Ποιες εξετάσεις να κάνω κάθε χρόνο;

  • Iatropedia
Η πρόληψη σώζει ζωές. Για αυτό τα περισσότερα συστήματα υγείας δίνουν βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε οι ασφαλισμένοι κάνοντας τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις να μηδενίζουν τον κίνδυνο να υποστούν κάποιο πρόβλημα υγείας. Ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβάλλονται άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο;

Τεστ ΠΑΠ

Οι απόψεις εδώ των ειδικών διίστανται Άλλοι προτείνουν η εξέταση να γίνεται κάθε χρόνο και άλλοι κάθε τρία χρόνια. Απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας ο οποίος ξέρει το ιστορικό σας και εκείνος θα σας συστήσει κάθε πότε να υποβάλλεστε σε τεστ Παπ ή σε HPV

Μαστογραφία

Είνια πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών να υποβάλλεται σε μαστογραφία.

Αν όμως υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια ο γιατρός συστήνει η εξέταση να γίνεται νωρίτερα

Εξέταση χοληστερίνης και διαβήτη

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τη χοληστερίνη είναι να κάνετε εξέταση αίματος ανα δυο χρόνια ενω αν ανήκετε στα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας κάθε χρόνο.

Η εξέταση για το σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να γίνει πρώτη φορά στην ηλικία των 45 αλλά στην περίπτωση που έχετε ιστορικό νωρίτερα.

Κολονοσκόπηση

Στα 50 πρέπει να γίνεται αυτή η εξέταση αφού αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, που είναι ο τρίτος συχνότερος τύπος καρκίνου.

Εξέταση θυρεοειδούς (TSH)

Έχει βρεθεί ότι τα περισσότερα προβλήματα με τον θυρεοειδή εμφανίζονται στις δεκαετίες των 20 και των 30 ετών για αυτό επιβάλλεται σε αυτό το χρονικό διάστημα να γίνεται μια εξέταση αίματος.

Μετράτε την πίεση

Στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκ-απ μετράτε την πίεση σας εκτός και αν είστε υπερτασικοί.

πηγη mayo clinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσεκάπ: Ποιες εξετάσεις σώζουν ζωές;