Πέμπτη η Ελλάδα σε επιπτώσεις από ατμοσφαιρική ρύπανση των γειτόνων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 5 χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση γειτονικών χωρών. Πρώτη είναι η Γερμανία με 3.630 πρόωρους θανάτους και ακολουθούν η Ιταλία με 1.610, η Γαλλία με 1.380, η Ελλάδα με 1.050 και η Ουγγαρία με 700 θανάτους ετησίως.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο WWF Ελλάς, Νίκο Μάντζαρη, «το τίμημα από τη λειτουργία των λιγνιτικών και λιθανθρακικών σταθμών σε όλη την Ευρώπη είναι τεράστιο, τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το κλίμα. Οι σημερινοί ρυθμοί απόσυρσης τέτοιων σταθμών στην ΕΕ είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς που απαιτούνται για να μπει η Ευρώπη σε τροχιά περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με την ιστορική συμφωνία στο Παρίσι. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να σχεδιάσουμε, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης για τις περιοχές που δεκαετίες τώρα καίγονται για να ηλεκτροδοτούμαστε όλοι εμείς».

Όπως αναφέρει η οργάνωση, η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο μεγαλύτερος λιγνιτικός ΑΗΣ της Ελλάδας (Αγ. Δημήτριος) είναι από τους πιο ρυπογόνους στην Ευρώπη καθώς βρίσκεται στη 13η θέση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και στη 18η θέση όσον αφορά τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία εντός και εκτός συνόρων. Εκτιμάται μάλιστα ότι η λειτουργία του είναι υπεύθυνη για 270 πρόωρους θανάτους, 160 περιστατικά βρογχίτιδας, 280 εισαγωγές σε νοσοκομείο, 9.500 κρίσεις άσθματος σε παιδιά και 400 ευρώ εκατ. σε δαπάνες υγείας κάθε χρόνο.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους, κάθε χρόνο, σε όλον τον κόσμο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω κλιματικής αλλαγής θα επιτείνουν το πρόβλημα. Τα καλά νέα είναι ότι η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων – συμπεριλαμβανομένου του κάρβουνου – προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία για βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προστατεύοντας έτσι τη δημόσια υγεία από τη μεγαλύτερη απειλή αυτού του αιώνα», συμπληρώνει ο Roberto Bertollini, επικεφαλής επιστήμονας και εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.