ΠΑΣΙΔΙΚ: Να μην υπολογιστεί η συμμετοχή στις εξετάσεις με βάση την ασφαλιστική τιμή

  • Iatropedia
Αντίθετος στην απόφαση του υπουργείου Υγείας για μείωση της συμμετοχής του ασφαλισμένου επί της ασφαλιστικής τιμής και όχι της τιμής ΦΕΚ, στις διαγνωστικές εξετάσεις είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Πάνω που αναθαρρήσαμε με την θέσπιση της επιτροπής διαπραγμάτευσης και την – για πρώτη φορά από συστάσεως ΕΟΠΥΥ- ουσιαστική συζήτηση επί του πλαισίου συνεργασίας των διαγνωστικών κέντρων με τον Οργανισμό», αναφέρει ο ΠΑΣΙΔΙΚ σε ανακοίνωσή της, «έρχεται η νοοτροπία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ σε αγαστή νοοτροπία με τον υπουργό Υγείας να γκρεμίσουν κάθε προσπάθεια προόδου, με την αναγγελία υπολογισμού της συμμετοχής του ασφαλισμένου επί της ασφαλιστικής τιμής και όχι της τιμής ΦΕΚ, εμφανίζοντας το μέτρο και ως δήθεν φιλολαϊκό».

Πώς υπολογίζεται η τιμή:

«Η συμμετοχή υπολογίζεται επί της υψηλότερης τιμής Φ.Ε.Κ. όχι για να κερδίζουν οι πάροχοι, αλλά για να χρηματοδοτείται ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Γι' αυτούς που δεν ξέρουν, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει τον πάροχο (θεωρητικά πάντα, γιατί στην πράξη τον «κουρεύει» πάνω από το 50%) αφαιρώντας την συμμετοχή του ασφαλισμένου κατ' απόλυτο νούμερο και όχι ως ποσοστό. Συνεπώς, εάν μειώσει την συμμετοχή του ασφαλισμένου ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα!

Αντίστοιχη πρόβλεψη για αύξηση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ όμως δεν προβλέπεται. Συνεπώς, ο υπό παραίτηση εδώ και τρίμηνο, Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και ο πολιτικός του προϊστάμενος σχεδιάζουν να «περάσουν» το κόστος στους παρόχους μέσω του clawback». Και συνεχίζει ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δρ Γεώργιος Βουγιούκας – Ιατρός Ακτινολόγος Ιωάννης Καραμηνάς – Βιοχημικός:

«Δείξαμε καλή θέληση και υπεύθυνη συμπεριφορά. Βάλαμε πλάτη, καίτοι οι αποφάσεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συστηματικά τείνουν στην καταστροφή των ιδιωτών παρόχων. Δείξαμε ανεκτικότητα ακόμα και όταν η άγνοια των διοικούντων ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας. Δεν ανεχόμαστε όμως τον εμπαιγμό».