«Πεθαίνει» το ΕΣΥ… Δημόσια υγεία με τεράστιες ελλείψεις και υποστελέχωση!

  • Iatropedia
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην περιοχή της Θράκης.Το θέμα των ελλείψεων σε προσωπικό αναδεικνύουν συνεχώς οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ολόκληρη την χώρα που άλλωστε έχουν ξεκινήσει σε πολλά νοσοκομεία ανά την Ελλάδα επισχέσεις και άλλες διαμαρτυρίες. ΗΕΙΝΑΠ μάλιστα συμμετέχει στη νέα κινητοποίηση των φορέων της Δυτικής Αθήνας για τη δημόσια υγεία στις 14/05/15 και προκηρύσσει 24ωρη απεργία για τις 20/05/15 καλόντας όλους τους υγειονομικούς φορείς να συμμετέχουν. Η Ένωση Γιατρών Αθήνας και Πειραιά ζητάει: Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και ΚΥ με μόνιμο προσωπικό και με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών. Αλλά βέβαια το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο: Το κράτος δεν επιχορηγεί τον ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τα νοσοκομεία και τους ιδιώτες παρόχους, οι πάροχοι περιορίζουν τις παραδόσεις σε υλικά...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Άμεσο κίνδυνο διακοπής στην προμήθεια ιατροτεχνολογικών υλικών προς τα νοσοκομεία, «βλέπουν» εδώ και εβδομάδες οι προμηθευτές, που με κοινη ανακοίνωση τους προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν συνέπειες από την συνεχιζόμενς καθυστέρηση πληρωμής τους…

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.) με κοινή ανακοίνωσή τους έκρουσαν τον κωδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «για να αποφύγουμε μια γενικευμένη απουσία υλικών από την αγορά, θα πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσουν τα νοσοκομεία άμεσα σε πληρωμές προς τους προμηθευτές».

Οι προμηθετές τονίζουν ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 τα δημόσια νοσοκομεία

έχουν εντελώς σταματήσει τις πληρωμές με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί οφειλές 5 μηνών!

Προειδοποιούν δε: «Θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα μέλη των Συλλόγων μας – και όχι μόνο – θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να διακόψουν την προμήθεια των ειδών που εμπορεύονται προς τα νοσοκομεία. Είναι προφανές ότι μέχρι σήμερα όλα τα μέλη μας με την συνεχή και απρόσκοπτη προμήθεια Ιατροτεχνολογικών προϊόντων στηρίζουν το ΕΣΥ και την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων».

Τέλος, οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικού υλικού υποστηρίζουν ότι, ακόμα και οι ιδιωτικές κλινικές έχουν περάσει σε μ«στάση πληρωμών», κυρίως λόγω της μη είσπραξης των όσων τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να παραμένουν απλήρωτοι. και από τον ιδιωτικό τομέα

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το κειμενο της Ερώτησης που κατατέθηκε στην Βουλή:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην περιοχή της Θράκης.

Η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, απαξιώνει τη Δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θράκης, η λειτουργία των οποίων οδηγείται στα όρια. Πρόκειται για Νοσοκομεία που εφημερεύουν καθημερινά, καλύπτοντας όλη την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Θράκης, τα κενά που καταγράφονται στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ οι εργαζόμενοι καθημερινά ξεπερνάνε τον εαυτό τους, ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Χαρακτηριστικά από την Ένωση Ιατρών, επισημαίνεται το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, που υπηρετεί μόνο ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, μάλιστα για το θέμα αυτό το Κόμμα μας έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ. 5743/27.01.2014).

Οι ελλείψεις δεν εντοπίζονται μόνο σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και σε νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποχωρήσει εκατοντάδες εργαζόμενοι και δεν έχει προσληφθεί κανείς. Παράλληλα τα κονδύλια του 2015 συγκριτικά με το 2014, που έχουν προβλεφθεί για τα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης είναι μειωμένα κατά 500.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ του Διδυμοτείχου κατά 250.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 45%.

Το αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας να σπάει κάθε ρεκόρ και την ίδια ώρα να οφείλονται χιλιάδες ρεπό στους εργαζόμενους, οι οποίοι παράλληλα παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες των προηγούμενων τριών μηνών. Παράλληλα οι πανεπιστημιακοί γιατροί που πραγματοποιούν κλινικό έργο παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Την πλήρη κάλυψη των κενών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Θράκης, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.

Τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Θράκης, από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προμηθευτoύν τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.

Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Έλληνες ή μετανάστες».