Ποιος ο καίριος ρόλος του συνένζυμου Q10 στην υγεία της καρδιάς

  • Iatropedia
Η αθηροσκλήρωση είναι μια φλεγμονώδης πάθηση, που επηρεάζει την εσωτερική επένδυση (τοιχώματα) των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να οδηγήσει σε αποφράξεις στις αρτηρίες, οι οποίες παρέχουν αίμα στην καρδιά.

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν τεράστιο ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων. Υπάρχει, όμως, ένα συγκεκριμένο συστατικό, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Ο λόγος γίνεται για το το συνένζυμο Q10 (CoQ10), ή αλλιώς ουβικινόνη (ubiqionone). Πρόκειται για μια σημαντική χημική ουσία που παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητα των κυττάρων να παράξουν ενέργεια από τις τροφές. Αν και το CoQ10 παράγεται με φυσικό τρόπο και βρίσκεται σε όλο το σώμα, τα επίπεδα αυτού του συνενζύμου τείνουν να μειώνονται με την πάροδο των ετών.

Το CoQ10 μειώνεται από τη δράση των φαρμάκων στατίνης, που συνταγογραφούνται ευρέως για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που χρειάζονται το συνένζυμο Q10 περισσότερο, δηλαδή εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο που οφείλεται σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, είναι ταυτόχρονα και εκείνοι που κινδυνεύουν από πολύ χαμηλά επίπεδα αυτής της τόσο σημαντικής χημικής ουσίας.

Επειδή η καρδιά είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος μυς από όλους, είναι σημαντικό να έχει σταθερή παροχή του CoQ10, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει εύκολα την ενέργεια που απαιτείται για να φέρει εις πέρας το ζωτικής σημασίας έργο της. Μια από τις δυνητικά σοβαρές παρενέργειες της θεραπείας με στατίνες είναι η μερική απώλεια μυών που ονομάζεται ραβδομυόλυση. Αυτή η πάθηση έχει επίσης συνδεθεί με την έλλειψη του CoQ10. Ως εκ τούτου, κάποιος που ακολουθεί θεραπεία με στατίνες θα πρέπει επίσης να συζητήσει με το γιατρό του για πιθανό συμπλήρωμα με CoQ10.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα με CoQ10 μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν την καρδιά να λειτουργεί καλύτερα, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που πάσχουν ήδη από καρδιαγγειακή νόσο.

http://www.healthline.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως προειδοποιεί η καρδιά; Όλα τα σημάδια SOS

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;