Πάτρα: Τραγικές ελλείψεις στο ΚΥ (πρώην ΙΚΑ) Αγίου Αλεξίου

  • Ρούλα Τσουλέα
ελλείψεις
Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι στην Πάτρα, οι οποίοι περιμένουν συχνά επί μήνες για να εξεταστούν στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) Αγίου Αλεξίου. Αιτία οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρούς και σε μηχανήματα.

Αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και μηχανήματα βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς στην Πάτρα, όταν απευθύνονται στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου.

Όταν λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη, το Κ.Υ. (πρώην ΙΚΑ) είχε 220 γιατρούς, αλλά σήμερα έχουν απομείνει μόλις 68. Έτσι, λειτουργεί πλέον με έναν ωτορινολαρυγγολόγο ιατρό και έναν δερματολόγο, ο οποίος μάλιστα βγαίνει στην σύνταξη.

Διαθέτει επίσης έναν νευρολόγο, έναν ρευματολόγο και έναν ψυχίατρο οι οποίοι πηγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα.

Τα αγγειοχειρουργικά περιστατικά εξ άλλου βλέπει ένας αγγειοχειρουργός, ενώ έχει έναν ορθοπεδικό.

Το επακόλουθο είναι ότι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται με τεράστιες καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν δύο ή και τρεις μήνες μόνο και μόνο για να γράψουν τα φάρμακά τους.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν και στον ιατρικό εξοπλισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν χρησιμοποιούνται πλέον ο μαστογράφος και ο ηλεκτρομυογράφος. Το, δε, ακτινολογικό μηχάνημα είναι χαλασμένο, με συνέπεια οι ασθενείς να απευθύνονται στα ιδιωτικά κέντρα για εξετάσεις.

Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα με τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αγία Αλεξίου στην Πάτρα ανέδειξαν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας και Επικρατείας Βασίλειος Οικονόμου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, οι ελλείψεις έχουν ως συνέπεια οι ασθενείς να μην εξετάζονται, να μην συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και να μην πηγαίνουν πλέον στον γιατρό «εξαιτίας της τεράστιας καθυστέρησης που υπόκεινται για να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς».

Πλήρες κείμενο

Το πλήρες κείμενο της ερώτησής τους έχει ως εξής:

«Προς τον Υπουργό Υγείας

»Θέμα: Δραματικές ελλείψεις ιατρών και μηχανολογικού εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα

»Το Υπουργείο Υγείας – όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι ποτέ δεν απάντησε στη σχετική υπ’ αριθμ. 8309/30.08.2017 ερώτηση – δεν ενδιαφέρεται για την απόγνωση στην οποία βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι που απευθύνονται στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ-ΠΕΔΥ) Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα.

Οι εν λόγω ασθενείς δεν εξετάζονται, δεν συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και δεν πηγαίνουν πλέον στον γιατρό εξαιτίας της τεράστιας καθυστέρησης που υπόκεινται για να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς.

»Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η έλλειψη ιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες. Το Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου) κατά το παρελθόν ήταν δυναμικότητας 220 γιατρών που τώρα όμως δεν ξεπερνούν τους 68.

»Μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες έχει δραματικές ελλείψεις όπως μόνο έναν ιατρό ΩΡΛ, έναν δερματολόγο – ο οποίος βγαίνει σε σύνταξη -, έναν νευρολόγο, έναν ρευματολόγο και έναν ψυχίατρο – οι οποίοι μάλιστα έρχονται δύο φορές την εβδομάδα -, έναν αγγειοχειρουργό μια φορά την εβδομάδα και έναν ορθοπεδικό – ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλά περιστατικά, ασφαλισμένων και μη για όλη την περιοχή.

»Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια αναμονή των ασφαλισμένων και ανασφαλίστων πολιτών, διότι το εν θέματι Κέντρο Υγείας αποτελεί τη μόνη δημόσια δομή για πρωτοβάθμια περίθαλψη.

»Τα ελάχιστα κονδύλια που υπάρχουν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) η κυβέρνηση τα διοχετεύει στην προσπάθειά της να δημιουργηθούν Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) –κάτι που μόνο στις προσπάθειες μένει τελικά.

»Ελλείψεις, επίσης, παρατηρούνται και σε μηχανήματα, όπως ο μαστογράφος και ο ηλεκτρομυογράφος που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ εδώ και 1,5 χρόνο δεν υπάρχει ψηφιακός εμφανιστής. Χαλασμένο είναι επίσης το ακτινολογικό μηχάνημα, οδηγώντας τους πολίτες στα ιδιωτικά κέντρα, τα κλιματιστικά κατά καιρούς παρουσιάζουν βλάβες και υπάρχει αναμονή για έναν υπερηχογράφο.

»Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους έχει αποδυναμωθεί το Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ – ΠΕΔΥ) του Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα ώστε να προσληφθεί το στοιχειώδες ιατρικό προσωπικό, ειδικά στις ειδικότητες που εμφανίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις, ώστε να ανακουφιστούν οι ασθενείς και να μη χρειάζεται να περιμένουν ατελείωτες ώρες στην αναμονή;

2. Γιατί δεν έχουν αντιμετωπιστεί εγκαίρως οι ελλείψεις στον μηχανολογικό εξοπλισμό του εν θέματι Κέντρου Υγείας; Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την αγορά νέων μηχανημάτων και την επισκευή των υπαρχόντων;

»Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας»