Ποιος ευθύνεται τελικά για το δημόσιο χρέος; Τι είπε ο Άδωνις για φάρμακα δαπάνες υγείας και Ανδρέα Λοβέρδο!

  • Iatropedia
Κατά πολλούς ο τομέας της Υγείας ευθύνεται για πολλά …κακά της μοίρας μας και ειδικά για τα υπερχρεωμένα ταμεία του κράτους. Πόσα ξοδέψαμε για φάρμακα στην περίοδο προ κρίσης και τι κουρεύτηκε τα τελευταία χρόνια.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρεώνουν ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους στις σπατάλες που γίνονταν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Υγείας.

Οι υπερτιμολογήσεις, τα υλικά, τα φάρμακα, οι …πληθωρικές αγορές προκάλεσαν την μαύρη τρύπα όχι μόνο στο ΕΣΥ αλλά και γενικότερα στα δημόσια οικονομικά.

Άποψη στην οποία φαίνεται πως συμφωνούν τόσο ο νυν υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο πρώην Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητού Κυριάκου Σουλιώτη ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Αν όχι για το ήμισυ σίγουρα για το ένα τρίτο του δημοσίου χρέους φταίει ο τομέας της υγείας!! Εγώ βέβαια τείνω να λέω πως ευθύνεται για το ήμισυ του χρέους».

Σύμφωνα με τον κ.Γεωργιάδη τα τελευταία 30 χρόνια η χώρα μας πλήρωσε συνολικά 140 δις ευρώ για φάρμακα. «Αν είχαμε πάρει μέτρα θα είχαμε πληρώσει 40 δις. Πλέον όμως οι δαπάνες υγείας της χώρας είναι στο όριο και δεν μπορούν να πάνε παρακάτω» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Βέβαια δεν παρέλειψε να δείξει τη συμπάθειά του στον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο τον οποίο άλλωστε συχνά πυκνά επικαλείται όταν αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις: «Αν δεν είχε κάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος αυτά που έκανε, η δημόσια υγεία θα είχε καταρρεύσει σήμερα στην Ελλάδα. Όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι βλάκας» είπε με στόμφο ο Άδωνις Γεωργιάδης για να συμπληρώσει: «Δυο ήταν οι μεγάλες κινήσεις που έκανε: ο ΕΟΠΥΥ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Είναι οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις».

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση πόρων που είχε γίνει επί θητείας του στην Υγεία: «Γλιτώσαμε τρία δις από φάρμακα, ένα από τα νοσοκομεία, ένα δις από τα υλικά και τέσσερα από τον ΕΟΠΥΥ» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός κάνοντας ταυτόχρονα έναν απολογισμό για τα όσα είχαν συμβεί εκείνη την περίοδο.

Πάντως οι δύο άνδρες διατηρούν στενές επαφές ενώ όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες συχνά πυκνά συνεργάζονται ακόμη και σήμερα σε διάφορα θέματα υγείας ή σε αλλαγές που πρόκειται να γίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η μάχη για τα κονδύλια των ψυχιατρικών μονάδων! Οσμή σκανδάλου με εμπλεκόμενους πολιτικούς;

Έρχονται τα ακριβά φάρμακα από τα φαρμακεία της γειτονιάς; Οι δηλώσεις Άδωνι και οι ανησυχίες των φαρμακοποιών

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν νοσηλείες και εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα έως και τέλος Ιουνίου!

Γιατροί ΠΕΔΥ: «Το 8ωρο βλάπτει σοβαρά την υγεία μας»! Τι ζητούν από Άδωνι