Παιχνίδι εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ με τα παλιά χρέη! Καταγγελίες σοκ από τους εργαζόμενους

  • Iatropedia
Σε σοβαρές καταγγελίες για το ρόλο της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ αλλά και των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλών του παρελθόντος προχωρούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ προχωρά σε εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες καθώς ουσιαστικά κατηγορεί τους αρμοδίους ότι σκοπίμως καθυστερούν να αποπληρώσουν τους παρόχους, δηλαδή γιατρούς, εργαστηριακούς, φυσιοθεραπευτές, διαγνωστικά κέντρα κ.α., προφασιζόμενοι ότι οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να κάνουν άμεσα τις εκκαθαρίσεις των λογαριασμών, ενώ επί της ουσίας στόχος ήταν να μπουν στο παιχνίδι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Εταιρείες οι οποίες όπως καταγγέλλουν, και γνώση του αντικειμένου δεν έχουν και στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ θα στηριχτούν, οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για τα έτη 2012 και 2013!

Πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες καταγγελίες καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ εξηγεί χαρακτηριστικά: «Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 έχουν κινηθεί τάχιστα οι διαδικασίες από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με την θέσπιση δύο διατάξεων νόμου και την έκδοση αρκετών υπουργικών αποφάσεων, ώστε να «ανοίξει ο δρόμος για τις ελεγκτικές εταιρείες».

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι όλη η διαδικασία που τηρείται είναι έωλη, ασαφής, αόριστη και εγκυμονεί κινδύνους για τον ΕΟΠΥΥ, τους εργαζόμενους αλλά και τους παρόχους.

Υπάρχουν κενά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ανάθεση» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά αναφέρουν:

« είναι αδιανόητο οι υπουργικές αποφάσεις να τροποποιούν ή να υποκαθιστούν Νόμο

είναι αδιανόητο να μην διασφαλίζεται η εφαρμογή του δημοσίου λογιστικού

είναι αδιανόητο ο ελεγχόμενος να αμείβει τον ελέγχοντα

είναι αδιανόητο οι Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) να οριστικοποιούν δαπάνες που δεν έχουν ελέγξει οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Άραγε το ελεγκτικό συνέδριο θα εγκρίνει τα σχετικά χρηματικά εντάλματα;».

Να σημειωθεί πάντως ότι γιατροί, φυσιοθεραπευτές, διαγνωστικά κέντρα καθώς και άλλοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες προκειμένου εκείνες να βγάλουν τους λογαριασμούς του παρελθόντος και να μπορέσουν να εισπράξουν όσα τους χρωστά ο Οργανισμός.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ καταλήγει μεταξύ άλλων: «Συμπερασματικά οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ θα κάνουν τη δουλειά και οι εταιρείες θα παίρνουν απλά την αμοιβή.

Σημειωτέον ότι η καθυστέρηση εξόφλησης είναι «πλασματική» και θεωρούμε ανεπίτρεπτο να χρεώνουν αδυναμία και ευθύνες στους εργαζόμενους, δεδομένου ότι ενώ η πλειοψηφία των ΠΕ.ΔΙ. έχουν τελειώσει την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων οφειλών και έχουν προχωρήσει και στην εκκαθάριση των ετών 2012-2013, δεν μπορούν ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της εκκαθάρισης λόγω έλλειψης εφαρμογής!»

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή της υποστηρίζει δεόντως την επιλογή της να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες των έλεγχο των παλαιών χρεών αλλά και τον κλινικό έλεγχο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει πλήρως την νομιμότητα της λειτουργίας των ελεγκτικών εταιρειών και πρέπει να σταματήσουν οι φωνές που προσπαθούν να εμποδίσουν τον έλεγχο της νομιμότητας, των υπερχρεώσεων αλλά και τις κάθε μορφής παραβατικότητες».

Αναφέρει επίσης: «Να θυμίσουμε επιπλέον στους συντάκτες των εμπρηστικών ανακοινώσεων ότι δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν εξόφληση δαπανών υγείας που έχουν καταβάλλει οι ίδιοι. Επομένως η μερική ελάφρυνση εργασίας από την δουλειά που προσφέρουν οι ελεγκτικές εταιρείες θα δώσει την δυνατότητα στις υπηρεσίες μας να καταβάλλουν επιτέλους νοσήλια ασφαλισμένων που περιμένουν 4 και 5 χρόνια».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους γιατρούς, τους φυσιοθεραπευτές αλλά και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, οι ιδιωτικές εταιρείες θα εισπράξουν για το έργο αυτό το ποσό των 18 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι ίδιοι οι πάροχοι τους οποίους χρωστά χιλιάδες ευρώ ο ΕΟΠΥΥ από παλαιες οφειλές.

Να σταματήσει ο ΕΟΠΥΥ τους εκβιασμούς με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και συμπληρώνει: «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εμμένει στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να μην αποδέχεται το μέτρο των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών, τη στιγμή που οι Περιφερειακές Διευθύνσεις ΥΠΑΔ έχουν όλη την δυνατότητα του ελέγχου και των εκκαθαρίσεων.

Σε μια χρονική περίοδο που τα μικρά και μεσαία ιδιωτικά ιατρεία κλείνουν, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της μεγάλης ύφεσης, είναι αδιανόητο να επιβάλλονται μεγάλες επιβαρύνσεις στους ιατρούς – παρόχους, οι οποίοι θα κληθούν ήδη να πληρώσουν το έργο των ελεγκτικών εταιρειών».

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) καλεί από την πλευρά της τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να «αφήσει τα παιχνίδια με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, να δώσει εντολή στους υαπλλήλους να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση» και επίσης καλεί τους γιατρούς να μη συνάψει κανείς σύμβαση με ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο…δρόμο οι διαθεσιμότητες για το ΠΕΔΥ! Ψηφίστηκαν τα άρθρα για απολύσεις-κινητικότητα

Ρουσφέτια…υψηλού επιπέδου στο ΕΣΥ! Μετακινήσεις «γαλάζιων παιδιών» με διαδικασίες εξπρές

Όταν το ΕΚΑΒ σβήνει…φωτιές από εκρήξεις! Εκπαιδεύοντας τους διασώστες (ΦΩΤΟ)

Γιατροί με 45.000 ευρώ και άλλοι με… 9 ευρώ! Οι τυχεροί και οι άτυχοι της συνταγογράφησης