Πάτμος Λειψοί και Αγαθονήσι ζητούν γιατρούς και κάλυψη των ελλείψεων

  • Iatropedia
"Εκρηκτική" χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου την κατάσταση στις δομές Υγείας των νησιών τους και δηλώνουν ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ώστε να φτάσουν γιατροί στα νησιά.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, κάλυψη των ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό και πρόσβαση σε άμεσες αεροδιακομιδές ζητούν οι κάτοικοι των νησιών μας ενόψει καλοκαιρινής, τουριστικής περιόδου.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση:

Οι κάτοικοι Πάτμου – Λειψών – Αγαθονησίου καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά την εκρηκτική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της Υγείας και Πρόνοιας στα νησιά μας. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας δεν είναι σημερινή, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τόσο από τις προηγούμενες, όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση. Καθημερινά διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο, ότι αυτό που επιδιώκεται είναι ο μηδενισμός της κρατικής χρηματοδότησης.

Αποφασίζουμε οργανωμένα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε οριστική λύση στην τραγική κατάσταση του ΚΥ Πάτμου – Π.Π.Ι. Λειψών – Π.Π. Αγαθονησίου, που είναι αποτέλεσμα της ολοένα εντεινόμενης επίθεσης στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις του λαού μας.

Την μάχη θα την δώσουμε με κριτήριο ότι οι υπηρεσίες υγείας, σύγχρονες της εποχής μας, πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και όχι εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.

Η μάχη μας θα διεκδικεί την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Θα στοχεύει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία και την κατάργηση κάθε πληρωμής από τους ασθενείς.

Τραγική είναι η κατάσταση του ΚΥ Πάτμου, που λειτουργεί με λιγότερο από το 1/5 του προσωπικού που προβλέπεται και με μεγάλες ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Η φιλότιμη και η εξουθενωτική δουλειά του προσωπικού δεν αρκει για να καλύψει τις ανάγκες, με τις συνθήκες δουλειάς να χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο και να καθιστούν ανεπαρκή οποιαδήποτε προσπάθεια. Σ' ένα νησί που σφύζει από τουριστική κίνηση από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο με 15.000 διανυκτερεύσεις την ημέρα, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, με εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια σχεδόν όλο το έτος, σ' ένα νησί – πύλη εισόδου οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων, το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης έχε αφεθεί στην υπερπροσπάθεια των ολίγων και στη «θέα τύχη».

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την έλλειψη δύο ιατρών γενικής ιατρικής ή παθολογίας, παιδιάτρου, καρδιολόγου, ακτινολόγου και μικροβιολόγου. Οι υπηρετούντες δύο ιατροί και ο ένας με μετακίνηση από το ιατρείο Λειψών είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ανταπεξέλθουν. στο φόρτο εργασίας (τακτικά και επείγοντα ιατρεία, κάλυψη κενών εφημεριών, διακομιδές ασθενών).

Την έλλειψη τριών τουλάχιστον νοσηλευτών με αποτέλεσμα οι υπηρετούντες τρεις να μην μπορούν να καλύψουν την 24ωρη λειτουργία του, όπως επίσης και την έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου με αποτέλεσμα αρκετές κενές βάρδιες στο ασθενοφόρο.

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, που εντείνει όλα τα παραπάνω, είναι η έλλειψη φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών και αντιδραστηρίων. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι, από τη μία, να διαταράσσεται η ήδη μη εύρυθμη λειτουργία του ιατρείου και από την άλλη να επιβαρύνονται οικονομικά οι κάτοικοι του νησιού για να μετακινηθούν σε άλλες δομές υγείας εκτός νησιού, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει (συχνά είναι τα απαγορευτικά απόπλου, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, που καθιστούν την μετακίνηση αδύνατη).

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε τις απαράδεκτες συνθήκες διακομιδής των ασθενών, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους με πλωτά μέσα μη κατάλληλα και φτιαγμένα για αυτόν το σκοπό.

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να παραλείψουμε το γεγονός ότι είναι απλήρωτες οι εφημερίες των ιατρών αυτού του έτους (και μερικές επιπρόσθετες προηγούμενων ετών, κάποιες από τις οποίες έγιναν με εντολή της 2ης ΥΠΕ) και οι υπερωρίες του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η κατάσταση στα γύρω νησιά είναι παρόμοια.

Το ιατρείο Λειψών είναι υποστελεχωμένο όσο δεν παίρνει άλλο. Ιατρείο φάντασμα χωρίς ανθρώπινη παρουσία, εξοπλισμός που σκουριάζει λόγω έλλειψης προσωπικού, εγκαταστάσεων και αντιδραστηρίων. Το ακτινολογικό δεν δούλεψε ποτέ, το ίδιο και ο βιοχημικός αναλυτής. Αυτή τη στιγμή το ιατρείο λειτουργεί με προσωπικό μια μαία (!!!) και γιατρούς που μετακινούν περιοδικά, ενώ για μερικές ημέρες μένει χωρίς ιατρική κάλυψη.

Το ιατρείο του Αγαθονησίου λειτουργεί με μια αγροτικό ιατρό, ενώ το νησί δέχεται καθημερινά πλήθος πολιτικών και οικονομικών προσφύγων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες βρίσκει «τρύπες» και εισχωρεί η φιλανθρωπία ιδιωτών (ιδιώτες χορηγούν αντιδραστήρια και μηχανήματα, ακόμη και νοσηλεύτριες, επιπλέον του μόνιμου δυναμικού , αμείβοντάς τες για να λειτουργεί σε 24ωρη βάση το ΚΥ Πάτμου).

Η υγεία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, και θα παλέψουμε γι' αυτό, ως κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής, πνευματικής κοινωνικής ευεξίας, που μπορεί να προαχθεί στο επίπεδο που απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες καθώς και στο επίπεδο που επιτρέπει η πρόοδος των επιστημών και της τεχνολογίας.

Βλέπουμε την υγεία ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα και θα παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και ανεπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των πολιτών.

Τέλος, εμείς οι κάτοικοι των Λειψών Πατμου και Αγαθονησίου, που αντιμετωπίζουμε όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα, αρνούμαστε να αφήσουμε τις ζωές μας στην τύχη. Καταδικάζουμε την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας και καλούμε σε διαρκή αγώνα και προσπάθεια για ανατροπή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, που επικρατεί στον τομέα της υγείας και θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή.

Διεκδικούμε

Α) Άμεσα πρόσληψη μονίμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού

1. Για το ΚΥ Πάτμου

– 1 επιπλέον παθολόγο ή γενικό γιατρό

-παιδίατρο

– καρδιολόγο

– μικροβιολόγο

– ακτινολόγο

4 επιπλέον των υπαρχόντων 2 νοσηλευτριών

– επιπλέον του υπάρχοντος ενός ΔΕ χειριστή ακτινολογικού

– 1 παρασκευαστή

– 2 επιπλέον των υπαρχόντων τριών οδηγών ασθενοφόρου

Για το ΠΠΙ Λειψών

– 2 γιατρούς γενικής ιατρικής ή παθολογίας

– 1 παιδίατρο

-1 χειριστή ακτινολογικού

-1 οδηγό ασθενοφόρου

Για το ΠΠΙ Αγαθονησίου

– 2 γιατρούς γενικής ιατρικής παθολογίας

– 2 νοσηλευτές

-1 ΥΕ προσωπικό καθαριότητας

Β) Να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αντιδραστηρίων και να μην εξαρτάται η λειτουργία των ιατρείων στο χορηγίες ιδιωτών.

Γ) Να παρθούν όλο τα απαραίτητα μέτρα, ώστε σε περίπτωση διακομιδής εκτάκτου περιστατικού, αφενός, η διακομιδή να γίνεται άμεσα και να μη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και αφετέρου να μην μένει το νησί ακάλυπτο από γιατρό. Προτείνουμε να δημιουργηθεί υπομονάδα του ΕΚΑΒ στην Πάτμο με παρουσία ιατρών υπευθύνων για τις αεροδιακομιδές και των γύρω νησιών, να υπάρχει μέσο σταθμευμένο στην Πάτμο (ελικόπτερο του ΕΚΑΒ).

Δ) Να υπάρξει κρατική μέριμνα προληπτικής ιατρικής με τακτικές επισκέψεις ειδικοτήτων όπως γυναικολόγοι, ορθοπεδικού κτλ).

Ε) Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στους υγειονομικούς και να αναπληρωθούν οι απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα.

Θεωρούμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, γι' αυτό έχουμε ανάγκη από ένα ενιαίο, καθολικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.