Ποιες είναι οι πιο συχνές αλλεργίες;

  • Iatropedia
Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι αλλεργίες στην Ελλάδα αφού τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι ο ένας στους τρεις συμπολίτες μας θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ταυτόχρονα επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι αλλεργίες ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για το θάνατο 180.000 ατόμων κάθε χρόνο, παγκοσμίως.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, οι αλλεργίες δεν εμφανίζονται μόνο την άνοιξη αλλά είναι δυνατόν να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή και από οποιαδήποτε αιτία.

αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί την πιο δημοφιλή αλλεργία η οποία προσβάλει το 7% έως 16% του πληθυσμού και αυξάνεται συνεχώς στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.

Τα συμπτώματα της είναι το οίδημα και η φλεγμονή των ρινικών διόδων, η συμφόρηση, το φτέρνισμα και τα υγρά μάτια με φαγούρα. Τα αίτια που ενοχοποιούνται είναι διάφορα αλλεργιογόνα όπως η γύρη.

άσθμα

Πρόκειται για μία φλεγμονή των πνευμόνων και των αεραγωγών που προκαλούνται από τα ίδια σχεδόν αλλεργιογόνα, με εκείνα της αλλεργικής ρινίτιδας. Συνέπεια οι πάσχοντες να έχουν σφίξιμο στο στήθος,δύσπνοια αλλά και βήχα.

Αλλεργία από τσίμπημα μέλισσας

Είναι μία από τις πιο επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά για όσους έχουν σοβαρή αλλεργία σε τσιμπήματα μέλισσας. Εκδηλώνεται με οίδημα και φλεγμονή γύρω από το τσίμπημα και σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδεχομένως να υπάρξει αναφυλακτική αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο!

Τα συμπτώματα είναι μεταξύ άλλων: εξανθήματα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση, αυξημένοι καρδιακοί ρυθμοί.

Έκζεμα

Μια πολύ κοινή μορφή της δερματίτιδας και συχνά δια βίου κατάσταση για τα άτομα που παρουσιάζουν υπερευαισθησία είναι το έκζεμα. Στα συμπτώματά του συγκαταλέγονται το ξηρό, φολιδωτό δέρμα που εμφανίζεται στις κόκκινες περιοχές, όπου υπάρχει φλεγμονή, η ακατάπαυστη φαγούρα ενώ το αίσθημα του καψίματος είναι έντονο.

αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή του επιπεφυκότος, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί από την επαφή με ουσίες όπως σαμπουάν, καλλυντικά, βρωμιά, καπνός, χλώριο πισίνας ή διάφορα αλλεργιογόνα, που υπάρχουν στη φύση.

τροφικές αλλεργίες

Μια από τις πιο συχνές αλλεργίες είναι η τροφική αλλεργία που εκδηλώνεται με εξανθήματα, διάρροια, βήχα,οίδημα στο πρόσωπο και έντονη φαγούρα.

Η αλλεργία στα θαλασσινά ίσως είναι η πιο συνηθισμένη «περίεργη» αλλεργία, καθώς αφορά στο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η επαφή με οστρακοειδή, όπως είναι οι γαρίδες, ο αστακός ή το καβούρι, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα χείλη στο πρόσωπο ή στο λαιμό, καθώς επίσης δύσπνοια, δυσφορία, διάρροια και ναυτία.

αλλεργία στη βαφή

Διάφορες βαφές που χρησιμοποιούνται στα υφάσματα, μπορεί να προκαλέσουν σε ορισμένους ανθρώπους αλλεργικά δερματικά εξανθήματα. Περισσότερο επιβλαβείς κρίνονται οι μπλε και πορτοκαλί χρωστικές ουσίες σε ρούχα και άλλα αντικείμενα.

Επιπλέον, τα λάστιχα στις κάλτσες, τα εσώρουχα και τα σουτιέν λόγω του καουτσούκ, μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα σε αρκετούς ανθρώπους. Τα συνθετικά υλικά είναι επίσης, ύποπτα, όταν χρησιμοποιούνται σε εσώρουχα.

Φάρμακα

Συχνές είναι επίσης οι αλλεργικές αντιδράσεις ατόμων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να προκαλέσουν κνίδωση ή άλλα αλλεργικά συμπτώματα τα οποία χρήζουν άμεση ιατρική φροντίδα.