ΠΕΦ: Αν μπουν οι ανασφάλιστοι στον προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ δεν «βγαίνει» λογαριασμός

  • Iatropedia
Στο 5% του ΑΕΠ έχει πέσει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατατάσσοντας την χώρα μας στις ττελευταίες θέσεις των χωρών της ΕΕ μαζί με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο επιστημονικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μάρκος Ολλανδέζος σε ενημερωτική ημερίδα που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο κ. Ολλανδέζος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη έχει πέσει κάτω από το 30% του Μ.Ο. της Ευρώπης την ώρα που οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν συνεισφέρει από το 2009 με 1,5 δισ ευρώ σε rebates και clawback!

Φέτος, τα 2 δισ ευρώ του προϋπολογισμού γαι την φαρμακευτική δαπάνη δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών στην χώρα, επιβάλλουν εξοντωτική συνασφάλιση των πολιτών και δημιουργεί προβλήματα συμμόρφωσης και πρόσβασης στο Φάρμακο. Μάλιστα ο κ. Ολλανδέζος εξήγησε ότι είναι αδύνατη η προσαρμογή στα επίπεδα του 2003 καθώς έκτοτε έχουν αλλάξει εντελώς οι θεραπείες και έχουν μπει στην αγορά πολλά νέα σχήματα.

Αυτήν την στιγμή, είναι αναγκαίο:

-Να εξετάσουμε πως θα γίνει ο επιμερισμός αυτών των 2 δισ ευρώ καθώς αν συμπεριληφθούν και οι ανάγκες των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών, δεν βγαίνουν με τίποτα τα νούμερα…

-Επίσης χρειάζεται να αφαιρεθούν τα εμβόλια από την δημόια φαρμακευτική δαπάνη και να ενταχθούν στην Πρόνοια όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Εξάλλου, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι τα προβλήματα της δαπάνης δεν είναι θέμα τιμολόγησης του κάθε φαρμάκου ονομαστικά αλλά θέμα της τιμής που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Αν μειωθούν κι άλλο οι τιμές σε φθηνά φάρμακα που έχουν δεχτεί πολλαπλές μειώσεις, τότε αυτό που θα συμβεί, θα είναι να αποσυρθούν από την αγορά και να αντικατασταθούν με ακριβότερα!

Και μέσα σε όλα αυτά, τα γενόσημα παραμένουν με διείσδυση οριακά στο 20% στην ελληνική αγορά αντί του 60% που ήταν ο στόχος) ενώ πολλά από αυτά που ονομάζονται «καινοτόμα» είναι απλώς νέα φάρμακα!