Πηγαίνετε στη δουλειά και δεν θυμάστε καν πώς φτάσατε; Δείτε τι γίνεται!… (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκέφαλος
Σε πολλούς από εσάς θα έχει τύχει να εκτελείτε τις καθημερινές σας ρουτίνες, ειδικά το πρωί, και όταν το καλοσκεφτείτε, να μην μπορείτε με τίποτα να θυμηθείτε πώς ακριβώς κάνατε ό,τι κάνατε. Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας, λοιπόν, όταν μπαίνει στον… αυτόματο πιλότο;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αγαπάει τις ρουτίνες: Προτιμάει τα γνωστά πράγματα και τις επαναλαμβανόμενες εργασίες, επειδή μπορεί να τις εκτελεί «από συνήθεια» και, άρα, να μην ξοδεύει παραπάνω ενέργεια για να βρει νέους τρόπους να ανταπεξέλθει σε νέες προκλήσεις. Αν κάνουμε ένα συγκεκριμένο πράγμα αρκετά συχνά, είναι σαν να είμαστε στον αυτόματο πιλότο. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι μπορούν να οδηγήσουν από το σπίτι στην καθημερινή τους δουλειά και το αντίστροφο και να μην θυμούνται καθόλου τι συνέβη στην διαδρομή.

Πολλά συμβαίνουν στο μυαλό σας όταν μεταβαίνει σε αυτή την «λειτουργία αυτόματου πιλότου». Ειδικά σε δύο κύριες περιοχές του εγκεφάλου: στο ραχιαίο ραβδωτό τμήμα που είναι υπεύθυνο για τις επαναλαμβανόμενες εργασίες/κινήσεις, που δεν χρειάζεται να τις σκεφτείτε πολύ. Αλλά όταν χρειάζεται να πάρετε αποφάσεις για κάτι καινούργιο, τότε  χρησιμοποιείτε το μέσο έσω ραβδωτό τμήμα του εγκεφάλου σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron έδειξε ότι οι δύο αυτοί τομείς του εγκεφάλου, συνδυάζονται όποτε μαθαίνετε μια νέα διαδικασία και βοηθούν ώστε να σας γίνει συνήθεια με την επανάληψη. Οι ερευνητές εξέτασαν τη δραστηριότητα των νευρώνων σε αρουραίους, που μάθαιναν να περιηγούνται σε έναν λαβύρινθο και διαπίστωσαν πως το ραχιαίο ραβδωτό τμήμα του εγκεφάλου τους ήταν ιδιαίτερα δραστήριο σε ορισμένα σημεία στο λαβύρινθο. Κυρίως όταν μια δράση έπρεπε να πραγματοποιηθεί, όπως το να σταματήσουν ή να στρίψουν. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι οι νευρώνες αυτοί παίζουν ρόλο στην κίνηση. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η δραστηριότητα αυτών των νευρώνων αυξήθηκε καθώς οι αρουραίοι άρχισαν αν μαθαίνουν  καλύτερα τον λαβύρινθο και έτσι η διαδρομή που έκαναν μέσα σε αυτόν, τους έγινε «συνήθεια». Τότε μειώθηκε η δραστηριότητα στο μέσο έσω ραβδωτό τμήμα και αυξήθηκε εκείνη στο ραχιαίο. Δηλαδή,όπως και οι αρουραίοι, έτσι και οι άνθρωποι, όσο καλύτερα μαθαίνουν μια διαδικασία, τόσο λιγότερο χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τον εγκέφαλό τους για να την εκτελέσουν. Είναι αυτό που λέμε «μηχανικές» κινήσεις.

http://www.testtube.com