Πίσω στο σπίτι με νέα τεχνητή καρδιά

  • Iatropedia
Ένας 68χρονος στον οποίο μεταμοσχεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο τεχνητή καρδιά, ανέκαμψε αρκετά ώστε να επιστρέψει σπίτι του για να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Ο ασθενής που έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια βγήκε από το νοσοκομείο και σύμφωνα με τον Δρ. Alain Carpentier που σχεδίασε την συσκευή «κάνει τώρα στατικό ποδήλατο σαν τρελλός»… Είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί η ανακοινωθείσα από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρία επιτυχία της νέας τεχνητής καρδιάς αφού για να αξιοποιηθεί εμπορικά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δημοσίευση των ολοκληρωμένων κλινικών δοκιμών σε κάποια μεγάλη ιατρική επιθεώρηση.

Η γαλλική Carmat είναι μια από τις ελάχιστες εταιρίες που προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της μόνιμης ολικής τεχνητής καρδιάς –μια τεχνολογία που κάποια μέρα θα σώζει χιλιάδες ζωές. Στις περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου η καρδιά είναι πολύ αδύναμη για να στέλνει το αίμα σε ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα όσοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση να καθηλώνονται σπίτι καθώς υποφέρουν από δύσπνοια ακόμη κι αν δεν κάνουν τίποτα. Οι διαθέσιμες επιλογές πέραν της μεταμόσχευσης είναι περιορισμένες και η προσφορά οργάνων απελπιστικά μικρότερη της ζήτησης λόγω έλλειψης δοτών.

Η ολική τεχνητή καρδιά αντικαθιστά και τις δύο κοιλίες του οργάνου. Αυτή της Carmat κατασκευάζεται με συνθετικά υλικά και ζωϊκούς ιστούς και λειτουργεί με ηλεκτροκινητήρες. Εμφυτεύθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2013 σε έναν 76χρονο ο οποίος έζησε για 74 ημέρες –δύο φορές περισσότερο από το προσδιορισθέν όριο επιτυχίας των 30 ημερών. Η πρόσφατη εμφύτευση πραγματοποιήθηκε στην Ναντ από μια ομάδα με επικεφαλής τον θωρακοχειρουργό Δρ. Daniel Duveau και η επέμβαση διήρκεσε έξι ώρες, λιγότερο από τις οκτώ και πλέον ώρες που κράτησε η αντίστοιχη επέμβαση στον πρώτο ασθενή. Η εταιρία σχεδιάζει τώρα την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών με δύο ακόμη ασθενείς και αν όλα πάνε καλά, αποσκοπεί στην διάθεση της τεχνητής καρδιάς σε άτομα που δεν θα έχουν άλλες επιλογές θεραπείας με κόστος από 140.000 έως 180.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο σπίτι του ο πρώτος άνθρωπος που ζει με μόνιμη τεχνητή καρδιά