Ποιο σύνδρομο φταίει που τα πόδια χορεύουν το βράδυ

  • Iatropedia
Αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα πόδια, πόνος και ενοχλήση που επιδεινώνονται με την ξεκούραση ενώ ανακουφίζονται με την κίνηση; Μπορεί τα συμπτώματα αυτά να οφείλονται στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών το οποίο ταλαιπωρεί έναν στους τέσσερις συμπολίτες μας. Επειδή τα συμπτώματα αυτά εντείνονται συνήθως το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν και κακή ποιότητα ύπνου με συνέπεια την ημέρα να κοιμούνται όρθιοι.

Υπολογίζεται ότι το 2-5% των ενηλίκωνεπηρεάζεται από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών ενώ μόνο στο 1% των πασχόντων γίνεται σωστή διάγνωση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσάρεστες αισθήσεις στα άκρα, ιδιαίτερα στις κνήμες. Μπορούν να παρουσιαστούν και στα δύο πόδια, ενώ ορισμένες φορές προσβάλλουν και τα χέρια.

Τα άτομα που έχουν το σύνδρομο συνήθως αναφέρουν ανατριχίλα,μυρμήγκιασμα,κάψιμοκαι πόνο κτλ.

Οι δυσάρεστες αισθήσεις που βιώνουν οι πάσχοντες, επιδεινώνονται όταν ο ασθενής αναπαύεται, κάθεται ή ξαπλώνει.

Η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, δεν είναι γνωστή.

Σε πολλούς ασθενείς η πάθηση εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 20 χρόνων ενώ καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει η κληρονομικότητα.

Ωστόσο επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα αν και ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι παρουσιάζεται στις γυναίκες δύο φορές πιο συχνά απ’ ότι στους άνδρες.

Το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά γενικά εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Εντούτοις κάποιοι πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτό σε μεγαλύτερη ηλικία.

Το σύνδρομο RLS εκδηλώνεται περίπου στο 20-57% των ατόμων με νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σεαιμοκάθαρση. Επίσης παρουσιάζεται και όταν υπάρχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου στο αίμα ή έλλειψη σε φολικό οξύ.

Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από ορισμένα αντικαταθλιπτικά ενώ έχει καταγραφεί και σε άτομα μεκιρσούςστα πόδια.Ηκαφεΐνημπορεί επίσης να παίζει κάποιο ρόλο στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το στρες μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα του συνδρόμου.Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και Tai Chi φαίνεται πως ανακουφίζουν τους πάσχοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

''Φονικό όπλο'' των ποδιών οι γόβες στιλέτο.ΒΙΝΤΕΟ

Τα επτά αγκαθωτά αμαρτήματα του πέους

Πριν το τέλος:για ποια πράγματα μετανιώνουν οι άνθρωποι

Πόσο φυσιολογικά μεγαλώνουν τα παιδιά με ομοφυλόφιλους γονείς;