Πλήρης κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά

  • Iatropedia
«Νησιά χωρίς εφημερίες», μεσούσης της τουριστικής περιόδου, με εξουθενωμένους γιατρούς καταγγέλλει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως αναφέρει, με εντολή προς τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας διατάσσεται η άμεση και δραματική περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας να εφημερεύει ένας και μοναδικός γιατρός και ένας άλλος να είναι σε ετοιμότητα.

Στους τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος) προβλέπεται να υπάρχει και δεύτερος γιατρός.

Όμως ένας γιατρός, όπως τονίζει η ΑΡΣΙ, είναι πρακτικά αδύνατο να ανταπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο εργασίας, να εξετάζει επί 16 ως 24 ώρες, να πραγματοποιεί τις επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις, να εκτελεί το νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού), να πραγματοποιεί κατ' οίκον επισκέψεις και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής.

«Δεν έφτανε που οι γιατροί των Κέντρων Υγείας εφημερεύουν, απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, καθώς δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το ποσό των εφημεριών του πρώτου τριμήνου που έλαβαν οι συνάδελφοί τους στα Νοσοκομεία. Δεν φτάνει που εργάζονται σε πραγματικά άθλιες συνθήκες, με τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά και Πολυδύναμα ιατρεία λειτουργούν με τεράστια κενά σε νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, παρασκευαστές, ειδικευμένους και αγροτικούς γιατρούς. Αρκετά Κέντρα Υγείας έχουν ήδη αναστείλει την λειτουργία των μικροβιολογικών και ακτινολογικών τους εργαστηρίων, ενώ σε όλα λείπουν υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια εργαστηρίων, γραφική ύλη, είδη υγιεινής.

Η ΑΡΣΙ απαιτεί:

– Να ανακληθεί η απαράδεκτη εντολή της 2ης ΥΠΕ για περικοπή εφημεριών στα ΚΥ – Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους που αρνούνται να την εφαρμόσουν

– Να αποζημιωθούν οι επί 6 μήνες απλήρωτες εφημερίες στους γιατρούς των ΚΥ

– Να καλυφθούν τα κενά στα νησιά με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό

Διαβάστε την αντίδραση από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου:

Με το υπ΄ αριθμό πρωτ. 22621/90-16/6/2015 έγγραφο, η 2η Υ.ΠΕ υποχρεώνει τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας των νησιών να προβούν στην άμεση περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας να πραγματοποιείται καθημερινά μια ενεργός εφημερία και μια ετοιμότητας.

Στα Περιφερειακά Ιατρεία που λειτουργούν ως κέντρα εφημέρευσης (πχ Γεννάδι), ουσιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία τους για 17 ώρες καθημερινά! Η απόφαση προβλέπει εφημέρευση μόνο Σάββατο και Κυριακή και αυτό εφόσον υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να καλύψει τις αποζημιούμενες εφημερίες.

Στα νησιά όπως η Τήλος, η Σύμη, το Καστελόριζο, η Κάσος και η Χάλκη, οι μοναδικοί Ιατροί που υπηρετούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης για όλες τις ημέρες – ώρες του έτους, τους αφαιρεί την αποζημίωση των 5 καθημερινών εφημεριών ανά μήνα και τους αποζημιώνει μόνο ένα Σαββατοκύριακο μηνιαίως.

Στα Κέντρα Υγείας ο γιατρός που θα βρίσκεται σε ενεργό εφημερία, θα πρέπει να εργάζεται επί 16 έως 24 ώρες, εκτελώντας και νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού) και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής στο Νοσοκομείο.

Ο γιατρός που βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας, θα είναι αναγκασμένος να προσέρχεται και να παραμένει καθημερινά επί πολλές ώρες στο Κέντρο Υγείας εκτελώντας στην ουσία ενεργό εφημερία, χωρίς να λαμβάνει την ανάλογη αποζημίωση. Ή εκτάκτως να διανύει πολλά χιλιόμετρα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, για να καλύψει το κενό του συναδέλφου του.

Επισημαίνουμε πως οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας που ολοένα χειροτερεύουν, αποτελούν ισχυρό αντικίνητρο, για την κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών στα νησιά μας.

Η περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών γίνεται στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και σε περίοδο αυξημένης προσέλευσης μεταναστών.

Ζητούμε :

– Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση της 2ης ΥΠΕ για περικοπή εφημεριών στα ΚΥ και περιφερειακά ιατρεία.

– Να αποζημιωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα πέντε μηνών των εφημεριών του 2015, σε όλους τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων χωρίς καμιά περικοπή.

– Να καλυφθούν τα κενά στα νησιά με μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

– Να καλυφθεί επαρκώς το νησί της Ρόδου με τις προβλεπόμενες υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, θεωρούμε την απόφαση της 2ης Υ.ΠΕ, πρόχειρη, επιπόλαιη και ανασφαλή για τον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων. Η παραπάνω ενέργεια, που εφαρμόζεται μόνο στα νησιά του Αιγαίου, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή και την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας.

Για τον Ι.Σ.Ρ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Απ. Μαντάς Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης