ΠΟΕΔΗΝ: Είναι πολλές οι Μελίνες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Κάθε χρόνο στην χώρα μας έχουμε περί τα 41.000 νέα περιστατικά καρκίνου. Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τα προβλήματα των ασθενών με καρκίνο.

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

 

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

 

Περαστικά στη μικρή Μελίνα. Συγχαρητήρια σε όσους ευαισθητοποιήθηκαν.

Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Μελίνα.

Χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Αποκλείονται από την ανεκδιήγητη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και από τον κατά προσέγγιση Αν. Υπουργό Υγείας.

Αναγκάζονται οι καρκινοπαθείς και πηγαίνουν Τουρκία και Βουλγαρία ή στον Ιδιωτικό τομέα για διάγνωση

Για 10 εκατ. ευρώ πεθαίνουν χιλιάδες καρκινοπαθείς λόγω καθυστερημένης διάγνωσης

 

ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΑΚΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ

ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕ PET CT ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ

«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ»

Η κυβέρνηση βουτηγμένη στα ψέματα παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια

 

PET CT – SCAN

Διαγνωστική εξέταση ζωής για τους καρκινοπαθείς η οποία ανιχνεύει καρκίνους σε πολύ αρχικό στάδιο
4 Δημόσια Νοσοκομεία όλα και όλα διαθέτουν μηχανήματα PET CT  για την διενέργεια της εξέτασης
Τα Δημόσια Νοσοκομεία κάνουν 26 – 30 εξετάσεις καθημερινά και άλλες 40 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα
Χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από την εξέταση, αφού με βάση τον αριθμό των καρκινοπαθών, θα έπρεπε να διενεργούνται 70.000 PET CT κατ’ έτος!!!
Μοιραία τα αποτελέσματα για τη ζωή τους

Λόγοι αποκλεισμού.
ü  Λίστες αναμονής στα Νοσοκομεία 1 ½ μήνας. Έρχεται η σειρά τους, όταν είναι αργά να αντιμετωπιστεί η Νόσος.

ü  Απόσταση από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να βρουν PET CT. Πολλά έξοδα και ταλαιπωρία.

ü  Εφαρμοζόμενες πολιτικές περιορισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων. Σε χιλιάδες καρκινοπαθείς δεν εγκρίνεται η εξέταση PET CT. Τα εμπόδια τίθονται για να γλιτώσει λεφτά ο ΕΟΠΥΥ. Πετάνε στον καιάδα καρκινοπαθείς για 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Ότι προσπάθησαν να κάνουν στη μικρή Μελίνα, που ευτυχώς δεν το κατάφεραν

Όσοι έχουν χρήματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. 1.500 ευρώ στοιχίζει η εξέταση. Μέσω ΕΟΠΥΥ οι χρεώσεις φθάνουν τα 400 ευρώ. Όσοι έχουν χρήματα σώζονται. Οι υπόλοιποι πεθαίνουν
Για την διενέργεια της εξέτασης χρειάζεται η χορήγηση στον ασθενή Ραδιοφάρμακου που η κάθε δόση κοστίζει 750 ευρώ
Μονοπωλιακά χορηγείται στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα από μία Εταιρεία. Οι καρκινοπαθείς στα χέρια της εν λόγω Εταιρείας

1,5 εκατ. ευρώ στοιχίζουν τα PET CT και 2,5 εκατ .ευρώ η Μονάδα παραγωγής Ραδιοφαρμάκου. Με 10 εκατ. ευρώ επένδυση θα σώζονται χιλιάδες καρκινοπαθείς. Τόσο κοστολογείται η ζωή χιλιάδων καρκινοπαθών στο κράτος ΤΣΙΠΡΑ – ΠΟΛΑΚΗ
Καρκινοπαθείς της Βορείου Ελλάδος Αν. Μακεδονίας και Θράκης κάνουν PET CT – SCAN στο Νοσοκομείο της Αδριανούπολης της Τουρκίας. Κόστος 200 – 300 ευρώ.
Το Νοσοκομείο της Τουρκίας διαθέτει τρία μηχανήματα PET CT και Μονάδα παραγωγής Ραδιοφαρμάκου. Ένα Νοσοκομείο της Τουρκίας διαθέτει περισσότερες υποδομές για τους καρκινοπαθείς απ’ ότι διαθέτει όλο το ΕΣΥ της Ελλάδας

Καρκινοπαθείς της Βορείου Ελλάδος κάνουν την εξέταση PET CΤ στο Νοσοκομείο Βάρνα της Βουλγαρίας με κόστος 200 – 300 ευρώ!!!
5.000 κατ’ έτος καρκινοπαθείς απευθύνονται για PET CΤ στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες της Ευρώπης!!!
Που είναι οι επενδύσεις κατά του καρκίνου με απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων;

Τα χρήματα του αντικαρκινικού εράνου;

Η μη διενέργεια της εν λόγω διαγνωστικής εξέτασης αυξάνει κατά πολύ το ποσοστό θνησιμότητας καθ’ ότι η νόσος δεν αντιμετωπίζεται θεραπευτικά στο αρχικό της στάδιο
Δείτε τι λέει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης
Αγωνία – Απόγνωση – Ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς

 

 

Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 41.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο θα συνεχίσει να αυξάνεται, λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Ο καρκίνος σύμφωνα με μελέτες είναι υπεύθυνος για το 37,6% των θανάτων στα άτομα άνω των 65 ετών. Συνέπεια αυτού θα είναι η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για ογκολογικές υπηρεσίες, ενώ τα κακοήθη νοσήματα θα παραμείνουν ως η κύρια αίτια θανάτου των Ελλήνων.

Οι περικοπές στις Δημόσιες Δαπάνες υγείας, οι οποίες βρίσκονται στο 5% του ΑΕΠ  (τριτοκοσμικό ύψος δαπανών) είναι η αιτία που βρίσκονται σε απόγνωση οι ασθενείς με καρκίνο.

Παιδιά ενός κατώτερου θεού χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους οι ίδιοι οι καρκινοπαθείς.

Η κατάρρευση των Δημόσιων Νοσοκομείων αυξάνει την θνησιμότητα από καρκίνο. Έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνους μεταξύ  των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Τα Νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από Ογκολόγους Ιατρούς, Τεχνολόγους, Ακτινοθεραπευτές, Ακτινοφυσικούς, Νοσηλευτές κ.α.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των Νοσοκομείων που χρησιμοποιείται στη διάγνωση και την θεραπεία του καρκίνου είναι για απόσυρση της περασμένης εικοσαετίας.

Πώς είναι δυνατόν να συντηρήσουν τον ιατροτεχνολογικό τους εξοπλισμό τα Νοσοκομεία, να επενδύσουν σε μηχανήματα που προσφέρουν σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου  όταν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους είναι μηδενικοί;

Οι καρκινοπαθείς για τη διάγνωση και θεραπεία πρέπει να ξενιτεύονται από τα σπίτια τους για να βρουν τα κατάλληλα μηχανήματα. Φυσικά με μεγάλο οικονομικό κόστος. Πολλές φορές αναγκάζονται να απευθύνονται στον Ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας αδρά από την τσέπη τους. Εάν έχουν

Όσοι δεν έχουν χρήματα δυστυχώς κλαίνε τη μοίρα τους. Περιμένουν το μοιραίο με κακή ποιότητα ζωής.

Ντροπή για μία κυβέρνηση που υποτίθεται είναι αριστερή, που υποτίθεται έπρεπε να δίνει έμφαση στην προστασία των κοινωνικών αγαθών να κάθεται με σταυρωμένα χέρια απέναντι στους Ασθενείς με καρκίνο, να λέει συνεχώς ψέματα. Όταν ένα κράτος αποκλείει τους καρκινοπαθείς από νέες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, είναι ζούγκλα και όχι κράτος.

Όποιος έχει χρήματα σώζεται στο κράτος του κου Τσίπρα και του κου Πολάκη.

Σε πρόσφατη έρευνά μας καταγράψαμε ότι 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες κατ’ έτος και πεθαίνουν αβοήθητοι με φρικτούς πόνους.

Έχουμε δώσει αναλυτικά στοιχεία για τις λίστες ντροπής των ασθενών για ακτινοθεραπεία.

Η σημερνή έρευνα σχετίζεται με τη διάγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σώζει ζωές. Τι συμβαίνει στη χώρα μας; Έχουν τη δυνατότητα οι Ασθενείς να διαγνώσουν έγκαιρα τον καρκίνο;

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας την διαπιστώνει κανείς από την απόγνωση, την ταλαιπωρία των ασθενών στη διάγνωση του καρκίνου. Η κατάρρευση δεν επιδέχεται αμφισβήτηση από σώφρονες ανθρώπους και πολιτικούς. Ούτε πιστεύουμε επιδέχεται αμφισβήτηση από τον κο Πολάκη. Τα στοιχεία που δίνουμε στη δημοσιότητα για άλλη μια φορά είναι αδιάσειστα.

Πώς μπορούμε να μιλήσουμε στη χώρα μας για ενθαρρυντικά μηνύματα για τους ασθενείς με καρκίνο, με αυτή την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει η Δημόσια Υγεία.

Οι καρκινοπαθείς που δεν έχουν χρήματα δυστυχώς είναι αποκλεισμένοι από τις πρακτικές έγκαιρης διάγνωσης και από τις νέες θεραπευτικές δυνατότητες. Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, για να μιλήσουμε για ελπίδα των καρκινοπαθών, χρειάζονται επενδύσεις σε ιατρικά μηχανήματα και επαρκές προσωπικό στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Επενδύσεις σε αγορά σύγχρονων μηχανημάτων έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ PET CT – SCAN

Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΠΑΡΚΟ

Για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου υπάρχει μία εξειδικευμένη διαγνωστική εξέταση η PET – CT – SCAN  που γίνεται από ειδικά μηχανήματα PET CT.

Τα μηχανήματα PET CT διαθέτουν Μονάδα Αξονικής Τομογραφίας και ταυτόχρονα Μονάδα Πυρηνικής Ιατρικής.

Έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο. Τη στιγμή που εγκαθίσταται και ξεκινάει η αλλοίωση του κυττάρου. Οι άλλες διαγνωστικές εξετάσεις ανιχνεύουν τον καρκίνο όταν ήδη έχει εγκατασταθεί και δημιουργηθεί ο όγκος. Είναι μία πολύ απαραίτητη διαγνωστική εξέταση που σώζει ζωές, γιατί δείχνει τα καρκινικά κύτταρα σε πολύ αρχικό στάδιο και δείχνει τυχόν μεταστάσεις σε αρχικό στάδιο. Ως εκ τούτω καθίσταται πιο αποτελεσματική η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου. Σε χιλιάδες καρκινοπαθείς που χειρουργήθηκαν χωρίς να κάνουν την διαγνωστική εξέταση PET CT – SCAN, δεν ανιχνεύτηκαν οι μεταστάσεις αρχικού σταδίου. Εξαιτίας αυτού καθυστέρησε η θεραπευτική  αντιμετώπιση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη ζωή τους.

Η εξέταση PET CT συνταγογραφείται σε ηλεκτρονικό παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ. Προτείνεται από το Ογκολογικό Συμβούλιο και για να πραγματοποιηθεί με κάλυψη από τον  ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει έγκριση από το ΚΕΣΥ ή Ελεγκτή ιατρό.

Στοιχίζει 1.500 ευρώ για τον Ασθενή χωρίς εγκεκριμένο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ. Με εγκεκριμένο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ στα Δημόσια Νοσοκομεία που διαθέτουν  PET CT  γίνεται Δωρεάν. Στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία οι ασθενείς πληρώνουν για την εξέταση 15% συμμετοχή, αλλά με πρόσθετες χρεώσεις, το κόστος συμμετοχής μπορεί να φθάσει τα 400 ευρώ.

Χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από την εξέταση PET CT λόγω των ανυπέρβλητων εμποδίων στην πρόσβαση και έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Για να υποβληθεί ο ασθενής στην εν λόγω εξέταση πρέπει να του χορηγηθεί Ραδιοφάρμακο που η διάρκεια ζωής κάθε δόσης Ραδιοφαρμάκου είναι μερικές ώρες. Γι’ αυτό και δεν παράγονται μεγάλες ποσότητες Ραδιοφαρμάκου. Η δόση σε κάθε ασθενή κοστίζει 750 ευρώ.

Στη χώρα μας μόνο μία εταιρεία στο Λαύριο παράγει το συγκεκριμένο  Ραδιοφάρμακο. Αποκλειστικότητα. Μονοπώλιο. Η παραγωγή του Ραδιοφαρμάκου γίνεται από Μονάδα παραγωγής Κυκλότρου στο Λαύριο, που είναι η μόνη που προμηθεύει τα Δημόσια και Ιδιωτικά PET CT.

Οι τύχες των καρκινοπαθών στις διαθέσεις μιας Εταιρείας. Εάν παρουσιάσουν βλάβη τα ελάχιστα μηχανήματα PET CT που διαθέτουν τα Νοσοκομεία δεν γίνεται η εξέταση, παρ’ ότι περιμένουν 1 ½  μήνα σε λίστα αναμονής και μπορεί να ταξίδεψαν από την άλλη άκρη της χώρας. Εάν παρουσιάσουν βλάβη τα μηχανήματα της Εταιρείας που παράγει το Ραδιοφάρμακο, όπως έγινε τον Μάιο εφέτος αναβάλλονται όλες οι εξετάσεις PET CT- SCAN σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Αν είναι δυνατόν ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ!!! Οι καρκινοπαθείς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χάνουν μόνο το ραντεβού με την εξέταση, αλλά το ραντεβού με τη ζωή!!!

Δεν φρόντισαν ο Δημόσιος τομέας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να επενδύσει σε αγορά Μονάδας παραγωγής Κυκλότρου (στοιχίζει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ) για να παράγουν το ραδιοφάρμακο. Θα έκαναν απόσβεση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να κρέμεται η τύχη των καρκινοπαθών από μία εταιρεία, για μία επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ!!!

Ντροπή!!!

Που είναι τα χρήματα του ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΕΡΑΝΟΥ κε Πολάκη; Εκατομμύρια ευρώ όπως λέτε!!!

Στη χώρα μας γίνονται 24.000 κατά μέσο όρο διαγνωστικές εξετάσεις PET CT – SCAN κατ’ έτος και 5.000 σε γειτονικές χώρες. Μεγάλο το κόστος για τους ασθενείς ειδικά οι χιλιάδες που δεν έχουν έγκριση του ΕΟΠΥΥ. Οι ανάγκες για διενέργεια της εξέτασης PET CT με βάση τον αριθμό των καρκινοπαθών που έχει η χώρα μας είναι πάνω από 70.000.

Τι έχει να μας πει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και ο κος Πολάκης;

Χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται. 46.000 λιγότερες εξετάσεις από όσες χρειάζονται. Χιλιάδες καρκινοπαθείς το πληρώνουν με την ζωή τους άμεσα ή μακροπρόθεσμα.

Την εξέταση  PET CT- SCAN δεν την χρειάζονται μόνο οι νέοι διαγνωσθέντες καρκινοπαθείς, αλλά και οι χρόνιοι πάσχοντες για επανέλεγχο των πρωτογενών καρκίνων ή τυχόν μεταστάσεων.

ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Για πιο λόγο αποκλείονται χιλιάδες καρκινοπαθείς από αυτή την απαραίτητα διαγνωστική εξέταση που σώζει ζωές.

Με βάση τον αριθμό των καρκινοπαθών για έλεγχο και επανέλεγχο κατ’ έτος έπρεπε να γίνονται 70.000 PET CT. Πώς να γίνουν; Με τι μηχανήματα PET CT;

Πρώτος λόγος: Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές περιστολής δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων.

Βάζουν εμπόδια στην έγκριση και την πρόσβαση για να γλιτώνει λεφτά το ΕΟΠΥΥ και μετά έχει το θράσος να μιλάει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Λίγη τσίπα δεν βλάπτει.

Δεύτερος λόγος: η μεγάλη ντροπή του συστήματος. Οι λίστες αναμονής για PET CT που ξεπερνούν τον 1 ½ μήνα. Όταν έρχεται η σειρά των καρκινοπαθών έχει εξελιχθεί ο καρκίνος και είναι αδύνατη η αντιμετώπισή του.

Τρίτος λόγος: οι μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν οι καρκινοπαθείς με τους συνοδούς για να βρουν μηχανήματα  PET CT να κάνουν την εξέταση. Σκέφτονται τα έξοδα και την ταλαιπωρία και προτιμούν να μην την κάνουν, αν και κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.

 

4 ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝ

ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ PET CT-SCAN

 

ΤΕΣΣΕΡΑ στον ΑΡΙΘΜΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ διαθέτουν PET CT. Όταν οι ειδικοί μιλάνε γενικά για ελλείψεις στη Διάγνωση, δεν κατανοεί ο κόσμος, ακόμη και  οι ίδιοι οι καρκινοπαθείς που ταλαιπωρούνται, τι εννοούν!!!

Η ΠΟΕΔΗΝ λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν στρογγυλεύουμε την τραγική κατάσταση!!!

Την διαγνωστική εξέταση PET CT – SCAN κάνουν μόνο ΤΕΣΣΕΡΑ Δημόσια Νοσοκομεία που διαθέτουν από ένα μηχάνημα PET CT  το καθένα. Σύνολο μόνο 4 μηχανήματα  PET CT για 11 εκατ. πληθυσμό. Όσα έχει ένα Νοσοκομείο της Τουρκίας, της Αδριανούπολης!!!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (3 – 4 εξετάσεις την ημέρα), ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (7 – 8 εξετάσεις την ημέρα) ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (10 – 12 εξετάσεις την ημέρα), ΜΕΤΑΞΑ (3 – 4 εξετάσεις την ημέρα). ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 25 – 28 καθημερινά. Κάθε ημέρα με βάση τα στοιχεία των Νοσοκομείων και των ιδιωτικών PET CT γίνονται 60 με 70 εξετάσεις σε καρκινοπαθείς. Οι υπόλοιπες 32 – 42  εξετάσεις γίνονται στον Ιδιωτικό τομέα στα 4 μηχανήματα PET CT που διαθέτουν. Γι’ αυτό η λίστα αναμονής είναι ½  μήνας. Κάθε ημέρα που καθυστερεί η διάγνωση του καρκίνου δυσχεραίνει η θεραπευτική αντιμετώπιση του Ασθενούς. Στον ιδιωτικό τομέα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους.

Δυστυχώς κανένα από τα τέσσερα Δημόσια Νοσοκομεία που διαθέτουν PET CT δεν διαθέτει Μονάδα Παραγωγής Κυκλότρου για να παράγει το Ραδιοφάρμακο. Το μηχάνημα PET CT κοστίζει 1,5 εκατ. ευρώ και η μονάδα παραγωγής Ραδιοφαρμάκου 2,5 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι ικανοί στην κυβέρνηση να δώσουν 10 εκατ. ευρώ και να αγοράσουν τα απαραίτητα μηχανήματα PET CT και τις Μονάδες παραγωγής Ραδιοφαρμάκου που θα έσωζαν χιλιάδες ζωές καρκινοπαθών. Εξάλλου για την μονάδα παραγωγής Ραδιοφαρμάκου θα γινόταν απόσβεση των χρημάτων που ξοδεύονται προς την μια και μοναδική Ιδιωτική Εταιρεία. Τα λεφτά που βάζουν οι καρκινοπαθείς από την τσέπη τους, όσοι βέβαια έχουν, ποιός τα σκέπτεται;

Αλλοίμονο στην μοίρα των καρκινοπαθών που δεν έχουν χρήματα.

Στην κυβέρνηση δεν είναι ικανοί να αξιοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται μέσω των Αποκεντρωμένων Περιφερειών της χώρας για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Δεν ξέρουν να μοιράσουν δύο γαϊδουριών άχυρα!!!

Ποιος είναι ικανός να καθίσει κάτω με τους Περιφερειάρχες και να χαράξει κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό επενδύσεων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μέσω της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Ο κος Πολάκης;

Αν είναι δυνατόν να αποκλείονται χιλιάδες καρκινοπαθείς από την εν λόγω εξέταση Σωτηρίας και η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα. Αν είναι Δυνατό να διαθέτουν PET CT μόνο τέσσερα Νοσοκομεία της χώρας. Να χρειάζονται ολόκληρο ταξίδι οι Ασθενείς για να κάνουν την εξέταση. Ο δρόμος για την Ιθάκη!!! Οι λίστες αναμονής για την εξέταση ξεπερνούν τον 1 ½ μήνα. Λίστες Ντροπής!!! Όταν γίνεται η εξέταση ήδη έχει εξελιχθεί ο καρκίνος!!! Ποιος ζει ποιος πεθαίνει.

Μείζον πρόβλημα για την εξυπηρέτηση των ασθενών δεν είναι μόνο οι λίστες αναμονής. Κυρίως είναι οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν οι καρκινοπαθείς για να βρουν μηχανήματα να κάνουν την εξέταση. Μαζί με τους συνοδούς!!!

Από την Κρήτη και τα νησιά πρέπει να βρεθούν στην Αθήνα (έξοδα μετακίνησης). Από τον Έβρο Ανατολική Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη!!! Που να βρεθούν χρήματα.

Μεγάλη και η ταλαιπωρία που πολλοί δεν είναι σε θέση να την υποστούν. Χιλιάδες καρκινοπαθείς αποφεύγουν να κάνουν την εξέταση παρ’ ότι συστήνεται από τους γιατρούς λόγω ταλαιπωρίας και εξόδων.

Εκατοντάδες ασθενείς περνάνε τα σύνορα για να κάνουν  PET CT στην Τουρκία, τη Βουλγαρία!!!

Οι καρκινοπαθείς της Βορείου Ελλάδας, του Έβρου, της Ανατολικής Μακεδονίας πάνε στην Τουρκία, στο Νοσοκομείο Αδριανούπολης. Το εν λόγω Νοσοκομείο της Τουρκίας διαθέτει καλύτερη υποδομή και εξοπλισμό από ότι διαθέτουμε εμείς σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

Το Νοσοκομείο της Αδριανούπολης της Τουρκίας διαθέτει σε λειτουργία 3 PET CT σε ολοήμερη λειτουργία και Μονάδα παραγωγής Ραδιοφαρμάκου. Σε ένα Νοσοκομείο. Κόστος εξέτασης για τους Έλληνες είναι μόνο 200 – 300 ευρώ!!!

Επίσης ασθενείς από τη Βόρεια Ελλάδα πηγαίνουν και κάνουν PET CT-SCAN στο Νοσοκομείο Βάρνα της Βουλγαρίας με το ίδιο κόστος (200-300 ευρώ).

Είναι ντροπή ή όχι!!! Δεν τα λέμε εμείς μόνο αυτά.

Τα λέει και ο Διοικητής του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Σας κοινοποιούμε τις δηλώσεις.

Στη χώρα μας για να καλύπτονται οι ανάγκες θα έπρεπε να διαθέτουν PET CT τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Περιφέρειας, 3 Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και 6 Νοσοκομεία της Αττικής.

Επίσης πρέπει να προμηθευτούν οπωσδήποτε Μονάδες παραγωγής Ραδιοφαρμάκου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που να καλύπτουν τις ανάγκες. Είναι δυνατόν να μην διαθέτουν PET CT τα Ογκολογικά Νοσοκομεία ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΓΟΝΚ και να μην πραγματοποιούν PET CT – SCAN. Είναι δυνατόν να μην διαθέτουν PET CT μεγάλα Γενικά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Για 10 εκατ. ευρώ πεθαίνουν χιλιάδες καρκινοπαθείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Να γιατί δεν ανατάσσεται η Δημόσια Υγεία με 5% Δημόσιες Δαπάνες.

Οι Δωρεές δυστυχώς δεν επαρκούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες του συστήματος. Χρειάζονται επενδύσεις  σε εξοπλισμό και υποδομές.

Αυτό που συμβαίνει με τους καρκινοπαθείς στη χώρας μας είναι ένα διαρκές έγκλημα.

Μεγάλες ελλείψεις Γιατρών, Νοσηλευτών, Τεχνολόγων Επαγγελματιών Υγείας που ασχολούνται με  τον καρκίνο.

Μεγάλες ελλείψεις σε μηχανήματα. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν ούτε ευρώ για επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Ανικανότητα της κυβέρνησης να συντονίσει την προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού μέσω των κοινοτικών κονδυλίων.

Ανικανότητα και φαυλότητα παντού.

Βουτηγμένοι στα ψέματα. Την πληρώνουν όμως οι ασθενείς με τη ζωή τους. Οι καρκινοπαθείς απαιτούν σεβασμό. Επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων σε επαγγελματίες υγείας, επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές. Έτσι θα επανέλθει το χαμόγελό τους.

Το αξίζουν.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                            ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ