ΠΕΦ: Το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης διαλύει την ελληνική παραγωγή φαρμάκων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ό,τι και να κάνει, οι αδυναμίες δεν κρύβονται και έτσι από καιρό εις καιρόν φέρνει απέναντί της ακόμα και αυτούς που την στήριξαν! Ο λόγος για την κυβέρνηση ή αν θέλετε, την παρούσα ηγεσία του ΥΥΚΑ που λάμπει δια της απουσίας και αδυναμίας της όταν οι καταστάσεις απαιτούν πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις. Με το νέο Δελτίο Τιμών κατάφεραν να δυσαρεστήσουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας που προεκλογικά πίστεψαν στις "κορώνες" περί στήριξης του Ελληνικού Φαρμάκου. Τώρα, με τον κίνδυνο της απόσυρσης των παλιών, φθηνών φαρμάκων από την αγορά να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας, η ΠΕΦ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κυβέρνηση δημοσιοποιώντας αναλυτικά τα προβλήματα και χρησιμοποιώντας λέξεις όπως είναι το "στρεβλό" σύστημα, "παράτυπη" τιμολόγηση και "επιλεκτική" μείωση τιμών... Και πολύ σωστά αναφέρεται και στην ανάγκη μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων!

Σχετικά με την πρόσφατη ανατιμολόγηση η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) επισημαίνει τα εξής:

1.Από το αποτέλεσμα της ανατιμολόγησης γίνεται φανερό για μία ακόμη φορά ότι το σύστημα τιμολόγησης είναι στρεβλό και παράγει ανισότητες διότι οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες εκείνες των νέων ακριβότερων.

Συγκεκριμένα, ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, η μέση μείωση στα παλιά φθηνά φάρμακα υπολογίζεται σε 15-17%. Πρόκειται για τη 8η συνεχόμενη μείωση μετά και από τις τεράστιες μειώσεις του 2012, ενώ για τα νέα ακριβότερα φάρμακα με τιμές από €30 έως €150 η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%!

2. Αυτή η μοναδική, μονομερής και παράτυπη πολιτική τιμολόγησης έχει ως αποτέλεσμα:

·         την εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων

·         την αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων

·         τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής

·         τη δημιουργία μονοπωλίου εισαγομένων φαρμάκων.

Toνίζεται βέβαια ότι σε αυτό δεν έχει ευθύνη η Υπηρεσία Τιμών Φαρμάκων και ο ΕΟΦ, που αν και υποστελεχωμένοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση του Δελτίου με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και προβλήματα.

3. Είναι βέβαιο ότι η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της αδυναμίας ελέγχου του όγκου και της  υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα. Αυτό ακριβώς συνέβη και το 2015 και οδήγησε τελικά στην αύξηση της δαπάνης κατά €123 εκατ. σε σχέση με το 2014.

4.      Με βάση τα ανωτέρω ζητάμε:

·         Τον τερματισμό των επιλεκτικών δυσανάλογων μειώσεων για τα οικονομικότερα παλαιά φάρμακα.

·         Να εστιαστεί επιτέλους η πολιτική εκεί που είναι το πρόβλημα, δηλαδή στον όγκο συνταγογραφίας.

·         Τον καθορισμό του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε βιώσιμα επίπεδα.

5.  Θα πρέπει κάποιος επιτέλους να πει την αλήθεια για το σημερινό στρεβλό σύστημα τιμολόγησης. Ζητάμε να έρθει στην Βουλή ένα νέο συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τιμές φαρμάκων στο οποίο να λαμβάνονται υπόψη:

·         Η σημασία της κυκλοφορίας off patent και γενοσήμων σε ρεαλιστικές αρχικές τιμές, οι οποίες θα μειώνονται όσο αυτά κερδίζουν όγκο. Δεν είναι δυνατόν τα γενόσημα φάρμακα να δίνουν εκπτώσεις 70% και να μη χρησιμοποιούνται!

·         Η ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των παλαιών φαρμάκων δεδομένης της σημασίας τους στην παραγωγή εξοικονομήσεων. Επιβάλλεται για λόγους ισονομίας και διαφάνειας η μέση ετήσια μείωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων να είναι ποσοστιαία ίση με τη μείωση των τιμών των νεότερων πολύ ακριβότερων φαρμάκων.

·         Η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

·         Η σημαντικότητα της εγχώριας προστιθέμενης αξίας της Ελληνικής Παραγωγής Φαρμάκων.