Πυρετός και «δέκατα» στο μικροσκόπιο…

  • Iatropedia
Ένα παιδί λέμε ότι έχει πυρετό, όταν η θερμοκρασία του μετράται πάνω από 38 Κελσίου με μέτρηση στο ορθό, 37,5 Κελσίου με μέτρηση στο στόμα και 37,2 Κελσίου με μέτρηση στη μασχάλη. Ένας ενήλικας έχει πυρετό όταν η θερμοκρασία του είναι πάνω από 37,5 Κελσίου. Τι γίνεται όμως όταν η θερμοκρασία δεν φτάνει στε αυτά τα "παθολογικά" επίπεδα αλλά δεν είναι και φυσιολογική;

Η φυσική δραστηριότητα, η σίτιση, ο βαρύς ρουχισμός, τα φάρμακα, η υψηλή θερμοκρασία δωματίου ή περιβάλλοντος αλλά και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα είτε σε παθολογικά επίπεδα είτε ως δέκατα…

Ο πυρετός βασικά είναι ένα «όπλο» άμυνας του οργανισμού μας έναντι των λοιμώξεων. Τα περισσότερα βακτήρια και ιοί που προκαλούν λοιμώξεις στους ανθρώπους, ακμάζουν καλύτερα στους 37 Κελσίου.

Σχεδόν οποιαδήποτε λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πυρετό από λοιμώξεις όπως είναι η ωτίτιδα και η αμυδγαλίτιδα, η πνευμονία και η σκωληκοειδίτιδα, μέχρι δερματικές λοιμώξεις ή μηνιγγίτιδα και ουρολοιμώξεις.

Μάλιστα στα παιδιά μπορεί να έχουν χαμηλό πυρετό για 1 ή 2 ημέρες μετά από εμβολιασμούς, ή ακόμα με την ανατολή των δοντιών τους.

«Δέκατα» που επιμένουν πάνω από τρία 24ωρα όμως μπορεί να προκαλέσουν:

Οι αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις διαταραχές όπως είναι η αρθρίτιδα ή νόσοι του συνδετικού ιστού, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα και συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn αλλά και κάποια είδη καρκίνου στα πρώτα στάδια όπως είναι η νόσος Hodgkin, το λέμφωμα μη-Hodgkin και η λευχαιμία.

Γενικά αν ο πυρετός είναι μέχρι 38 Κελσίου και δεν παρουσιάζεται άλλα έντονα συμπτώματα δεν χρειάζεστε κάποια θεραπεία. Πιείτε πολλά υγρά και ξεκουραστείτε.

Η νόσος πιθανά δεν είναι σοβαρή εάν το παιδί σας παίζει, πίνει και τρώει κανονικά, βρίσκετε σε εγρήγορση και σας χαμογελάει και έχει φυσιολογικό χρώμα δέρματος.