Πελματογράφημα: Πότε και γιατί να το κάνω;

  • Iatropedia
Λύση στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πόδια και κάνουν την καθημερινότητα δύσκολη δίνει το πελματογράφημα. Πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση, η οποία μπορεί να αποκαλύψει τις βασικές αιτίες που πονούν τα πόδια. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο πότε και γιατί πρέπει να το κάνετε.

Του Μάνου Αρβανιτάκη

Ποδιάτρου

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία, η οποία δείχνει πώς περιπατάμε και τι πιέσεις παίρνουμε από το έδαφος, βασική αιτία για τα προβλήματα που έχουμε στα πόδια μας, στον αστράγαλο, στα γόνατα, το ισχίο και τη μέση.

Ο πελματογράφος είναι μια πλατφόρμα που διαθέτει χιλιάδες ψηφιακούς αισθητήρες και είναι συνδεδεμένος με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι μια εξέταση πολύ βοηθητική στη δουλειά του ποδολόγου.

Το πελματογράφημα πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, το στατικό και το δυναμικό.

Στο στατικό ο ασθενής στέκεται πάνω στην πλατφόρμα του πελματογράφου και τα δεδομένα από την εξέταση καταγράφονται στον υπολογιστή.

Ενώ στο δυναμικό, ο ασθενής περπατάει πάνω στην πλατφόρμα, με κανονική ταχύτητα, και ο υπολογιστής καταγράφει τα στοιχεία της τμηματικής ανάλυσης βάδισης.

Πιο απλά, εμφανίζει στην οθόνη τον τύπο βάδισης, την κατανομή βάρους, το χρόνο βάδισης, τον άξονα του σώματος κατά τη βάδιση και πολλές άλλες παραμέτρους.

Tο πελματογράφημα συνήθως γίνεται για παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας), πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, νευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.

Επίσης, αποτελεί μία πολύ καλή προληπτική εξέταση, ιδίως σε παιδιά, ούτως ώστε κάποια προβλήματα, όπως η πλατυποδία, να μπορούν έγκαιρα να διαγνωστούν και να θεραπευτούν.

Μάνος Αρβανιτάκης

Ποδίατρος

http://www.podotherapy.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως σας ''πεθαίνουν'' τα τακούνια σας;

Πως να επιλέξω παπούτσια για το παιδί;

Πόδια: Τα SOS για την φροντίδα τους!