Πειραματικό σκεύασμα για όγκο στον εγκέφαλο αναμένει την ετυμηγορία του FDA

  • Iatropedia
Νέα δεδομένα που υπέβαλλε η CytRx Corp. στον αμερικανικό φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων σχετικά με τα αποτελέσματα μεσοπρόθεσμων δοκιμών του πειραματικού aldoxorubicin, κάνουν την εταιρία να ελπίζει σε άρση των περιορισμών του FDA για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η CytRx Corp. ευελπιστεί ότι οι περιορισμοί που επεβλήθησαν μετά τον θάνατο ενός καρκινοπαθούς που ελάμβανε το φάρμακο μέσα από ένα πρόγραμμα παρηγορητικής χρήσης θα αρθούν εντός του Ιανουαρίου καθώς έχει δώσει στον FDA ένα πακέτο επιπλέον πληροφοριών σχετικά με την δράση του σκευάσματος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, νέα δεδομένα δείχνουν πως το πειραματικό aldoxorubicin όχι μόνο εμπόδισε την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα –μιας από τις πλέον επιθετικές, θανατηφόρες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου– αλλά κατάφερε να συρρικνώσει τον κακοήθη όγκο χορηγούμενο στο πλαίσιο θεραπείας δεύτερης γραμμής.

Κατά την εταιρία, τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το σκεύασμα είναι το πρώτο που διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (το στρώμα μεμβρανών που εμποδίζουν τοξίνες και άλλες ουσίες να περνούν από το αίμα στον ιστό) στην συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα προσέγγιση στην καταπολέμηση εγκεφαλικών όγκων.

Η δυνατότητα «διάσχισης» του φυσικού αυτού φράγματος αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι σχεδιαστές νέων φαρμάκων προκειμένου να καταστεί δυνατόν η θεραπευτική αγωγή να φτάσει τα καρκινικά κύτταρα. Ήδη το aldoxorubicin δοκιμάζεται για την θεραπεία ασθενών και με άλλες μορφές καρκίνου, όπως σάρκωμα μαλακών ιστών, μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και καρκίνου του παγκρέατος. Εφόσον πεισθεί η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η CytRx σχεδιάζει να ξεκινήσει το φάρμακο ως θεραπεία δεύτερης γραμμής για το σάρκωμα μαλακών ιστών μέσα στο 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται οι όγκοι της υπόφυσης!

''Φρένο'' στο καρκίνο βάζει νέα ανακάλυψη! Έρευνα