Περικοπές και… ανατροπές για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από σήμερα ξεκινά η υποβολή των ηλεκτρονικών ενστάσεων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ καθώς - όπως έχουν υποσχεθεί οι υπεύθυνοι- ολοκληρώνονται οι αλλαγές στο e-dapy.

Οι ενστάσεις φαίνεται ότι είναι πολλαπλάσιες άλλων ετών με το πρόβλημα να έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στις κλινικές. Οι εκπρόσωποί τους  των κλινικών συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Στη συνάντηση ήταν ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και ο κ. Βασίλης Μπαρδής, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών.

Από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ αρνούνται το μέγεθος του προβλήματος… Ο Οργανισμός ισχυρίζεται ότι οι ενστάσεις είναι λίγες, ενώ η πλευρά των ιδιωτικών κλινικών μιλά  για 500 . Πάντως οι περικοπές ξεκινούν από 15% και φτάνουν έως …85%, το δε διάστημα για την εκκαθάρισή τους έχει φθάσει τον 1 χρόνο. Και αυτά τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους!

Εξάλλου στην συνάντηση έγινε ενημέρωση από την πλευρά του Οργανισμού των συμφωνηθέντων με τους Θεσμούς ως προαπαιτούμενα  της τρίτης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν ότι θα προχωρήσει ο συμψηφισμός των ετών 2014-2015 και οι οφειλές των Κλινικών θα παρακρατηθούν σε μηνιαίες δόσεις ίσες με το 15% της μηνιαίας προς είσπραξης απαίτησης της Κλινικής από τον ΕΟΠΥΥ μετά τον έλεγχο. Για το Α’ εξάμηνο του 2018 θα παρακρατηθεί σε δόσεις το clawback του αντίστοιχου διαστήματος του 2017.   Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα  θα συμψηφίζουν το 15%+16,66%=31,66% της μηνιαίας απαίτησης των ιδιωτικών κλινικών.

Εκκαθάριση

Για τα έτη 2012 και 2013, όπως ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών,  υπολογίζουν ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα έχει ενημερωθεί το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση.

Οι εκπρόσωποι των κλινικών ζήτησαν και νέα συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε να ενημερωθούν πάνω στο εγχειρίδιο οδηγιών που έχει δοθεί στους ελεγκτές ιατρούς  οι οποίοι πραγματοποιούν και τις περικοπές δαπανών στις υποβολές, δεν δόθηκε σαφή απάντηση.