Ποιες τροφές λεκιάζουν τα δόντια;

  • Iatropedia
Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να ''χαλάσουν αλλά και να προκαλέσουν λεκέδες στα δόντια. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο αν η κατανάλωση των τροφών αυτών συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δείτε ποιες είναι αυτές οι τροφές.

Τσάι

Το τσάι είναι ένα υγιές ρόφημα, αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για διατήρησετε τα δόντια σας λευκά. Οι οδοντίατροι λένε ότι το τσάι, ο καφές αλλά και η μαύρη μπύρα μπορεί να προκαλέσουν καφέ κηλίδες στα δόντια.

Σάλτσες και λεκέδες

Μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά οι έντονες χρωματιστές σάλτσες προκαλούν λεκέδες. Καλό είναι να πλένετε αμέσως τα δόντια σας μετά το φαγητό

Ενεργειακά ποτά

Τα όξινα τρόφιμα και ποτά μπορεί να επηρεάσουν τα δόντια σας και να διαβρώσουν το σμάλτο.

Κρασί και λευκά δόντια

Εάν ένα τρόφιμο ή ποτό μπορεί να λεκιάσει ένα τραπεζομάντιλο, ανάλογο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν στα δόντια σας. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το κόκκινο κρασί ή ένα όξινο ποτό μπορεί να αποχρωματίσει τα δόντια.

Φρούτα και μούρα

Τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα ρόδια και άλλα φρούτα μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια.

Σόδα και άλλα ανθρακούχα ποτά

Χάρη στα οξέα και τις χρωστικές ουσίες, που περιέχουν τα ποτά αυτά μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες στα δόντια σας.

Χρωστικές ουσίες

Αν το αγαπημένο σας γλυκό – όπως σκληρές καραμέλες, τσίχλες, ή γρανίτα – αφήνει χρώμα στη γλώσσα σας μπορεί επίσης να λεκιάσει τα δόντια. Τα καλά νέα είναι ότι αν δεν τα τρώτε πολύ συχνά θα περιορίσετε τις βλάβες.

http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές καταστρέφουν τα δοντάκια των παιδιών;