Ποιες εταιρείες κέρδισαν το «όσκαρ» φαρμάκων;

  • Iatropedia
Για πρώτη φορά στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν τα γνωστά βραβεία Prix Galien, του παγκοσμίου θεσμού βράβευσης της φαρμακευτικής καινοτομίας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Καρόλου Παπούλια και τη στήριξη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ποιες εταιρείες κέρδισαν βραβείο

Πρόκειται για έναν θεσμό που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Τα βραβεία Prix Galien θεωρούνται τα όσκαρ της φαρμακευτικής αγοράς και κάθε χρόνο βραβεύονται εταιρείες και προϊόντα για την καινοτομία τους.

Οι υποψηφιότητες οι οποίες βραβεύθηκαν ανά κατηγορία είναι οι εξής:

Καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν

– Gilenya, της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas

Καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν

– RoActemra, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas

Καλύτερο «ορφανό» φάρμακο (για σπάνια πάθηση)

– Nplate, της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas

– Mozobil, της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi

Καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα

– Cobas HPV Test, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Diagnostics (Hellas)

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Κωνσταντίνος M. Φρουζής, εξέφρασε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του την ελπίδα ότι η χώρα μας θα δει σύντομα να εισάγονται στο σύστημα Υγείας τα καινοτόμα φάρμακα – η ένταξη των οποίων καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια- και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν φάρμακα υψηλού κόστους, υπάρχουν φάρμακα υψηλής αξίας για το σύστημα Υγείας, τους ιδίους τους ασθενείς και την οικονομία της χώρας»