Αν. Πετρόπουλος: Αναγκαία τα μέτρα που πήραμε στο ασφαλιστικό – Αθ. Μπακαλέξης: Ο ΕΦΚΑ δίνει απάντηση στον κατακερματισμό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, δημοσιογράφοι, αγρότες και πολλοί άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι σε απόγνωση εδώ κι ένα 3μηνο, αλλά οι δύο κύριοι της Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσίασαν χθες τα πράγματα ως ...ιδανικά και μίλησαν για παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. Το ζητούμενο είναι βέβαια να επιβιώσει πρωτίστως η παρούσα γενεά!

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο The Future of Healthcare in Greece» η συνταξιοδοτική δαπάνη ανέρχεται σε 12,2% του ΑΕΠ το 2010 και 17% του ΑΕΠ το 2016. Η κρίση έφερε ανεργία και κατά συνέπεια μείωση εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Από το 2010 έως το 2015 υπήρξε μείωση φαρμακευτική δαπάνης κατά 50 δις ευρώ, αλλά δεν υπήρξε εξοικονόμηση της ασφαλιστικής δαπάνης. Μια περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 25% θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη της οικονομίας. Τα μέτρα που πήραμε για αναθεμελίωση της κοινωνικής δαπάνης ήταν αναγκαία, διότι υπήρχαν παροχές που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν σε μια κρίση,με μειώσεις μισθών και εισφορών, με πλήρη ανατροπή της σχέσης εργαζομένου-συνταξιούχου (το 1970 η σχέση ήταν τέσσερις εργαζόμενοι προς έναν συνταξιούχο, ενώ σήμερα η σχέση είναι 1,3 εργαζόμενοι προς έναν συνταξιούχο)…

Μολονότι η εισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών στο ασφαλιστικό σύστημα μειώθηκε, η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα εξασφαλίζει και τις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο ΕΚΦΑ κάνει τα πρώτα του βήματα, δεν έχουν ολοκληρωθεί, όμως οι κοινωνικές δομές που δημιουργεί σύντομα θα είναι εμφανείς στους πολίτες».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης, είπε ότι «στην Ελλάδα το ασφαλιστικό σύστημα εξελίχθηκε σε μία βραδυφλεγή βόμβα για την οικονομία. Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν κατακερματισμένο, άδικο και αναποτελεσματικό. Η κρίση προκάλεσε επιδείνωση αυτού. Σε αυτόν τον κατακερματισμό την απάντηση δίνει  ο ΕΦΚΑ…». Και συμπλήρωσε: «Τέλος στην πολυνομία, στις ανισότητες και στην ταλειπωρία των πολιτών. Ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε συγχώνευση πολλών ασφαλιστικών φορέων για ένα βιώσιμο σύστημα ασφάλισης με όρους ισότητας και δικαιοσύνης. Μειώνουμε το λειτουργικό κόστος και ενοποιούμε τα επιμέρους μητρώα σε ένα ενιαίο μητρώο ασφαλισμένων σε μία ηλεκτρονική και διαδραστική πλατφόρμα».

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «όταν ολοκληρωθεί αυτή η δύσκολη πορεία θα έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για τις νεότερες γενιές».