Ποιες νέες περιοχές μπήκαν σε καραντίνα εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου

  • Iatropedia
Τρεις νέες περιοχές μεταξύ των οποίων η Γλυφάδα, η Κέρκυρα και η Ηλεία μπήκαν σήμερα από το ΚΕΕΛΠΝΟ στις λίστες υψηλού κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου.Οι επιστήμονες του Κέντρου βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή αφού μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει 49 συμπολίτες μας ενώ ένας έχασε την ζωή του εξαιτίας επιπλοκών από τον ιό.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που εξεδόθη σήμερα άλλοι 14 άνθρωποι εκδήλωσαν τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ασθενών σε 49. .

Από αυτούς δέκα ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με επιπλοκές από τη λοίμωξη, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Παράλληλα, άλλες τρεις περιοχές της χώρας μπήκαν στη λίστα με τις περιοχές υψηλού κινδύνου, λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας μολυσμένων κουνουπιών.

Πρόκειται για την Κέρκυρα και την Ηλεία, όπου καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους, αλλά και τη Γλυφάδα στην Αττική, που κρίθηκε περιοχής υψηλής μετάδοσης.

Από την αρχή του περασμένου Ιουλίου, όταν και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωστεί 49 κρούσματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ένας θάνατος -αφορούσε 81χρονο με καρδιαγγειακά προβλήματα, ο οποίος εκδήλωσε εγκεφαλίτιδα μετά τη μόλυνσή του με τον ιό.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ

από τους 49 ασθενείς, οι 28 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ι/και μηνιγγίτιδα /και οξεία χαλαρή παράλυση) και οι 21 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Στην Ευρώπη, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στην Αυστρία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και στο Μαυροβούνιο. Επίσης, η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρωσία και το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε κόκκινο συναγερμό το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τρόμος από τα αυξανόμενα κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου

Από τι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος