Η περίπτωση νεαρού ασθενή με σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με κατάλυση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιοπάθεια
Με κατάλυση αρρυθμίας αντιμετωπίστηκε επιτυχώς η περίπτωση 23χρονου ασθενή, ο οποίος γεννήθηκε με σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια και κατά το πρώτο έτος της ζωής του είχε υποβληθεί σε δύο διορθωτικές επεμβάσεις.

Ο ασθενής ύστερα από μια φυσιολογική παιδική ηλικία, κατά την ενηλικίωση εμφάνισε πολύ συχνά επεισόδια ταχυκαρδίας με 200 περίπου σφίξεις το λεπτό και είχε επανειλημμένως εισαχθεί σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των επεισοδίων αυτών. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης από τους εξειδικευμένους στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών με κατάλυση (ablation) σε ασθενείς με σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες, καρδιολόγους-ηλεκτροφυσιολόγους Λίλιαν Μάντζιαρη και Ανδριανό Κοντογεώργη.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε πεντάωρη επέμβαση κατάλυσης της αρρυθμίας με γενική αναισθησία. Δύο ειδικοί καθετήρες (καλώδια) τοποθετήθηκαν μέσα στην καρδιά μέσω της μηριαίας φλέβας. Χρησιμοποιήθηκε σύστημα τρισδιάστατης ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης της καρδιάς, το οποίο ανέδειξε την ιδιαίτερη ανατομία της (ύστερα από τη διορθωτική χειρουργική επέμβαση είναι διαφορετική από τη φυσιολογική καρδιά), καθώς επίσης τον μηχανισμό και το σημείο προέλευσης της ταχυκαρδίας. Με βάση αυτόν τον χάρτη χορηγήθηκε υψίσυχνο ρεύμα σε μια μικρή περιοχή (διαμέτρου λίγων χιλιοστών), με αποτέλεσμα να σταματήσει η ταχυκαρδία και να αποτραπεί οριστικά η δυνατότητα επανάληψής της.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μάντζιαρη, ο ασθενής νοσηλεύτηκε μόνο μία βραδιά και την επόμενη ημέρα πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στις δραστηριότητές του. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αντιαρρυθμικά φάρμακα που χορηγούνται στην Ελλάδα συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν είναι πολύ αποτελεσματικά, ωστόσο αποτελούσαν έως πρόσφατα τον μόνο τρόπο αντιμετώπισης των αρρυθμιών και της μείωσης του κινδύνου απώλειας ζωής.

«Η κατάλυση αποτελεί διεθνώς τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των αρρυθμιών που εμφανίζονται συχνά κατά την ενηλικίωση, σε ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια. Η κατάλυση της ταχυκαρδίας σε ασθενή που έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε διορθωτικές επεμβάσεις για συγγενή καρδιοπάθεια, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη και χρονοβόρα και πρέπει να γίνεται μόνο από καρδιολόγους – ηλεκτροφυσιολόγους με ειδική εξειδίκευση και εμπειρία» ανέφερε η κ. Μάντζιαρη.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ