών λειτουργεί έως 3μμ. Εφημερεύει τις μισές ημέρες το μήνα. Εναλλάξ με το Κέντρο Υγείας Πάργας.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΓΑΣ
Λόγω ελλείψεων Ιατρών κλείνει 3μμ. Εφημερεύει εναλλάξ με το Κέντρο Υγείας Καναλακίου.
Το Κέντρο Υγείας Πάργας έχει μόνο δύο Γενικούς Ιατρούς κανέναν άλλον ιατρό.
Σε δύο μήνες συνταξιοδοτούνται. Τι θα γίνει; Θα μπει λουκέτο στο Κέντρο Υγείας; Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν δύο δισώστες. Οι βάρδιες είναι ακάλυπτες από ασθενοφόρο. Το Νοσοκομείο Πρέβεζας βρίσκεται 50 χιλιόμετρα μακριά. Κινδυνεύει η ζωή των εκτάκτων περιστατικών.

Τα Κέντρα Υγείας της Πρέβεζας εμφανίζουν ελλείψεις σε υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Συντηρούνται από δωρεές και παροχές των κατοίκων, των φορέων και των Δήμων. Μέχρι και δίσκους στις εκκλησίες βγάζουν για ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.

Πριν λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού έβαλαν από την τσέπη του 2 ευρώ ο καθένας να πλύνουν τα σεντόνια σε πλυντήριο. Οι εργαζόμενοι αγοράζουν από την τσέπη τους γάντια, οινόπνευμα ακόμη και χαρτί υγείας. Στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας οι εργαζόμενοι βάζουν χρήματα από τη τσέπη τους να αγοράσουν και χαρτί υγείας.

Σκουριάζουν τα ιατρικά μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ λόγω ελλείψεων Ιατρών και Προσωπικού (οδοντιατρικά, εργαστήρια κλπ).

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ σε σύσκεψη που οργάνωσε προ ημερών στη ΠΡΕΒΕΖΑ παρουσίασε στους φορείς και τους πολίτες το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Τι πρότεινε και τους κούφανε όλους;

Τα Κέντρα Υγείας πλην Θεσπρωτικού να λειτουργούν έως τις 3 το μεσημέρι. Χειρότερα δηλαδή από σήμερα. Τέτοια αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και μάλιστα τώρα κατά τη διάρκεια τις καλοκαιρινής περιόδου που η παράκτια ζώνη της Πρέβεζας βουλιάζει από τουρισμό. Επιβάλλεται η λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας καθ όλη την διάρκεια του 24ωρου. Όπως είναι σχεδιασμένα εξάλλου να λειτουργούν.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Το Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι προ των πυλών. Τι κάνει η κυβέρνηση; Πριν ταυτοποιήσει τις Δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Καταργούν Κέντρα Υγείας επίσης Μονάδες πρώην ΕΟΠΥΥ, άλλες τις κλείνουν και άλλες τις συγχωνεύουν. Προετοιμάζουν την μετατροπή τους σε τοπικές Μονάδες Υγείας.

Τα κλειστά Κέντρα Υγείας σε δύσβατες, ορεινές περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τα Νοσοκομεία, με δεδομένη τη διάλυση του ΕΚΑΒ, στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Καλή αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, σε βάρος της υγείας των πολιτών.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΚΑΒ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ
Ο Σταθμός του ΕΚΑΒ Μεσολογγίου εδρεύει στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Διαθέτει τρία ασθενοφόρα που έφαγαν τα ψωμιά τους. Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα.
Το ένα είναι χαλασμένο εδώ και τρεις μηνες και βρίσκεται σε συνεργείο του Αγρινίου. Το δεύτερο έπαθε βλάβη και βρίσκεται στο συνεργείο της Αντιπροσωπείας στη Πάτρα. Θα αργήσει να επισκευασθεί καθ’ ότι περιμένει τη σειρά του. Είναι πολλά τα ασθενοφόρα στο εν λόγω συνεργείο προς επισκευή. Βλέπεται η Διεύθυνση του ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η Διεύθυνση με τα πιο σαράβαλα ασθενοφόρα, από όλες τις Διευθύνσεις του ΕΚΑΒ της χώρας. Το τρίτο ασθενοφόρο παθαίνει και αυτό τακτικά βλάβες. Σε αυτή την περίπτωση καλούν ασθενοφόρο από το Αιτωλικό ή το Αγρίνιο.
Τραγική κατάσταση.

Μεγάλες οι καθυστερήσεις στις διακομιδές. Κινδυνεύουν οι ζωές των εκτάκτων περιστατικών. Όλα στην τύχη.
Περιμένουμε να μας σώσει το Ίδρυμα Νιάρχου.