Πνευμονική εμβολή: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

  • Iatropedia
Η πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη σε μία από τις πνευμονικές αρτηρίες στους πνεύμονες σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πνευμονική εμβολή προκαλείται από θρόμβους αίματος που ταξιδεύουν προς τους πνεύμονες από τα πόδια ή, πιο σπάνια, από άλλα μέρη του σώματος (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση).

Επειδή η πνευμονική εμβολή συμβαίνει σχεδόν πάντοτε σε συνδυασμό με την βαθιά φλεβική θρόμβωση, οι περισσότεροι γιατροί αναφέρονται στις δύο καταστάσεις μαζί ως φλεβική θρομβοεμβολή.

Παράγοντες κινδύνου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να αναπτύξει θρόμβους αίματος και να υποστεί πνευμονική εμβολή, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν αυτό τον κίνδυνο.

Ιατρικό ιστορικό

Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχατε φλεβικούς θρόμβους αίματος ή είχατε υποστεί πνευμονική εμβολή στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικές διαταραχές που επηρεάζουν το αίμα, γεγονός που το καθιστά πιο εύκολο να πήξει μέσα στις αρτηρίες.

Επιπλέον, ορισμένες ιατρικές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής:

-Καρδιακή ασθένεια: Η καρδιαγγειακή νόσος (ειδικά η καρδιακή ανεπάρκεια) καθιστά τον σχηματισμό θρόμβου περισσότερο πιθανό.

-Καρκίνος: Ορισμένοι τύποι καρκίνου (ειδικά του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα, αλλά και καρκίνοι που έχουν κάνει μετάσταση) μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των ουσιών που βοηθούν στην πήξη του αίματος και η χημειοθεραπεία αυξάνει περαιτέρω αυτό τον κίνδυνο. Οι γυναίκες με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού που λαμβάνουν ταμοξιφαίνη ή ραλοξιφαίνη, διατρέχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος.

Παρατεταμένη ακινησία

Οι θρόμβοι αίματος είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν στα πόδια σας κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας, όπως:

-Ξεκούραση στο κρεβάτι: Το να παραμένει κανείς στο κρεβάτι για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο (π.χ. μετά από χειρουργική επέμβαση, καρδιακή προσβολή, κάταγμα στο πόδι, τραυματισμό ή σοβαρή ασθένεια) τον κάνει πολύ πιο ευάλωτο στον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Όταν τα κάτω άκρα είναι σε οριζόντια θέση για μεγάλες χρονικές περιόδους, η ροή του φλεβικού αίματος επιβραδύνεται και το αίμα “λιμνάζει” στα πόδια.

-Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων: Παρομοίως, όταν είστε καθισμένοι σε μια περιορισμένη θέση κατά τη διάρκεια ενός μακρόχρονου ταξιδιού με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο επιβραδύνεται η ροή του αίματος, η οποία συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων στα πόδια σας.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια από τις κύριες αιτίες των θρόμβων αίματος, ιδιαίτερα μετά από αντικαταστάσεις αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατος. Κατά την προετοιμασία των οστών για τις τεχνητές αρθρώσεις, υπολείμματα ιστού μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν ένα θρόμβο.

Όσο περισσότερο χρόνο ο ασθενής παραμένει ακίνητος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πνευμονικής εμβολής. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, λαμβάνουν ταυτόχρονα ειδική φαρμακευτική αγωγή πριν και μετά το χειρουργείο για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

-Κάπνισμα: Για λόγους που δεν είναι επαρκώς κατανοητοί επιστημονικά, το κάπνισμα προδιαθέτει κάποια άτομα στο σχηματισμό θρόμβων αίματος, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες κινδύνου.

-Παχυσαρκία: Το υπερβολικό σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος, ιδιαίτερα στις γυναίκες που καπνίζουν ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

-Συμπλήρωμα οιστρογόνων: Το οιστρογόνο σε αντισυλληπτικά χάπια και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να αυξήσουν τους παράγοντες πήξης στο αίμα σας, ειδικά αν καπνίζετε ή είστε υπέρβαροι.

-Εγκυμοσύνη: Το βάρος του μωρού πιέζει τις φλέβες στην πύελο και μπορεί να επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά. Οι θρόμβοι είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν όταν η ροή του αίματος επιβραδύνεται ή το αίμα λιμνάζει στο σώμα.

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλατοθεραπεία…καθαρίζει με φυσικό τρόπο τους πνεύμονες!

Το τοπ-10 των τροφών για να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας