«Παζάρι» στα φάρμακα για 250 εκατ. ευρώ.

  • Iatropedia
Εκπτώσεις και τρόπος συνταγογράφησης στο τραπέζι του διαλόγου. Νέα συνάντηση σήμερα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Συνεχίζονται οι διαπραγμευτεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανιών τόσο για την έκπτωση που καλούνται να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά Ταμεία, όσο και για τον τρόπο συνταγογράφησης.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε με αφορμή τροπολογία που εμπεριέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, βάση της οποίας οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν δραστικές ουσίες και όχι εμπορικές ονομασίες φαρμάκων.

Η τροπολογία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στους γιατρούς όσο και στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Όμως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης διαμήνυσε χθες στις εταιρείες πως θα αποσύρει την τροπολογία, η οποία ωστόσο προβλέπεται στο μνημόνιο, εάν δεχθούν να αυξήσουν το ποσοστό έκπτωσης (κλιμακωτό rebate ) ανάλογα με την τιμή του κάθε φαρμάκου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλισθούν άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές εταιρείες (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας) δέχθηκαν την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά αντίθετες με ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι οι ξένες επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Σήμερα Πέμπτη οι εταιρείες αναμένεται να δώσουν την τελική τους απάντηση ενώ είναι πιθανό να συναντηθούν και με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.