Πέτρες στα νεφρά: Ποιες είναι οι ένοχες αιτίες;

  • Iatropedia
Οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που προκαλεί αφόρητο πόνο στους πάσχοντες.

Τι προκαλεί πέτρες στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να σχηματίστούν όταν υπάρχει μια αλλαγή στην κανονική ισορροπία στα ανόργανα συστατικά που βρίσκονται στα ούρα. Οι κύριες αιτίες είναι η έλλειψη νερού αλλά και κάποιες διατροφικές ατασθαλίες.

Παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να ελέγχετε

Η πιο κοινή αιτία των λίθων των νεφρών είναι η ανεπαρκής πόστητα νερού. Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η κατανάλωση πολλές πρωτεΐνων, νάτριου και τροφίμων, όπως η σοκολάτα ή τα σκούρα πράσινα λαχανικά, μπορεί να ενισχύσουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά σε ορισμένους ανθρώπους. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Νέες έρευνες τεκμηρίωσαν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων τροφίμων που είναι πλούσια σε ασβέστιο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού νέων λίθων. Αυτό δεν ισχύει όμως για τα συμπληρώματα ασβεστίου, τα οποία έχουν συνδεθεί με πέτρες στα νεφρά σε μερικούς ανθρώπους. Ρωτήστε το γιατρό σας ή το διαιτολόγο πόσο ασβέστιο είναι αρκετό στη διατροφή σας.

Πρόληψη

Αν είχατε μια πέτρα στα νεφρά ο γιατρός σας μπορεί να σαςπροτείνει να περιορίσετε το αλάτι που αναγκάζει το σώμα να διανέμει περισσότερο ασβέστιο στα ούρα

Επίσης θα σας συστήσει να μην καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε οξαλικά, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, του στιγμιαίου καφέ, των τα σκούρων πράσινων φυλλώδη λαχανικών και των πορτοκαλιών.

'Αλλοι παράγοντες κινδύνου

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να ενισχύσουν τον κίνδυνο όπως είναι:

η υψηλή πίεση του αίματος,η ουρική αρθρίτιδα,οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα