Ποια τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος;

  • Iatropedia
Το πάγκρεας βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά με αποτέλεσμα οι μικροί όγκοι να μη γίνονται αντιληπτοί από τους γιατρούς κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης ρουτίνας. Επιπλέον, οι ασθενείς συνήθως δεν έχουν συμπτώματα μέχρι ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν εξετάσεις ώστε να βρίσκεται ο καρκίνος του παγκρέατος σε αρχικά στάδια. Γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν ο ενδοσκοπικός υπέρηχος μπορεί να είναι χρήσιμος για τον έλεγχο ατόμων με παράγοντες κινδύνου.

Σημεία και συμπτώματα του καρκίνου της εξωκρινούς μοίρας

Ίκτερος. Είναι η κίτρινη χροιά του δέρματος και των βλεννογόνων (π.χ μάτια) που προκαλείται από την αυξημένη συγκέντρωση της χολερυθρίνης στους ιστούς.

Σκούρα ούρα

Αποχρωματισμός κοπράνων

Κοιλιακός πόνος ή πόνος στην πλάτη. Τα συμπτώματα αυτά ανευρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μπορεί να υπάρχει μερική ανακούφιση του πόνου, όταν ο ασθενής σκύβει προς τα εμπρός.

Απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη

Ναυτία και έμετος

Στεατόρροια. Είναι οι λιπαρές, δύσοσμες, μεγάλες σε όγκο και αριθμό, πολτώδεις κενώσεις.

Διόγκωση χοληδόχου κύστεως (σημείο Courvoisier). Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από τον γιατρό σας κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης της κοιλίας ή σε απεικονιστικό έλεγχο.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Μεταναστευτική θρομβοφλεβίτιδα (σημείο Trousseau). Φλεβική θρόμβωση λόγω υπερπηκτικότητας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';