Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν αίμα στα ούρα

  • Iatropedia
Όταν κάποιος άνθρωπος βλέπει ότι έχει αίμα κατά την ούρηση, είναι φυσικό να ανησυχεί πολύ. Αν και είναι πιθανό αυτό να οφείλεται σε καλοήθεις αιτίες, το αίμα στα ούρα (αιματουρία) μπορεί επίσης να υποδεικνύει μια σοβαρή διαταραχή.

Όταν μπορείτε να δείτε το αίμα στα ούρα, τότε έχετε προχωρημένη αιματουρία. Η μικρή διαρροή αίματος στα ούρα είναι ορατή μόνο κάτω από ένα μικροσκόπιο, όταν ο γιατρός σας, σας κάνει εξέταση ούρων. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η αιτία για την αιμορραγία. Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Αίμα στα ούρα: Παράγοντες κινδύνου

Σχεδόν ο καθένας -συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων- μπορεί να αιματουρία. Οι παράγοντες που το κάνουν αυτό πιο πιθανό περιλαμβάνουν:

-Ηλικία: Πολλοί άνδρες ηλικίας άνω των 50 έχουν περιστασιακή αιματουρία, που οφείλεται σε διόγκωση του αδένα του προστάτη.

-Φύλο: Περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των γυναικών θα περάσουν μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενδεχομένως με κάποια αιμορραγία του ουροποιητικού συστήματος. Οι νεότεροι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν πέτρες στα νεφρά ή σύνδρομο Alport, μια μορφή κληρονομικής νεφρίτιδας, που μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση αίματος στα ούρα.

-Μια πρόσφατη λοίμωξη: Η φλεγμονή των νεφρών μετά από μια ιική ή βακτηριακή μόλυνση (μετα-μολυσματική σπειραματονεφρίτιδα) είναι μία από τις κύριες αιτίες της ορατής αιματουρίας στα παιδιά.

-Οικογενειακό ιστορικό: Μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε αιμορραγία του ουροποιητικού συστήματος, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με πέτρες στα νεφρά ή νεφρική νόσο.

-Ορισμένα φάρμακα: Η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά και αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας του ουροποιητικού.

-Εντατική άσκηση: Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς ουρική αιμορραγία που οφείλεται στην υπερβολική σωματική άσκηση. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση η ονομασία που παίρνει η πάθηση είναι “αιματουρία του δρομέα”. Αλλά και όποιος γυμνάζεται γενικότερα πολύ έντονα, μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα αιματουρίας.

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουρικό οξύ: Τα συμπτώματα-SOS που πρέπει να σας θορυβήσουν

Μύκητες στα νύχια: Συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο