Ποιά είναι η καλύτερη ηλικία στη ζωή του ανθρώπου;

  • Iatropedia
Η έρευνα που θέλησε να δώσει απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση κατέληξε σε απρόσμενα συμπεράσματα.

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους έχουν πια περάσει, αλλά τώρα μία νέα έρευνα έρχεται να τους διαψεύσει. Ναι, είναι αλήθεια ότι την μεγαλύτερη φυσική ενέργεια π.χ. για τον αθλητισμό την έχει κανείς ως τα 20 και κάτι, αλλά την μεγαλύτερη φυσική αντοχή την έχει στα 30 και στα 40, όπως σε έναν μαραθώνιο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, όπως λέει ένας από τους κύριους συντελεστές της, ο Josh Hartshorne του Harvard, ότι «δεν υπάρχει καμμία ηλικία στην οποία να τα κάνουμε όλα καλύτερα απ’ ό,τι σε μία άλλη». Σε κάθε ηλικία τα καταφέρνουμε σε άλλα πράγματα.

Ως τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας μας, η δυνατότητα της μνήμης να συγκρατεί πληροφορίες είναι πολύ ισχυρή. Το μυαλό «ρουφάει» πληροφορίες σαν το σφουγγάρι. Μετά τα πανεπιστημιακά μας χρόνια δεν το κάνει αυτό, αλλά το μυαλό αρχίζει να αναλύει καλύτερα και να είναι πιο δημιουργικό –δεν είναι τυχαίο πως όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις που πήραν Νόμπελ έγιναν από σαραντάρηδες.

Κάθε ηλικία λοιπόν είναι καλύτερη σε κάτι διαφορετικό. Αν τις χωρίσουμε κατά δεκαετίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Στα 20 με 30 ο άνθρωπος είναι καλύτερος στο σεξ.

Στα 30 με 40 είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση.

Στα 40 ως 60 είναι στην καλύτερη πνευματική κατάσταση.

Στα 60 ως 70 είναι στην…. πιο ευτυχισμένη κατάσταση και πιο ικανός για να νιώσει ευτυχισμένος, γιατί μπορεί να ισορροπεί τα συναισθήματά του.

Πάντως το πιο παράξενο πράγμα που βρήκε αυτή η έρευνα είναι ότι στις μεγάλες ηλικίες, καθώς πέφτει η λίμπιντο, αυξάνεται η διάθεση για ζωή !