Πυρετός Βορίδη για την επίσκεψη της τρόικας! Όλα τα αγκάθια της Υγείας

  • Iatropedia
Πυρετώδεις συσκέψεις πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα στην οδό Αριστοτέλους με αφορμή την άφιξη των βασικών στελεχών της τρόικας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Δεν είναι μόνο ότι πρέπει να ενημερωθεί για τα θέματα της Υγείας ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσει και τους δανειστές μας που έρχονται τον Ιούλιο και σκοπεύουν να δείξουν τα …δόντια τους.

Ο κ.Βορίδης τα τελευταία 24ωρα περνά τις ώρες του με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας από τους οποίους ενημερώνεται για τα τρέχοντα θέματα.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στους δανειστές μας καθώς μένουν πολλά ανοικτά μέτωπα μετά την αποχώρηση Άδωνι.

Τα αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Υγείας δεν είναι λίγα.

Το βασικό πρόβλημα όμως εστιάζεται στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος έχει μια μαύρη τρύπα που μεγαλώνει καθημερινώς. Ο οργανισμός χρωστά σε όποιον …μιλά ελληνικά. Από τους ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν τα χρήματα τους από νοσηλείες και εξετάσεις μέχρι τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τις κλινικές.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τις τελευταίες επίσημες καταγραφές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο του 2014 ανέρχονταν σε 1,9 δις. ευρώ. Βέβαια από αυτά τα 733 εκ. ευρώ είναι οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 31/12/2011) των Ταμείων που ενοποιήθηκαν για την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και θα πληρωθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, από το συνολικό ποσό δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό των 553 εκ. ευρώ, που είναι η επιστροφή και η έκπτωση (rebate- clawback) από τις απαιτήσεις των παροχών. Άρα το καθαρό σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους είναι 658 εκ. Ευρώ.

Όμως στην αναμονή για …ρευστό είναι και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι οι οφειλές προς τους οποίους είναι κοντά στα 100 εκ. ευρώ και αποπληρώνονται με καθυστέρηση 4-5 μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα καυτά mail της τρόικας στο Βορίδη! Τι ζητά για φαρμακοποιούς

Έρχονται αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο και οι συζητήσεις

Σπάει ο πάγος Άδωνι-Βορίδη! Οι μεσολαβητές και οι εντολές από Μαξίμου

Καλά νέα για το Aids: Υποχωρεί η επιδημία στην Ελλάδα