Πειραματικό εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου στο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους

  • Iatropedia
Σε εργαστηριακές δοκιμές με ποντίκια, το πειραματικό εμβόλιο HydroVax-001 προστάτευσε τα ζώα από θανατηφόρες δόσεις του ιού του Δυτικού Νείλου. Τώρα, ήλθε η ώρα να δείξει τί μπορεί να κάνει γι’ αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο: τους ανθρώπους.

Μετά τα ποντίκια, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Duke University θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου σε 50 υγιείς εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-50 ετών, χωρισμένους σε τρείς ομάδες. Τα μέλη της πρώτης ομάδας θα λάβουν μικρή δόση (1 mcg), της δεύτερης επαυξημένη (4 mcg) ενώ της τρίτης θα λάβουν εικονική (placebo) δόση.

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν επιστήμονες από το Oregon Health & Science University στο Πόρτλαντ χρησιμοποιεί ανενεργό ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου, γι’ αυτό και θα είναι κατάλληλο ακόμη και για ευάλωτες ομάδες ανθρώπων, όπως ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Στα πειραματόζωα πάντως, το ανοσοποιητικό τους ανταποκρίθηκε με κατάλληλα αντισώματα και Τ-κύτταρα CD8+ εξουδετερώνοντας με επιτυχία τα προσβεβλημένα κύτταρα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από κουνούπια σε διάφορα μέρη του κόσμου ενώ το 1999 εισήλθε για πρώτη φορά στο Δυτικό Ημισφαίριο. Οι περισσότεροι που μολύνονται δεν αισθάνονται συμπτώματα, 1 στους 5 αισθάνεται σαν να έχει γρίπη παρουσιάζοντας πια συμπτώματα –πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και πυρετό, πιθανώς συνοδευόμενο από ναυτία και έμετο– αλλά 1 στους 150 που μολύνονται εμφανίζει σοβαρά προβλήματα όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα που τελικά αποβαίνουν μοιραία.